Tänkte starta litet snabbmatsställe! Vad bör vi tänka på?

2
Hej!

Jag och två kompisar tänkte starta en mindre "snabbmatskiosk" i sommar och där sälja någon typ av enklare förtäring, exempelvis korv med bröd. Läget är mycket bra, ligger vid en anläggning som hundratals, ibland tusentals, personer besöker varje dag under semestertider. Konkurrensen är i dagsläget närmast obefintlig med en restaurang som säljer lyxiga lunchmåltider för dyra pengar. Vi tänkte därför slå oss in som ett budgetalternativ för de som bara vill ha nått snabbt medan de väntar. Vi känner dessutom markägaren och tror oss därför kunna få tillstånd att hyra en lokal vilken är en liten (dock ganska nedgången) före detta kiosk.

Då ingen av oss har någon vidare erfarenhet av företagande tänkte vi vända oss till detta forum med alla de frågetecken som nu börjar ploppa upp! 🙂
Till att börja med:

*Hur skall vi organisera företaget? Måste det var nån typ av bolag eller enskild firma?
*Måste nån av oss stå som ägare till företaget och de andra vara anställda eller kan vi alla vara ägare?
*Vilka myndigheter måste godkänna oss för att vi skall få servera mat, och spelar det nån roll vilken typ av mat vi serverar?
*Hur skall vi skatta företagets inkomster och hur stor del av vinsten kan vi räkna med går bort i skatt?
*Vilken typ av omsättning måste vi ha för att kunna gå med vinst och generera en hygglig dagslön till oss alla tre?
*Vad finns det mer för saker som vi måste tänka på för att kunna genomföra detta projekt?

Ytters tacksamma för svar!
119
Kul! Jag tror att det finns pengar att hämta i snabbmatsbranschen, speciellt på sommarhalvåret. Jag tror att marginalerna är höga eftersom det är så jäkla dyrt att äta. :)[br][br]Jag svarar på det jag kan/tror jag kan bidra med.[br][br][quote author=Turban link=topic=8898.msg39322#msg39322 date=1302195047][br]*Hur skall vi organisera företaget? Måste det var nån typ av bolag eller enskild firma?[br]*Måste nån av oss stå som ägare till företaget och de andra vara anställda eller kan vi alla vara ägare?[br][/quote][br][br]Skulle tro att ni har tre val egentligen:[br]* Handelsbolag (2-3 delägare, en av er är obegränsat ansvarig, ev. 1 anställd),[br]* Aktiebolag (där en eller flera kan vara ägare, och 0-3 kan vara anställda),[br]* Varsin enskild firma, ingen anställd. En av firmorna måste dock stå som ägare för hela rasket (tillståndsbiten) och de andra kan fakturera den firman.[br][br][quote author=Turban link=topic=8898.msg39322#msg39322 date=1302195047][br]*Vilka myndigheter måste godkänna oss för att vi skall få servera mat, och spelar det nån roll vilken typ av mat vi serverar? [br][/quote][br][br]Kolla med er kommun, de har koll på vilka tillstånd ni måste ha. Räkna med att detta kan ta tid, och lokalen (den nergångna kiosken) måste bli godkänd som livsmedelslokal. Här kan det ev. bli problem om den är i dåligt skick, kraven är rätt höga.[br][br][quote author=Turban link=topic=8898.msg39322#msg39322 date=1302195047][br]*Hur skall vi skatta företagets inkomster och hur stor del av vinsten kan vi räkna med går bort i skatt?[br]*Vilken typ av omsättning måste vi ha för att kunna gå med vinst och generera en hygglig dagslön till oss alla tre?[br][/quote][br][br]Räkna grovt med att ungefär hälften av vinsten försvinner i skatter. Det är bara att räkna baklänges:[br][br](Alla summor är per månad)[br]Önskad lön ut: 20.000 kr[br]Exkl. skatt: 40.000 kr[br]Antal "anställda": 3 st[br]Total "lönekostnad": 120.000 kr[br][br]Övriga omkostnader (t.ex. lokal): 5.000 kr[br]Totala omkostnader: 125.000 kr[br][br]Vid 100% marginal:[br]Omsättning exkl. moms: 250.000 kr[br]Moms 12%: 15.000 kr[br]Omsättning inkl. moms: 265.000 kr[br]Antaget lunchpris/kund: 50 kr[br]Krävs antal kunder/mån: 5.300 st[br]Krävs antal kunder/dag: 177 st[br][br]Vid 200% marginal:[br]Omsättning exkl. moms: 187.500 kr[br]Moms 12%: 7.500 kr[br]Omsättning inkl. moms: 195.000 kr[br]Antaget lunchpris/kund: 50 kr[br]Krävs antal kunder/mån: 3.900 st[br]Krävs antal kunder/dag: 130 st[br][br]Jag vet som sagt inte hur stora marginaler ni kan räkna med, men nu har du en fingervisning i alla fall.[br][br]Skickar med excelfilen jag gjorde för att räkna det här. Du kan ändra de belopp som har gul bakgrund för att se vad som händer med siffrorna![br][br]Mvh[br]Peter[br]
peterkorkala.se - godis24.se, japanfakta.se, faktabank.se. Håller på att starta upp e-handel på godis24.se
632
3
Vill bara flika in att jag antar att det pratas om 100% och 200% påslag på inköpspriset, inte marginal. Marginalen kan aldrig vara mer än 100%.[br][br]100% påslag ger 50% marginal.[br]Ex. Inköp 1000 kr. Påslag 1000 kr (100%). Försäljningspris 2000 kr. Vinst 1000 kr.[br]1000(vinsten)/2000 (försäljningspris) = 0,5 = 50% marginal.
2
Tack för ett bra svar!  :) Hoppas det går bra att jag ställer några följdfrågor! [br][br][quote author=pkaze][br]Skulle tro att ni har tre val egentligen:[br]* Handelsbolag (2-3 delägare, en av er är obegränsat ansvarig, ev. 1 anställd),[br]* Aktiebolag (där en eller flera kan vara ägare, och 0-3 kan vara anställda),[br]* Varsin enskild firma, ingen anställd. En av firmorna måste dock stå som ägare för hela rasket (tillståndsbiten) och de andra kan fakturera den firman.[br][/quote][br][br]Hur skiljer sig de olika alternativen avseende hur mycket man måste investera för att "starta upp" bolaget? Hur pass skattetekniskt gynnsamma de är? Hur lätta de är att sköta pappersarbetet för. (ingen av oss är några direkta ekonomer)[br][br][quote author=pkaze][br]Kolla med er kommun, de har koll på vilka tillstånd ni måste ha. Räkna med att detta kan ta tid, och lokalen (den nergångna kiosken) måste bli godkänd som livsmedelslokal. Här kan det ev. bli problem om den är i dåligt skick, kraven är rätt höga.[br][/quote][br][br]På vad är det det ställs krav? Att det är rent? Att det är ommålat och snyggt? Eller att vissa faciliteter måste finnas? Måste man ex. ha rinnande vatten och så? Diskbänk? Lagermöjligheter och kylmöjligheter? Hur långt snackar vi för tillstånd? är sommarsäsongen (midsommar till första veckan i augusti) körd redan eller går det att fixa det i maj och ändå komma igång?[br][br][quote author=pkaze][br]Räkna grovt med att ungefär hälften av vinsten försvinner i skatter. Det är bara att räkna baklänges:[br][br](Alla summor är per månad)[br]Önskad lön ut: 20.000 kr[br]Exkl. skatt: 40.000 kr[br]Antal "anställda": 3 st[br]Total "lönekostnad": 120.000 kr[br][br]Övriga omkostnader (t.ex. lokal): 5.000 kr[br]Totala omkostnader: 125.000 kr[br][br]Vid 100% marginal:[br]Omsättning exkl. moms: 250.000 kr[br]Moms 12%: 15.000 kr[br]Omsättning inkl. moms: 265.000 kr[br]Antaget lunchpris/kund: 50 kr[br]Krävs antal kunder/mån: 5.300 st[br]Krävs antal kunder/dag: 177 st[br][br]Vid 200% marginal:[br]Omsättning exkl. moms: 187.500 kr[br]Moms 12%: 7.500 kr[br]Omsättning inkl. moms: 195.000 kr[br]Antaget lunchpris/kund: 50 kr[br]Krävs antal kunder/mån: 3.900 st[br]Krävs antal kunder/dag: 130 st[br][br]Jag vet som sagt inte hur stora marginaler ni kan räkna med, men nu har du en fingervisning i alla fall.[br][/quote][br][br]Det där var bättre förutsättningar än jag väntat mig faktiskt![br]Frågan är dock vilken prisnivå vi bör lägga oss på för att maximera vinsten. Eftersom det ligger bredvid en attraktion är besöksantalet inte direkt obegränsat så det gäller att göra det bästa av situationen. Skulle chansa på att vi skulle kunna få i alla fall 200 kunder i genomsnitt per dag. Ursprungsförslaget var att sälja korv för typ 15-20 kr, men med tanke på detta kanske vi borde satsa på en högre prisnivå, runt 50:- som du skriver. Det är ju fortfarande långt till konkurrenten som ligger runt 100kr. [br]Fast då får vi ju satsa på annat än vanlig korv kanske :)
1165
Du behöver sådant som tillgång till toalett, rinnande varmvatten, godkänt avlopp, godkänd ventilation, godkända kylutrymmen samt i övrigt en standard som går att hålla rent. Om kiosken är för sunkig, satsa på en korvvagn eller liknande att ställa upp. Den går att avyttra efter sommaren om man inte vill satsa vidare, medan en renoverad kiosk är svårare att få något för.[br][br]Förslag på utbud är kokt och grillad/stekt korv i bröd eller med strips. hamburgare i bröd eller med strips. Färdiga glassar (ingen mjukglass eller kulglass) samt läsk/vatten. Lite tillbehör till maten som ost, bacon, räksallad & gurkmajo som ger extra slantar brukar vara välkommet. [br][br]Försök att hålla er ifrån en mer omfattande meny, för det brukar bli mycket att kasta då. Lägger man sig sedan med priser i "överkant" utan att bli väldigt dyr så kan man nog hålla ett snitt på 65-70% vad gäller bruttomarginalen.[br][br]Tänk på att det är få ställen idag som man kan äta för en 50-lapp på. Undan för undan har ribban flyttats uppåt och ett meal på donken eller Sibylla kostar idag snarare 70kr.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.