Hertiginnan av Bedford, Anna Maria Russell, var brittisk hovdam och personlig vän med drottning Viktoria av Storbritannien. Vid något tillfälle klagade hertiginnan över att hon kände sig hungrig på eftermiddagen och bad om att bli serverad te med lite tilltugg. Hon gillade idén och snart började hon bjuda in sina närmaste vänner till slottet. Det var så Afternoon tea började.

Genom de Ostindiska kompanierna som under 1600-talet grundades i flera europeiska länder kom ett stort antal nya produkter till våra breddgrader.

Många av de livsmedel och produkter som vi idag anser tillhör vårt bassortiment var naturligtvis spännande nyheter på den tiden. Idag har majoriteten av oss råd att köpa exempelvis kaffe och te. Då var det endast den privilegierade eliten i Holland, Frankrike, England och vid många andra hov i Europa som kunde njuta av dessa drycker.

Varför intresset för kaffe, te och alla andra varor var så stort berodde på flera saker. För det första handlade det om ren nyfikenhet. För det andra om att föremålen var exotiska och kom ifrån mytomspunna länder. För det tredje så hade välbärgade européer under tidig modern tid stor aptit för nya och ovanliga sevärdheter och smaker som de kanske läst om i böcker men inte sett eller upplevt i verkligheten. För det fjärde var dessa nyheter också dyra i inköp och ingick därför i det som kallades för lyxkonsumtion vilket var minst lika var viktigt. Dessutom hade man fått för sig vissa av de nya produkterna som ex te, kaffe och tobak var nyttiga för den fysiska och psykiska hälsan.

Hur viktiga de nya produkterna var förstår man när kryddor som kanel, muskot, kryddnejlika, ingefära togs upp i välbärgade personers testamenten. Så var det även med kläder, tyger, accessoarer. Dessa var oftast så väl specificerade i bouppteckningarna att vi idag har goda kunskaper om hur människor klädde sig då. Naturligtvis är också porträtten de beställde ifrån välrenommerade konstnärer en stor kunskapskälla för oss.

Under hela 1600-talet är intresset för te störst i Holland och Frankrike. På grund av det engelska inbördeskriget blev den engelska kungen, Charles II, tvungen att gå i exil och bosatte sig då i Haag i Holland. Där lärde han sig att dricka te och när han återkom ca 1660 tog han te-seden med sig till sitt hemland.


Att dricka te var alltså en nymodighet och allt som var nytt var viktig att förmedla till andra vilket överklassen gjorde genom att beställa porträtt av välrenommerade målare. Det var inte enbart drycken i sig utan också alla tillbehör som fordrades vid serveringen. Kvinnan som dricker te i sitt hem i Amsterdam är hustru till en holländsk välbärgad man, troligtvis direktör vid det holländska indiska kompaniet. Målningen är gjord i mitten av 1700-talet och när vi studerar den mer ingående ser vi alla de tillbehör som var viktiga för te-stunden. Den exklusiva tekannan i silver, den vackra porslinskoppen och tefat med blommönster, säkert i kinesiskt porslin, som kvinnan håller graciöst i handen, skedar av olika slag, silverbrickan, frukter på bordet, den dyrbara duken med fransar, den exklusiva mattan och den klädda stolen var viktiga för att ge rätt intryck. 

Den tvådelade klänningen som kvinnan är klädd i är sydd i dyrbart siden och spetsar kallas ”pet-en-l’air” (fritt översatt ett slags kofta.) Det betyder kort och gott att hon inte var uppklädd alls utan bar något lämplig för informell stund i hemmet vilket vi har svårt att förstå idag. Klädseln bestod av en ¾- lång jacka som bars över en underkjol i samma tyg. Jackan pryddes med Hermelinsvansar längs framkant och ärmslut och vackra broscher i ädelmetall av pärlor. Att hon var bildad visar boken hon har i sin hand. Att hon också kunde sitta ned och läsa en bok betyder att det fanns tjänstefolk som tog hand hushållet. 

Den brittiska ritualen vid den här tiden kallades för ”te” och bestod av två stora måltider. En stadig frukost på morgonen och middag sent på eftermiddagen. Den var naturligtvis viktig som måltid betraktad men lika viktig var att man hade möjlighet att konsumera utländska varor och den viktiga sociala och kulturella betydelsen som de hade för deltagarna. 

Ordet te användes både för själva produkten och för måltiden som sådan vilket lätt kan leda till förvecklingar. I Holland växte det upp många te-restauranger men i England var det ingen publik måltid utan något man endast serverade i hemmet. Te-stunden var också i första hand avsedd för familjen. Vid den här tiden fanns det olika sfärer för män och kvinnor. Men te var en måltid som kvinnor och män deltog i tillsammans. Även om frun inte direkt lagade maten så övervakade hon ceremoni och var på så sätt en central aktören och navet i denna ritual. Te intogs i de allra högsta kretsarna inklusive den brittiska kungafamiljen.

Hertiginnan av Bedford, Anna Maria Russell, var brittisk hovdam och personlig vän med drottning Viktoria av Storbritannien och anses vara den som skapat Afternoon tea omkring 1840. Vid något tillfälle klagade hertiginnan över att hon kände sig hungrig på eftermiddagen. Det var ju inte konstigt eftersom det var många timmar mellan målen. Hon bad därför att bli serverad te med lite tilltugg i sitt privata rum på slottet Bedford.

Hon tyckte att idén var mycket trevligt och snart blev det en vana. Sedan började hon att bjuda sina närmaste vänner till slottet för eftermiddagste kl. 17. En ny måltid föddes som snabbt spred sig till resten av landet. Samtidigt som denna eleganta bjudning blev ett mellanmål skapade den också möjligheter till social samvaro och ett sätt att träffas och småprata om de senaste händelserna. Naturligtvis introducerade hertiginnan eftermiddagste för drottning Victoria och därmed blev trenden mycket populär som ett fashionabelt tidsfördriv för överklassen. Att vara lämpligt och tjusigt klädd var naturligtvis också oerhört viktigt.


Den lätta maten som serveras med eftermiddagste kallas också för ”low tea” eftersom den serverades på låga vackra bord medan ”high tea” serverades vid vanliga matbord.

Skillnaden mellan ”high and low tea” beror alltså på hur måltiden serverades men har också med skillnaderna mellan klasserna att göra. Arbetarklassen hade vare sig tid eller råd att sätta sig ned för en avkopplande stund med te på eftermiddagarna. 

För att möta den nya efterfrågan som uppstod på grund av afternoon tea började engelska porslinstillverkare, linneproducenter och silversmeder tillverka alla de fina tillbehör som hörde samman med måltiden. Så denna måltid gav upphov till många andra industrier som tillverkade produkter som man tidigare hade importerat.

När priserna på te så småningom sjönk blev det också möjlighet för arbetarklassen att köpa te.

Idag är serveras afternoon tea på söndagar på de flesta hotell och restauranger med aktning runt om i världen men helst av allt skulle jag vilja till resa till slottet Bedford där ceremonin skapades.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
7 kommentarer
2021-03-12 21:14
Elisabeth,

Som tedrickare, teboksförfattare, och tepoddradiopratare, så är det underbart att läsa din artikel!

Cheerio!

All the Best,

Martin
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.