Hur ska jag fakturera?

13
Jag behöver akut hjälp!


Jag fakturerar en gång i månaden får 1000kr/vardagar och 1200kr/Helger
exkl moms 25%
Hur mycket ska jag lägga till för skatt, egna avgifter, sociala avg mm?

För min chef som jag typ alrig träffar sa att jag skulle få 1000/1200 i handen exkl moms, det betyder väll att jag ska lägga på för skatt för att få ut 100/1200? Jag har ju fakturerat 1000/1200 i ett halvår nu och fick veta det idag att jag typ gjort fel. Behöver verkligen ett svar så jag kan få det rätt framöver. Kan man rätta till detta felet isåfall genom att säga det till skatteverket så  man slipper betala skatt? Inte för att jag tror att det är möjligt men men.


vill ha ett utförligt svar tack!
1165
Det går inte att få Skatteverket att bjuda på skatten för att det har blivit fel. Har du jobbat heltid så handlar det ju om tiotusentals kronor.[br][br]Om du skall få 1000kr i handen som egen företagare räknar man så här:[br][br]Till att börja med är det ungefär 30% kommunalskatt man betalar. [br][br]Då är summan 1300kr.[br][br]Sedan skall man lägga på semesterersättning med 13% för att man skall kunna få semester.[br][br]Då blir summan 1469kr[br][br]På det skall du betala arbetsgivaravgift med 32,82% (du kan välja en lite lägre avgift om du vill ha 30 karensdagar, men det har inte din uppdragsgivare med att göra). [br][br]32,82% av 1469kr är 482kr som vi lägger till. Nu är summan 1951kr.[br][br]Sedan bör du ha någon form av försäkring och pensionsavtal, det har alla anställda som arbetar hos företag som har kollektivavtal, och många som inte har kollektivavtal också.[br][br]Jag brukar schablonberäkna det till 5% av din lönesumma, dvs 1469kr. Det gör ytterligare 73kr, och summan är därmed 2024kr.[br][br]På det skall du lägga moms.[br][br]Egentligen borde du lägga på ett par spänn för administration i företaget också, det är inte gratis att driva företag. [br][br]Lycka till!
13
Tack så hemskt mycket! ska jag altså lägga på 25% moms efter att jag har lagt på ungefär 33%skatt? det blir ju jätte mycket känns det som, tänk om hon inte gå med på det? Vad ska jag ha för mot argument? Hon har ju inte sagt något innan när jag fakturerade utan skatt......tacksam för svar!
1165
Nej, 25% moms lägger du på sist. [br][br]Momsen är inte dina pengar, utan du tar in dem åt staten, och leverar dem dit sedan. Om du betalat moms som någon annan skall leverera in till staten får du göra avdrag för den, och betala mellanskillnaden. Din arbetsgivare gör avdrag för det, och det bekommer dem inte.[br][br]Du bör lägga på inkomstskatt, semesterersättning, arbetsgivaravgifter och försäkring enligt exemplet ovan.[br][br]Sedan har jag ingen uppfattning om huruvida det är "jättemycket" för en makeup-artist. Det är en lön på 27.300kr/månad om du varit anställd och jobbat heltid, 8 timmar/dag under vardagarna. Om du byter tre vardagar mot tre lördagar heltid så ökar din lön till 28.400kr/månad om du varit anställd. [br][br]Om begreppet "en tusenlapp i handen" avsett betalning före skatt så skippa då att lägga på inkomstskatten, utan nöj dig med arbetsgivaravgifter, semesterersättning och försäkringar. En dag med 1000kr i betalning (det är 125kr/timmen om du jobbar 8 timmar den dagen) blir då 1550kr + moms. Du har då en månadslön på 21.000kr om du jobbar heltid.[br][br]Så som du hittills fakturerat har du en månadslön på 13.440kr, och tjänar betydligt mindre än man gör på McDonalds.[br][br]Ett tips i all välmening är kanske att gå någon kurs i det här med att driva eget.
13
Tack för svaret! Nu vet jag hur jag ska göra![br][br]Jag får ju 1200 i handen på helger och jag jobbar tre veckor ons-sön sen är jag ledig 9 dagar. Men nu när jag räknade på det fick jag det till 28 525kr inkl skatt och moms kan det stämma?[br][br]Jag vet jag var så jävla dum att jag inte visste det där med skatten, eller jag visste om att dem var hög, men inte att man borde lägga på det på summan man får ut. Jaja man lär sig av sina misstag, nu kommer jag ialafall få ut 14.000 i handen härdanefter.[br]Dessutom har jag dagar på tre timmar ibland, så det är inte 8 timmar.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.