AKUT! Hjälp med tankar i delägarskap

12
Jag är erbjuden delägarskap i ett AB med några anställda.


delägarskap enbart i AB ej nuvarande inventarier, hur skall jag forma ett avtal ang det?


Andra saker att tänka på?

Kom med så mycket tips ni bara kan OCH DET FORT TACK!
1165
1: Ha inte så bråttom, det är lätt att man glömmer bort saker då.[br]2: Berätta lite mer om varför det inte ingår inventarier, men anställda.[br]3: Det är svårt att ge generella råd, det har skrivits många tjocka böcker i ämnet, vilket visar att det finns mycket att tänka på. Ge oss istället lite mer förutsättningar att jobba med. [br][br]En bra grund är att berätta: [br]Hur stor är din andel? [br]Kan du något om verksamheten?[br]Kommer du att engagera dig heltid i företaget?[br]Går företaget med vinst idag?[br]Varför får du köpa in dig?[br]Vilken ekonomisk risk tar du? (Delar av ditt sparkapital, eller hela huset belånat till skorstenen).[br]Vad är du orolig för?[br][br]Även om du inte kan eller vill berätta allt detta, så ta dig en funderare runt dessa frågor själv.
223
Hur äger man en del i ett bolag som äger inventarier utan att äga del i inventarierna?
720
[quote author=foe link=topic=6048.msg29015#msg29015 date=1257282809][br]Hur äger man en del i ett bolag som äger inventarier utan att äga del i inventarierna?[br][/quote][br][br]Det är ju naturligtvis helt omöjligt. [br][br]En tänkbar lösning är dock att man har en bilaga till köpeavtalet som ger nuvarande ägare rätt att köpa ut inventarierna till ett visst pris i samband med att ny ägare tillkommer.
12
Jag och en kollega tar 25% var, nuvarande ägare har 50%[br]Kommer att arbeta till 100% i bolaget tar med egna kunder[br]Lägger ej in kapital, då det finns ett lån (100 000) på en maskin,som ligger som kostnad på bolaget. nuvarande ägare vill skriva att den tillhör hans del när den är betald.avbet kan man väl se det som.[br]vinst ca 150 000kr bolaget med kunder är värderat till 200 000-275000kr inga knutna avtal finns dock. utan inventarier.[br][br]Är rädd för framtida konflikter, kommer nuvarande ägar att vara 100% aktiv? kommer han ta ut lön om han inte är det.[br][br]Man kan väl kanske anse att han får del av ev vinst om han skulle vara passiv.[br][br]
1165
Den där maskinen kommer orsaka er mycket problem. Rent formellt tillhör den bolaget, kommer företaget på obestånd så finns den där som en tillgång, och att nuvarande ägare skall ha en köpoption på den med priset 1kr och när som helst kunna ta den och gå är inte heller acceptabelt, i mina ögon, mot er övriga delägare. Mycket bättre lösning att ni köper in er i maskinen, eller att den säljs till ett eget bolag som kontrolleras av nuvarande ägare, och så finns det ett hyresavtal eller liknande.[br][br]Du bör ställa dig frågan vad din vinst är med att ta med dig kunder in i ett bolag som idag består av en maskin på avbetalning och en relativt liten vinst, och där du är minoritetsägare. Saker som att dela lokaler, kunna marknadsföra sig bredare, få arbetskamrater och synergivinster i delad administration etc skall inte förringas, men helt klart ställas i relation till den ökade risk det innebär att hamna i trubbel tack vare andras varanden och låtanden.[br][br]En del av riskerna, som t.ex. det du berättar om engagemang och lön, kan man i någon grad reglera med avtal när man är överens. Se också över försäkringsbiten, samt ett avtal er delägare sins emellan om vad man får göra och inte göra. Bland annat bör man reglera rätten att göra arbeten utanför det gemensamma företaget. Ett gott råd är dock att inte detaljreglera för mycket, för det går ofta inte att driva sådana avtal i rätten om det skulle gå så långt.[br][br]Om plussidan väger över, då är man med. [br][br]Enklaste sättet är att man berättar för en advokat vad man är överens om, och så skriver denne ett avtal.[br]
12
Tack för er hjälp![br][br]Magkänslan säger att jag skall göra som jag planerat tidigare.[br][br]dvs Göra klart mina studier jag har på distans och sedan starta ett eget rent bolag från grunden.[br][br]Med egna ideer utan att någon styr över mig.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.