Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig
 • Sida:
 • 1
 • 2

ÄMNE: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla?

Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 19 jul 2010 11:52 #34084

Hej!

Förmodligen har många redan startat liknande trådar och haft liknande affärsidéer som denna jag kommer presentera, men jag vill ändå gärna få era åsikter kring detta.

Affärsidén är att kunden kontaktar mig och lämnar önskemål (via formulär, e-post, telefon t.ex.) och lämplig prisklass på en dator som jag sedan utöver dessa kriterium beställer, bygger och installerar hos kunden.

Kunderna är främst de som inte har kunskap, möjlighet eller ork att installera ett datorpaket, samt får så mycket som möjligt för pengarna.


Tror ni att detta kan fungera, eller är det lönlöst? Har ni några idéer och tips?

Tacksam för all hjälp :)

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 19 jul 2010 12:53 #34085

Det finns ju rätt så många som säljer datorer för en spottstyver redan, så att ge sig in där vet jag inte. Dessutom är långt mer än hälften av försäljningen bärbara datorer, och på företagssidan dominerar leasing eller totala driftavtal när det gäller större organisationer.

Jag kan tänka mig en hel del annat som är mer lönsamt och lättare att slå sig in på.

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 19 jul 2010 14:17 #34088


Det finns ju rätt så många som säljer datorer för en spottstyver redan, så att ge sig in där vet jag inte.

Fast kanske inte med samma service som jag har tänkt mig?
Sälja datorer är många som gör ja fast det var just att få en "specialbeställd" dator installerad som gör det annorlunda.

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 19 jul 2010 16:46 #34089

Det är fritt fram för dig att prova.

De flesta databutiker runt om i Sverige erbjuder en enastående service med tanke på vad de tjänar på en dator. Att få en dator precis som man vill ha den är inga problem om man är beredd att betala vad det kostar. Men det är man som regel inte...

Jag har ägnat de senaste 15 åren åt den här branschen, och är rätt säker på att bygga datorerna är det sista man skall göra. Jag har sett alldeles för många PC-byggare gå i konkurs därför att de inte kunde ta betalt för sitt arbete och inte kunde nå tillräckliga volymer.

Däremot finns det en del pengar i att serva datorer som går sönder, både garantireparationer (kräver iofs certifiering) och reparationer efter garantitidens slut. Det är jobb man kan få en vettig timpenning för, eftersom kineserna ännu så länge inte kan göra det själva på ett vettigt sätt.

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 19 jul 2010 17:05 #34090


De flesta databutiker runt om i Sverige erbjuder en enastående service med tanke på vad de tjänar på en dator. Att få en dator precis som man vill ha den är inga problem om man är beredd att betala vad det kostar.

Däremot finns det en del pengar i att serva datorer som går sönder, både garantireparationer (kräver iofs certifiering) och reparationer efter garantitidens slut. Det är jobb man kan få en vettig timpenning för, eftersom kineserna ännu så länge inte kan göra det själva på ett vettigt sätt.


Kostar det så mycket mer om man vill ha den specialbeställd? Det låter ju konstigt!

Okej, reparation på vilket sätt menar du? Ersätta delar eller reparera delar?

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 19 jul 2010 19:26 #34094

 • krjh
 • krjh's Avatar
 • OFFLINE
 • Moderator
 • Inlägg: 630
 • Tack mottaget: 2
Jag tror att han menar att du kommer behöva ta mer betalt för vad du gör än folk är beredda att betala.

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 20 jul 2010 05:10 #34100

Ja, det kostar väldigt mycket mer att bygga en dator i ett exemplar i Sverige jämfört med i en serie om 250.000st i Kina. Komponentpriserna när man köper en av varje blir väsentligt högre än när man köper en kontainer av varje etc. Faktum är att man får väldigt mycket för pengarna när man köper en märkesdator, inte minst mjukvara.

Delar ersätts som regel vid reparation, och det finns många som spiller groggen i tangentbordet en lördagskväll eller upptäcker att datorn inte startar en dag. Och där på hårddisken ligger alla bilder på barnen, bokföringen etc. De får virusangrepp eller de fingrar på något de inte borde ha fingrat på. Anledningarna till att behöva professionell hjälp är många, men det är i praktiken den som de flesta datorbutiker lever på idag. Hårdvaran är ett nollsummespel.

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 20 jul 2010 06:11 #34103

 • REKO
 • REKO's Avatar
 • OFFLINE
 • Flitig postare
 • Inlägg: 128
 • Tack mottaget: 1
Jag tror mer på att bli en sorts utryckande datordoktor som snabbt och enkelt kan komma hem till folk och hjälpa till med småsaker.

Det finns många data-analfabeter i landet som inte ens kan koppla in en skrivare eller installera ett program. Dessa kan nog tänkas betala för dina tjänster...


REKO heter egentligen André och driver REKO Webdesign

- Prisvärda hemsidor för företag och privatpersoner
- Personligt bemötande genom hela projektet
- Alltid fast pris
- Inga månadskostnader eller abonnemang

www.rekowebdesign.se

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 20 jul 2010 07:56 #34105


Faktum är att man får väldigt mycket för pengarna när man köper en märkesdator, inte minst mjukvara.
Hårdvaran är ett nollsummespel.

Man får inte så mycket hårdvara för pengarna dock, det är nackdelen.
Samt att det är 90% skräp man får till i form av mjukvara. Åtminstone den som installeras direkt. Så har det iallafall varit till de "märkesdatorer" vi haft.

Microsoft Office och något antivirus-program är ju klart aldrig fel dock, det är väl vad man brukar få.


Jag tror mer på att bli en sorts utryckande datordoktor som snabbt och enkelt kan komma hem till folk och hjälpa till med småsaker.

Det finns många data-analfabeter i landet som inte ens kan koppla in en skrivare eller installera ett program. Dessa kan nog tänkas betala för dina tjänster...

Okej så man ska inte ens erbjuda att sälja datorer, det är ingen större idé?
Även om man knappt tjänar något på just hårdvaran, är det inte bra att sälja datorer lite som man tjänar pengar på tjänster från?
Bara en fundering!

Tack för svar! :)

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 20 jul 2010 08:58 #34107

Det kan visst vara idé att erbjuda datorer som ett komplement, de flesta erbjuder färdigbyggda märkesdatorer i någon form. De innehåller ofta Windows och Office, och när du bygger själv är det inte ovanligt att bara de programmen kostar dig lika mycket som hela märkesdatorn inkl programvaran kostar. Den lite småtråkiga hårdvaran får man på köpet.

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 20 jul 2010 10:31 #34109

Att bygga är nog tufft såsom redan påpekats.
Däremot om du hjälper till med val och installation av mjukvara så tror jag du kan skapa mervärde.

Köper man en billig laptop på giganten t.ex. så följer det med en jäkla massa prov på mjukvara och sedan blir användaren uppmanad att köpa dessa senare via diverse popups o.s.v. Många tycker detta är mycket irriterande.

För många användare är det svårt att sätta sig in i vad man verkligen behöver och då får du inta en konsultativ roll och sedan rensa datorn från det som användaren inte behöver.

http://www.stocksundet.se
Isolering och inbrottsskydd i äldre fastigheter

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 21 jul 2010 06:34 #34118

För denna typ av tjänster finns det 2 olika marknader. Den Första är privatpersoner och den andra är företag (oftast småföretagare då dom stora inte köper tjänster av enskilda firmor)

Om vi ser till privatpersoner så är oftast den konkurens man har grannens son, barnbarnen osv. Dom hjälper så gärna till om dom får en hacka (sedan till vilken kvalitet kan man ju diskutera).
Den erfarenhet jag har är att denna typ av kunder har en över gräns på kanske en tusenlapp inkl moms förutom datorn.
Skall man sedan göra ett bra jobb, Ex kolla vad som skall flyttas från gamla datorer, kolla licenser, installera och uppdatera OS , Installera antivirus, installera program som fanns licens till , installera andra freeware typ openoffice , kanske fixa backupp osv osv så kanske man kan säga att 6-10 timmar kan vara realistiskt.
OK 1000 inkl moms är 800 exkl moms. Vilket då ger ca 100:- per timma och detta före skatt.
Om du nu skall jobba med detta på heltid så kanske du kan tjäna någon krona på inköp och vidareförsäljning av dator och program. Men tyvärr blir det nog inte så många kronor.
Om du sedan räknar realistiskt så kanske du jobbar 220 dagar per år. Och har om det fungerar bra en effektivitet på 80% (du måste ju sälja dig själv också). Det gör 176 dagar per år som du har inkomst. Om vi säger ett jobb tar 8 timmar så är det 176 datorinstallationer. Vilket gör att företaget har 176*800:- = 140000:- in vinst. Efter skatt blir det då inte så mycket kvar för dig som "lön".
Förvisso kanske man kan korta ner tiden per maskin och göra saker parallellt när man har riktig snurr på det hela. 

Så att hålla på med denna typ av tjänster mot privatpersoner blir du nog inte rik på så länge du jobbar vitt.

Nu vill ju vår näringsminister inför RIT avdrag (som RUT/ROT) och då blir det ju en annan femma. Men hon verkar ju vara ganska ensam om denna önskan. (Kul att hon har något vettigt förslag  :D )

Sedan som jag nämnde. Småföretag är nog en bättre kundbas då dom inte är så priskänsliga, drar av moms och kostnader så har kanske man kan ta 300:- timman + moms. . Men det är ett stort sälj-jobb att hitta alla dessa kunder.  Sedan hos kunderna kan det ju bli fler än en maskin , Och en massa upsale typ domännamn, hemsidor , e-post lösningar, nätverksdiskar, riktiga backup lösningar (kanske i molnet)  osv osv. 

Lycka till

Hans

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 22 jul 2010 09:40 #34135

Med andra ord så ska jag sälja och erbjuda tjänster både till privatpersoner och företag?
Det är ju inte säkert att alla jobb tar 8 timmar att utföra, det kan jag verkligen inte tänka mig! Även de mer tidskrävande arbetena kommer gå fortare när man kommit in i det, eller borde ju rimligtvis göra?

Alltså, sälja skräddarsydda datorer som komplement till tjänsterna jag erbjuder, så kanske man även tjänar på dessa datorer i längden?


Nu vill ju vår näringsminister inför RIT avdrag (som RUT/ROT) och då blir det ju en annan femma. Men hon verkar ju vara ganska ensam om denna önskan. (Kul att hon har något vettigt förslag  :D )

Ett mycket vettigt förslag! Jag ser inte varför det inte borde införas!


Ett problem är Windows som höjer priset på datorn rätt så mycket, men detta finns där inget att göra åt antar jag?

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 22 jul 2010 10:15 #34136


Ett problem är Windows som höjer priset på datorn rätt så mycket, men detta finns där inget att göra åt antar jag?


Själv har jag lagt ner detta att tjäna pengar på maskinen. Jag håller mer koll på dom kampanjer som siba, onoff osv håller just nu. Och så köper kunden in det som är bäst just då. Sedan gör jag jobbet.  Särskilt då man idag säljer minst 90% bärbart.  Med en ev större skärm och tgb/mus på kontoret.

Ett problem dock är detta med garantirep. Det händer ju faktiskt att maskinerna går sönder. Och så får man tillbaks en nyformaterad disk. Kunderna blir inte helt glada att betala hela installationen igen.  Förvisso har man backupp på datan går ju allt att återställa men man kan ju inte ha kompletta images på kundens maskiner så man får installera från början.
OK inte ditt fel att det är trasigt men man får ändå hantera det. Dessutom är det en pina att jobba med supporten på dessa företag. Kan ta ganska många veckor innan man får tillbaks maskinen.

Hans

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 22 jul 2010 10:19 #34137


Själv har jag lagt ner detta att tjäna pengar på maskinen. Jag håller mer koll på dom kampanjer som siba, onoff osv håller just nu. Och så köper kunden in det som är bäst just då. Sedan gör jag jobbet.  Särskilt då man idag säljer minst 90% bärbart.  Med en ev större skärm och tgb/mus på kontoret.


Vad är det för jobb du gör åt dem då menar du? Köper man en färdig bärbar så är allt redan klart för att köras i stort sett ju?

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 22 jul 2010 10:29 #34138

Jag gör till viss del samma sak, men enbart internt.

Avinstallera allt skräp som kommer med, installera och konfigurera program (brandväggar, vpn, antivirus, kontorsprogram, affärssystem, etc). Montera på plats, koppla in nätverk, skärmar, dockningsstationer...

Hos en privatperson kan jag tänka mig att det behöver konfigureras bredbandsdelning, trådlösa nät med hyffsad/ok säkerhet, ställas in surf-filter om man/kunden anser att internet bör begränsas/övervakas. Installera Firefox/Opera/Chrome istället för IE som default-browser samt brandväggar, AV, Office...

Vill du komma undan Windowskostnaden finns det alternativ som är helt gratis och många gånger bättre, framförallt om det bara gäller surf/mail/kontor. T ex Linux/BSD, personligen gärna med KDE, Kiosk mode om det inte ska gå att göra fel och komma åt saker som inte behövs.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 22 jul 2010 13:02 #34139


Jag gör till viss del samma sak, men enbart internt.

Avinstallera allt skräp som kommer med, installera och konfigurera program (brandväggar, vpn, antivirus, kontorsprogram, affärssystem, etc). Montera på plats, koppla in nätverk, skärmar, dockningsstationer...

Hos en privatperson kan jag tänka mig att det behöver konfigureras bredbandsdelning, trådlösa nät med hyffsad/ok säkerhet, ställas in surf-filter om man/kunden anser att internet bör begränsas/övervakas. Installera Firefox/Opera/Chrome istället för IE som default-browser samt brandväggar, AV, Office...

Vill du komma undan Windowskostnaden finns det alternativ som är helt gratis och många gånger bättre, framförallt om det bara gäller surf/mail/kontor. T ex Linux/BSD, personligen gärna med KDE, Kiosk mode om det inte ska gå att göra fel och komma åt saker som inte behövs.


Ja det är svårt när så många köper bärbara, det är lite svårt att bygga sig en egen! Jag är inte lika intresserad av att ta bort programvara som HP exempelvis lagt in i deras datorer, som att bara installera nödvändig programvara i en dator jag själv konfigurerat... men vad ska man göra...

Haha, "framförallt", eller rättare sagt enbart surf/mail/kontor? Om ens det?
Jag är inget stort fan av Linux, inte heller särskilt kunnig inom området!
Men att det skulle vara bättre än Windows, iom det enorma stödet för programvara osv, kan jag inte tänka mig.
Visst ska man BARA surfa så, men det kan ju hända att användaren vill installera något roligt program, vilket i väldigt många fall kommer kräva Windows.

Det är uppfattningen jag har fått iallafall.

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 22 jul 2010 13:51 #34140


Haha, "framförallt", eller rättare sagt enbart surf/mail/kontor? Om ens det?
Jag är inget stort fan av Linux, inte heller särskilt kunnig inom området!
Men att det skulle vara bättre än Windows, iom det enorma stödet för programvara osv, kan jag inte tänka mig.
Visst ska man BARA surfa så, men det kan ju hända att användaren vill installera något roligt program, vilket i väldigt många fall kommer kräva Windows.

Det är uppfattningen jag har fått iallafall.


Oj.

Unix-världen är inte "bättre" på grund av utbudet av programvara, även om det finns en hel del att välja mellan.
"Något roligt program"? Varför skulle roliga program kräva windows?

De allra flesta datoranvändare du skulle ha som målgrupp (ovana datoranvändare, personer som inte vill in och pilla själv, de som bara vill att sakerna ska fungera dag ut och dag in) klarar sig med ganska stor sannolikhet mycket bra utan windows. Det mesta går mot att använda internet till mer och mer, kolla t ex googles programutbud online. Om kunderna slipper betala för Windows och MS Office och dessutom klarar sig med lägre systemkrav... torde inte det vara en bra sak?

Min uppfattning är att man ska använda rätt programvara till rätt sak. Jag har Windows på kontoret och på en server för att viss programvara kräver det. Övriga servrar, brandväggar, routrar osv kör FreeBSD för att det är bättre vad gäller stabilitet, säkerhet, funktion, prestanda, och pris. Om jag skulle installera en dator till min mor skulle jag lägga in KDE med Konqueror (web), KMail (mail) eller webmail, Kopete (msn/mfl). Det är inte speciellt många fler program som normalanvändaren regelbundet använder och behöver.

Ska inte göra det här till en windows vs världen tråd, men om du inte kan så mycket om linux och *nix rekommenderar jag dig starkt att läsa på lite. Du måste inte gilla det, men i mina ögon tillhör det allmänbildning om man ska syssla med IT och datorer att i vilket fall veta hur det fungerar och vad det klarar av.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 22 jul 2010 14:12 #34141

Rolig och rolig, någon programvara de känner för att ladda ner helt enkelt. Det är ju inte säkert att de vill vara låsta till de program jag har installerat åt dem, menar jag.

Ja okej, säger du det så!
Jag vet ju som sagt inte exakt vad det klarar av och inte klarar av.

Men om kunderna hade fått välja mellan Windows och Linux, tror du inte de flesta hade valt Windows? Kunder som inte använt en dator innan alltså.
Det känns som att Windows är ett säkert kort för den okunnige, på något sätt.

Men jag ska alltså försöka "sälja" Linux för att hålla nere kostnaderna?

Haha ja ska man använda det till sina varor och tjänster så får man ju kunna grejerna iallafall!

... för övrigt så hade det nog iförsig fungerat bra med Linux till min mor också, hon kollar mest Hemnet och hotmailen!

SV: Sälja skräddarsydda datorlösningar, installera och underhålla? 22 jul 2010 14:24 #34142

Vad du ska göra är helt upp till dig. Mitt förslag är att du utvärderar alternativen, om du ser en möjlighet att sälja in en lösning till kunden som är bättre, billigare, och ger dig möjlighet att tjäna mer pengar så hade jag i vilket fall övervägt det.

Jag tror att de flesta hade valt Windows av ungefär samma anledning som du skrev ditt tidigare inlägg. Deras okunskap om alternativen.

Du som proffs (det är därför de anlitar dig) har möjligheten att påverka deras val. Du ska inte fråga: "Vill du ha windows eller linux?", du kan till exempel lägga upp det för en kund som mest vill surfa och läsa aftonbladet, maila med barnbarnen osv som att du har två olika alternativ i olika prisklasser. "Windows - mest vanligt, kan strula en hel del, behövs egentligen inte om du inte vill spela de senaste spelen. Linux/KDE - Stabilt, snyggt, klarar sig med en billigare dator, billigare och enklare" (efter att du konfigurerat det åt dem).

Gör som du vill, men överväg i alla fall lite olika lösningar så du vet vad du rekommenderar dina kunder.

För de som inte använt en dator innan är det ungefär lika enkelt att använda Windows som Linux. Kollar du på t ex ett internetcafé är det en hel del som använder linux och användarna vet inte ens om det :)
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
 • Sida:
 • 1
 • 2

Välj kommun från listan