Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Mina personliga frågor för start av företag

SV: Mina personliga frågor för start av företag 17 dec 2008 00:35 #23077


När du och bankmannen är överens så vet du att du har hittat rätt. Behöver du inga pengar så är det lugnt ändå, då är man inte lika beroende.

Rörande bil så använder jag alltid min privata bil för kortare resor och plockar ut skattefri milersättning. Man blir inte rik på det, men förmånsbil kostar en jädra massa flis. Är man inte beroende av att ha en ny fräsch bil att fara runt i finns det anledning att försöka undvika den kostnaden. Skall jag resa längre så brukar det vara mest förmånligt att hyra bil.
Okej! Tack återigen  :winner
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 18 jan 2009 13:51 #23602

Tjena allihop :) Det var ett tag sen, har inte hänt något med min egna firma då en gammal chef har kommit med så himla många förslag under 2 år nu som jag bara tackat nej till men nu kom ett och jag sa ja..

Men nog om det, jag skrev förut om att bli manager för ett band, nu är det två band som vill ha mig som manager, tre egentligen men de sista bandet skippar jag.

Har ni några tips? Starta handelsbolag och anställa bandmedlemmarna eller hur ska jag gå tillväga?? Ska jag starta en firma för båda banden eller två, ett per band?

Hoppas ni har tips till mig i detta ämnde  :-X Jag vet ju bara hur jag fixar spelningarna åt dem, det är ju därför dom vill ha mig så gärna!

Mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 17 feb 2009 12:05 #24190

Hejsan, har fortfarande inget bra svar på min senaste fråga. Ingen här som har erfarenhet inom detta?
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 17 feb 2009 12:14 #24192

Har ingen direkt erfarenhet som bandmanager, men lite att fundera på. Hur stora är/blir banden? (Läs, hur mycket pengar kommer de generera?) Hur vill banden ha det? Det enklaste för dem borde vara att du startar ett företag (enskild firma eller AB?) och betalar ut "lön" för de spelningar/inkomster de genererar.
Alternativt kan varje band starta ett företag och själva bestämma hur de disponerar pengarna (instrument till bandet, lokal, lön, etc). Det är lätt för dig då du endast får en faktura från respektive band och betalar ut pengarna utan ytterligare inblandning.

Har också för mig att det finns en hel del specialregler för den typen av verksamhet, typ utgifter för instrument, lägre skatt (kultur?) och lite sånt - tyvärr inget jag kan utantill.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Mina personliga frågor för start av företag 17 feb 2009 12:57 #24193

Jag hade ju nästan hoppats på att få läsa att du var igång nu och hade fått din första miljonorder... :-)

Det här är vad jag har lärt mig om musiker och deras ekonomi:
Nästan alla musiker har kommit på att det är väldigt bra att ha en egen enskild firma med en egen F-skattsedel för att kunna nyttja alla specialer med avdrag och bilersättningar och att kunna ta vilka jobb man vill, i vilka konstellationer som helst. Det är få musiker som kan leva och försörja sig genom att spela i ETT band, utan det är allt från kyrkokoncerter till trubadurgnidande på krogen, studiecirkelledare och kanske musiklärarvikarie ibland. Kanske spelar man i ett rockband på vintern, men ett dansband på sommaren. Ena dagen är man trubadur, nästa dag är man dörrvakt på samma ställe. Skriver man musik så kan det ibland också komma utbetalningar från t.ex. STIM.

En populär variant är att man skriver avtal om hur ersättningar skall fördelas, och sedan så fakturerar EN av bandmedlemmarnas enskilda firmor för jobben man gör. Sedan fakturerar de andras enskilda firmor för respektive andel. Om du är manager och skall ha procent på vad de spelar in bör du också ha en enskild firma som fakturerar. Det finns ingenting som hindrar att det är din firma som fakturerar jobben.

Generellt så är det en väldig massa papper och krångel med musiker och deras firmor. Inte sällan finns det ju en orkesterbuss, gemensam scenutrustning, gemensamma marknadsföringskostnader, kanske kostnader och intäkter (nåja  :LOOOL) från en skivinspelning etc.

Fördelen med enskilda firmor och avtal är att aktiebolag inte sällan är för dyrt, och det blir inte sällan tjafs om vilka kvitton som hör vart, och vad man kan plocka ut. Handelsbolag är gifitgt, för går det illa är alla solidariskt ansvariga för skulderna. Det betyder att fordringsägarna kommer gå på den som har mest tillgångar och kräva allt från denne.

Lyssna lite med dem som vill ha dig som manager hur de har det. Blir det sedan stort och en 40-långtradarsturné världen runt så kan man bilda AB då.

SV: Mina personliga frågor för start av företag 18 feb 2009 18:00 #24234

Hej!

Jag jobbar som manager för två klassiska musiker och ett band. De två klassiska musikerna går under samma enskilda firma (den ena driver den, den andra är anställd) och en av bandmedlemmarna i bandet har ett aktiebolag. "Mina" musiker fakturerar själva sina spelningar (eventuellt med hjälp av mig, men fakturorna kommer från deras företag), och jag fakturerar dem min andel. I övrigt sköter jag alla papper.

Hör gärna av dig om du vill bolla! Vi kanske kan ha nytta av varandra ;)
Jessica Jäger
Sångerska och kulturproducent
www.jessicajager.se

SV: Mina personliga frågor för start av företag 20 feb 2009 05:22 #24255

Tack för era tips osv. Kommer uppdatera tråden när det börjar rulla på, banden är ett gäng slöfockar som behöver en spark i röven för att komma igång Men de spelar så jäkla bra. Därför jag hoppas på dem  :winner

Jag vill inte vara deras pappa precis, de får visa disciplin.

Hörs o ses // Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 20 feb 2009 07:54 #24258

När det gäller personen i fråga är enskild firma det bästa, förutom musik kanske han har helt andra intressen som han kan driva i företagsform EF.  Har man en ex en turnébuss så kan den ligga i ett AB som får sina intäkter i % från spelningar där kan man då äger ett antal aktier. Det kan ju ex. vara så att bussen körs även externt och man får intäkter.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Mina personliga frågor för start av företag 24 feb 2009 05:44 #24320

Ny fråga ang. gym.

Om jag jobbar som anställd på ett AB-företag, visst kan chefen ta ut gymkort åt mig utan kostnad? Hur går man tillväga osv?

Mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 24 feb 2009 07:10 #24321

Företaget får betala det där gymkortet, om priset är i paritet med på orten gängse pris för ett årskort, men det blir inte skattepliktig lön. Det får inte "betalas" genom bruttolöneavdrag, utan det skall vara utöver lönen. Erbjudandet om gymkort måste omfatta hela personalen för att det skall vara skattefritt.

Sök på Friskvård på Skatteverket så får du en rätt bra redogörelse om vad som gäller.

SV: Mina personliga frågor för start av företag 24 feb 2009 07:16 #24322


Företaget får betala det där gymkortet, om priset är i paritet med på orten gängse pris för ett årskort, men det blir inte skattepliktig lön. Det får inte "betalas" genom bruttolöneavdrag, utan det skall vara utöver lönen. Erbjudandet om gymkort måste omfatta hela personalen för att det skall vara skattefritt.

Sök på Friskvård på Skatteverket så får du en rätt bra redogörelse om vad som gäller.


Okej, då hade jag visst pluggat lite dåligt på den delen ;) Ska läsa mer om det!

Tack för snabbt o bra svar.
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 17 mar 2009 05:00 #24738

Hej allihop igen :)

Jag har ju fortfarande mina planer på start av företag. Nu funderar jag dock lite över aktierna i bolaget den dan jag byter från enskild firma till AB.

Där jag jobbar nu är det så att gör man bra ifrån sig får man aktier i bolaget vid varje årsslut typ. Men till själva frågan, när jag startar mitt "enskilda bolag" kommer jag köra på den linjen för att se om det känns bra. Om det kommer rulla hela vägen vill säga. Som en testperiod. Sen konverterar jag till AB och efter det börjar jag anställa folk som säljare, telefonister osv, den personal jag kommer behöva för att kunna stå på golfbanan hela dagarna!  :giggle

Just den dan firman då anställer folk vet jag att det kommer rulla på men skall jag ändå dela ut aktierna till anställda som gör bra ifrån sig eller skall man sälja dem till rika villiga?

Har ingen koll inom detta, därför jag söker tips o trix av er vishet  :nicka
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 17 mar 2009 06:00 #24740

Sådant här har det skrivits mycket om i form av åtskilliga avhgandlingar och böcker.

Lite sammanfattat handlar det om hur du vill avlöna din personal för prestationer utöver kollektivavtalets minimilöner. Och det handlar till inte så liten del om hur du vill göra med företaget.

I dagens debatt där allt som innehåller ordet bonus mejas ned och stampas på av alla från statsministern och nedåt. När medias nyheter till en väsentlig del handlar om än det ena bonusprogrammet, än det andra, så är det lätt att färgas av det. Icke desto mindre påstår jag att en väl avvägd rörlig lönedel där det är lätt och tydligt kan påverka dess storlek är nyttigt.

Det kan ske med pengar, som skattas i hög grad. Har du duktiga medarbetare som jobbar hårt för att du skall bli rik har du snart också medarbetare som förtjänar löner där marginalskatten är 50% eller mer.

Om ägaren till företaget inte strävar efter att bygga upp ett familjeföretag som i generation efter generation skall förvaltas av familjen, utan istället tror på att bygga upp något som sedan kan säljas till en annan aktör, så blir aktier ett bra sätt att belöna personalen utöver den lön vi alla behöver för att klara av livets nödtorft.

Aktier beskattas annorlunda, och inte förrän vid försäljning. Om man siktar på att få bolaget sålt i sinom tid kan det ju vara bra om personalen också strävar åt det hållet. Att de har en del aktier i bolaget gör också att man hellre stannar och väntar på att casha in, än slutar. Personalomsättningen blir låg.

Nackdelen är naturligtvis att du undan för undan äger en allt mindre del av bolaget om programmet pågår länge. Man skall också ha i åminnelse att har man en gång delat ut aktier så har man. Det kan bli mycket dyrt att köpa tillbaka dem.

SV: Mina personliga frågor för start av företag 17 mar 2009 06:40 #24743


Sådant här har det skrivits mycket om i form av åtskilliga avhgandlingar och böcker.

Lite sammanfattat handlar det om hur du vill avlöna din personal för prestationer utöver kollektivavtalets minimilöner. Och det handlar till inte så liten del om hur du vill göra med företaget.

I dagens debatt där allt som innehåller ordet bonus mejas ned och stampas på av alla från statsministern och nedåt. När medias nyheter till en väsentlig del handlar om än det ena bonusprogrammet, än det andra, så är det lätt att färgas av det. Icke desto mindre påstår jag att en väl avvägd rörlig lönedel där det är lätt och tydligt kan påverka dess storlek är nyttigt.

Det kan ske med pengar, som skattas i hög grad. Har du duktiga medarbetare som jobbar hårt för att du skall bli rik har du snart också medarbetare som förtjänar löner där marginalskatten är 50% eller mer.

Om ägaren till företaget inte strävar efter att bygga upp ett familjeföretag som i generation efter generation skall förvaltas av familjen, utan istället tror på att bygga upp något som sedan kan säljas till en annan aktör, så blir aktier ett bra sätt att belöna personalen utöver den lön vi alla behöver för att klara av livets nödtorft.

Aktier beskattas annorlunda, och inte förrän vid försäljning. Om man siktar på att få bolaget sålt i sinom tid kan det ju vara bra om personalen också strävar åt det hållet. Att de har en del aktier i bolaget gör också att man hellre stannar och väntar på att casha in, än slutar. Personalomsättningen blir låg.

Nackdelen är naturligtvis att du undan för undan äger en allt mindre del av bolaget om programmet pågår länge. Man skall också ha i åminnelse att har man en gång delat ut aktier så har man. Det kan bli mycket dyrt att köpa tillbaka dem.


Väldigt bra skrivet! Verkligen svar på mina frågor!

Mina planer är givetvis att betala ut en bra lön till de anställda så de känner trygghet i mitt företag men då kan det också vara en bra ide att låta de få smaka på företagets aktier.

Ingen vill ju betala 50% skatt av sin lön, men där kan man ju också köra en del lösningar med högre pension etc.

Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 19 mar 2009 06:56 #24777

Finns det någon sida där man kan få fram alla chefer/vd/direktörer i Sverige? Har inte kunnat finna någon bra, skulle vilja ha kontaktuppgifter samt information vad deras företag sysslar med.

När företaget mitt startas tänkte jag kontakta olika sorts verksamheter för att se vilken som är i mest behov av min tjänst samt kunna samla ihop dem bättre i min kundlista/leedlista.

Mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 19 mar 2009 07:13 #24778

När jag gick på högskolan och skrev seminarieuppgifter om diverse företag och VD:ar använde vi ofta sidan "Affärsdata". Kanske kan vara något?
Jessica Jäger
Sångerska och kulturproducent
www.jessicajager.se

SV: Mina personliga frågor för start av företag 19 mar 2009 07:36 #24779


När jag gick på högskolan och skrev seminarieuppgifter om diverse företag och VD:ar använde vi ofta sidan "Affärsdata". Kanske kan vara något?


Hehe dem känner jag till ;) Min konkurrent på min nuvarande arbetsplats. Dem funkar men undran är fortfarande om det finns någon bättre. Men tack för tipset! Allt är välkomnat :)
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 21 mar 2009 06:41 #24815

Befattningshavare kan du kolla på www.allabolag.se. Annars borde företagens egna webbsidor vara bästa platsen att hitta information på.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Mina personliga frågor för start av företag 23 mar 2009 09:34 #24852


Befattningshavare kan du kolla på www.allabolag.se. Annars borde företagens egna webbsidor vara bästa platsen att hitta information på.


Jo precis deras sidor är ju absolut bäst att titta på. Jag kommer ju inte ringa 1000 företag om dan heller, bara de jag tycker ser relevanta ut.
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

SV: Mina personliga frågor för start av företag 23 mar 2009 09:37 #24853

Idag har jag två relevanta frågor  :OMG

- Håller på att bygga ett CRM-program jag skall använda inom företaget. Finns det gratis leeds-listor för svenska företag att få tag på? Annars vart kan man köpa och vad kostar de?

- Om man kommer fram till en deal på säg 10k/månan + moms med en kund i telefon, vad skall jag ta reda på av kunden då?
Organisationsnummer, Faktureringsadress, Faktureringsansvarig mer??

:roll:
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!

Välj kommun från listan