Ersättning som författare

1
Hej!

Jag har varit ideellt engagerad inom idrotten i många år. För ett tag sedan bestämde jag mig för att förverkliga en dröm och kanske tjäna en hacka på mitt verk. Jag har skrivit en lärobok (som är i granskningsstadiet) för ett idrottsförbund. Vi håller på att komma överens om dels en engångssumma + en % per såld bok. Jag har ett vanligt jobb (i Norge, om nu det kan underlätta eller kan försvåra) och driver inte något vid sidan av. Det handlar inte om speciellt mycket pengar men eventuellt kanske det möjligen kan bli om några år om jag lyckas få ut boken i handeln...

Hur ska jag gå till väga för att få ersättning på ett vettigt sätt? Är jag tvungen att starta ett företag för att tjäna max 50 000 kr per år, som det handlar om? Sedan kommer det väl skatt och moms på det, hur mycket är det kvar då? Jag vet att man kan redovisa sin hobbyverksamhet till skatteverket, men kan man skicka ut en faktura som ett vanligt företag då?



Det finns tydligen företag som man kan skicka faktura via och på så vis slippa allt administrativt krångel som det innebär att starta eget, dock till en viss kostnad...



Jag planerar en del datorinköp som indirekt konsekvens av mitt författande, är det något jag kan dra av? Är det värt allt besvär?



Tacksam för tips!



MVH

Fredrik
758
1
Jag tycker inte alls att det är något besvär att anlita bolagsbolaget som [br]skickar ens fakturor och gör bokföringen. Givetvis så få du dra av för inköp [br]av en dator och kosta den under 5000: - så får du kostnadsföra den med [br]en gång. Det kan vara smart att ha dessa i ryggen, då du även i framtiden [br]kan få inkomster.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.