Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Hyra ut mig själv som eventmontör

Hyra ut mig själv som eventmontör 03 sep 2010 05:39 #35069

Idén jag har - lite kortfattat - går ut på att hyra ut mig själv som montör av eventtält, samt som lagerarbetare. Jag har arbetat i branschen i 2,5 år åt en ledande firma i Norge.

Idén bygger på att i just den här branschen finns det under en viss period ett högre behov av personal, högsäsong. Åtminstone på det företag där jag arbetade, hade man få fast anställda och tog in många vikarier under sommaren, vilket kunde leda till problem under lågsäsong om stora jobb dök upp.

Företaget jag arbetade åt är redan uppdragsgivare åt åtminstone två liknande firmor som den jag har för avsikt att starta, men marknaden är långt från mättad. Jag vet med stor säkerhet att det finns många timmar att hämta in från den firman och jag anar att många timmar finns att hämta även från andra liknande företag.

Hur som helst så är inte själva idén mitt problem, utan snarare att få tag på en F-skattesedel. Nu har jag inte försökt ännu, men efter vad jag läst mig till så kan det uppstå problem.

Allt bottnar i att jag parallellt med företagsstartandet även studerar på universitet (45hp under hösten), vilket gör att jag har begränsat med tid när jag kan arbeta med firman. Detta misstänker jag kommer att leda till konflikt med skatteverkets krav på varaktighet.

Jag planerar att starta en enskild firma, i Göteborg.

Kommentarer och synpunkter uppskattas storligen!  :)

SV: Hyra ut mig själv som eventmontör 03 sep 2010 06:04 #35071

Det bör inte vara några problem med F-skatt. Överlag är Skatteverket idag betydligt mer vidsynta än för något decennium sedan rörande detta med F-skatt. Och under alla omständigheter bör du ha 2-3 år på dig att börja omsätta pengar innan de ifrågasätter något. Naturligtvis under förutsättning att du sköter deklarationer och inbetalningar klanderfritt.

SV: Hyra ut mig själv som eventmontör 03 sep 2010 09:52 #35077

Starta men avvakta valet. Är du ung kanske du har möjlighet till ev.bidrag. Att kosta på sig rådgivning kan varamycket lönsamt och nu tänker jag då inte i första hand på starta egetrådgivare som lär ut baskunskaper vilket är något helt annat.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Hyra ut mig själv som eventmontör 04 sep 2010 08:15 #35094

Helloj!

En tjänst som jag använder utan att vara företagare är...

www.frilansfinans.se/

Testa det, enkelt o praktiskt. Samt så behöver du inge företag, det ända du behöver är att "skapa" dig själv ett namn...

// V

SV: Hyra ut mig själv som eventmontör 04 sep 2010 18:09 #35100

Ett av många men med villkor om man har betalningsanmärkning måttligt smart, men har man liten omsättning  och inte är direkt beroende av inkomsten fungerar den. Annars ett bättre och enklare sätt om inte arbetsmarknadsmässiga hinder finns är att starta en enskild firma. Med ekonomistyrning blir det mer över.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Hyra ut mig själv som eventmontör 06 sep 2010 08:14 #35156

Tack för läsvärda svar!

Jag tror inte att den tjänsten som omnämns är något för mig. Dels så är jag intresserad av bokföring och det administrativa runt omkring ett företag, och jag ser startandet av mitt företag som en del i en sorts lärande process. Jag läser bland annat FEK 1 på handels i Göteborg.

Vidare så ser jag även de fördelar som kan uppstå - som Lars är inne på - när man har kontroll över det ekonomiska flödet

Så, ett intressant förslag, men inget för mig i nuläget. Däremot ska jag tipsa flera av mina vänner om tjänsten!

Jag har tittat runt som hastigast efter bidrag och liknande, men då jag är 26 tror jag att jag passerat "bäst-före".. ?

När det gäller rådgivning så har jag för avsikt att besöka ett Nyföretagarcentrum i slutet av den här veckan för att få synpunkter på min affärsidé och affärsplan. Tror det räcker till att börja med, men jag är såklart öppen för ytterligare lösningar.

En annan fråga rörande SKV, är huruvida de kan komma att se med ont öga på det faktum att jag den första tiden enbart kommer att ha en uppdragsgivare?

SV: Hyra ut mig själv som eventmontör 06 sep 2010 09:11 #35159

Det är inget du i verkligheten vet om det bara blir 1 så det är inget man ska ta upp. Det finns fortfarande SKV-handläggare som har åsikt som ligger årtionden tillbaka som skulle kunna ställa till problem. Jag har några mål som är 10  år gamla som är uppe för resning i Regeringsrätten som i dag skulle var självklara avdrag. Efter ytterligare ett antal resningar som kostar staten mer än vad det gäller kommer nog att ge mig rätt för det kanske tillförs intelligenta människor även där. Det har hitentills varit en arbetsplats eller snarare avsjälpningsplats för arbetslösa som försökt göra sig viktiga. Läs skattmasens manifest så förstår ni vad jag menar.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Hyra ut mig själv som eventmontör 06 sep 2010 19:08 #35168

Okej, så ditt råd är i princip att tuta och köra? Och om SKV bygger några intressanta vägbulor för mig så löser jag det då?

Låter helt okej, var nog egentligen precis vad jag ville höra.

Tack för info och tips!!

SV: Hyra ut mig själv som eventmontör 09 sep 2010 19:49 #35233

"Regeln" om fler än en arbetsgivare togs väl bort för inte så länge sedan?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Välj kommun från listan