Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Kvinnligt företagande - vad är det?

Kvinnligt företagande - vad är det? 20 mar 2009 08:25 #24795

 • Jan-E O
 • Jan-E O's Avatar
 • OFFLINE
 • Mycket flitig postare
 • Inlägg: 338
 • Tack mottaget: 19
Det handlar mycket om kvinnor och deras företagande. Vad är kvinnligt företagande egentligen? Låter det inte fånigt? Vad skiljer denna företeelser åt från "vanligt" företagande?

Jag vet att det i slutändan handlar om att fler kvinnor ska starta eget (varför det nu är viktigt.. De som är mest lämpade för en uppgift brukar lösa det.) men om man vill ha ett jämställt samhälle varför inleder man då med att direkt dela in könen och kalla det "kvinnligt företagande"!? Borde man inte göra raka motsatsen och få könen att komma närmare varandra?

Nu får jag känslan av att kvinnor inte är lika bra och därför behöver de extra stöd i form av bidrag och extra hjälp. Det skapar väl bara ett samhälle där man ser ner på kvinnor..

Är det bara jag eller känns det inte som hela detta har gått för långt? Varför säger inte ni kvinnor ifrån och säger att vi klarar detta utmärkt utan något förbannat bidrag - då vinner ni respekt,

Hoppas på många intressanta svar för detta ämnet hyschas det mycket om..

Notis: Tog mig friheten att lägga in en länk till en artikel om kvinnligt företagande. Patrik, Företagande.se

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 20 mar 2009 14:05 #24797

Jag har faktiskt aldrig reagerat på "kvinnligt företagande" - har bara sett det två gånger: en gång när någon sökte kvinnliga företagare till en bok och en gång när jag var på en föreläsning som hette "Företagerskan - angår hon mig". Den handlade om kvinnors företagande i historien, bland annat. Men givetvis presenterades även statistik över antal företagare och hur många av dessa som är kvinnor o.s.v. Jag tyckte mest att det var intressant, faktiskt.

Men det är klart, när man säger "tjejfotboll" eller liknande blir jag faktiskt irriterad, så jag antar att jag borde bli det i det här fallet också  ;)

Visste inte ens om att det skulle existera något bidrag för att kvinnor som startar företag, gör det det?
Jessica Jäger
Sångerska och kulturproducent
www.jessicajager.se

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 20 mar 2009 19:50 #24805

 • Robaino
 • Robaino's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 638
 • Tack mottaget: 3
Hej!

Visste inte ens om att det skulle existera något bidrag för att kvinnor som startar företag, gör det det?


Ojoj, det finns massor olika satsningar, lokala och nationella. Tråkigt när man delar upp kvinnor och män på det viset tycker jag.  Var det inte jämlika vi skulle bli  :o

Är det någonting som jag upplever som jämlikt så är det ju just ett eget företagande. Där finns väl inga surgubbar som står i vägen för kvinnor. 

Ett ex: www.nutek.se/sb/d/1137/a/7045

Intressant läsning på e24:s kvinnosatsning:

www.e24.se/kvinna/karriar/artikel_1164923.e24

Sen går det inflation i olika kvinnonätverk, stödgrupper med mera. Inte kan man heller missa alla internet satsningar som bara riktar sig till kvinnor.

Härligt när entreprenörer och företag ser möjligheten att tjäna pengar på politisk korrekthet i alla fall  :bravo

MVH

R
 

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 20 mar 2009 22:29 #24809

Jodå det finns eller i varje fall fanns kvinnliga bidrag, varför har jag aldrig förstått: Man tycks ju kunna ta för sig ialla fall om man är bankchef och vill ha ett par millioner i bonus på en verksamhet som gått ner med mellan 70-80 % men de är ju inte egna företagare. Min hustru slåss för att få rätt för avdrag  för kostnader i början på seklet (Resning i Regeringsrätten för vilken gång i ordningen). Hon råkade ha en handläggare på SKV med skev företagssyn och speciellt för kvinnor. Själv har jag fått igenom mina krav till 30% resten Resning i Regeringsrätt medan hon som kvinna fått 0% i ett fall där hon stod för att det skulle fungera överhuvdtaget som tolk. Men kvinnors avundsjuka mot andra sätter käppar i hjulen. Det kan vara en tröst då att läsa Skattmasens Manifest och AB Rysk Roulette så får man nya krafter. Det blev ytterligare ett brev till högsta instans. Det är bara att hoppas attman bytt folk på dessa poster annars är det som att be den som sablat ner dig att det var fel. Ett mycket effektivt sätt att få slut på tyraneriet från SKV är att åskådliggöra vem som handlägger ett ärende och resultatet av det, själva har de sekretess att gömma sig bakom. Förr fanns det ämbetsmannaansvar, och idag är vi så långt det går ifrån detta, man får tom högre lön om man är duktig på att sabotera men det står i böckerna. Jag hoppas det ger näring åt många inlägg samt även mot trilskande myndgiheter
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 21 mar 2009 06:11 #24811

Ända fram till för något decennium sedan var det stora skillnader mellan hur man betraktade manligt och kvinnligt företagande genom samhällets ögon.

Ingen såg något konstigt i att män i traditionellt manliga yrken som snickare, rörmokare, grävmaskinist, lastbilschaufför etc ville vara egna företagare. Tvärtom var de nästan tvingade att bli egna företagare. Men de kvinnodominerade yrkena fick inte bli egna företagare. Privata dagis, privat sjukvård eller ett privat äldreboende sågs inte med blida ögon. Möjligen kunde man som kvinna få ha en hantverksaffär, eller så kunde man hjälpa sin man med bokföringen i åkeriet om man nu var sugen på att smaka på eget företagande.

Om kommunen ville ha snabb hjälp med att byta trasiga glasrutor så ringde man den egna företagaren glasmästaren. Men behövde man extrahjälp med barnskötare på dagis hade man en egen kommunal vikariepool med timanställda kvinnor. Sådant fick inte bedrivas i privat regi.

För 40-talisterna, jätteproppen Orvar ni vet, så var det stora nyheter när kvinnor fick bli olika yrken. De fick under sin ungdom se hur kvinnor FICK bli taxichaufför, stadsråd, präst, polis, professor etc. Är man uppväxt med sådana värderingar är det i sanning ett rejält kliv att våga bryta en barriär som man uppfostrats med.

Därför tycker jag att det är bra om det finns kvinnliga nätverk, så att människor som inte tagit steget ut ur fördomens land om att man inte kan, vågar upptäcka den rätt så revolutionerande nya världen där män och kvinnor har ungefär samma förutsättningar. Rätt så stora delar av det kvinnliga företagandet är också "jungfrulig mark"  :D Det har inte funnits företag i flera av dessa branscher särskilt länge. Skatteprejudikaten är få, det offentliga regelverket är lite luddigt och ändras ofta och det är mycket nytt att upptäcka.

Ekonomiskt tycker jag inte att man skall göra skillnad, men kvinnligt företagande tror jag behöver lite eget stöd i grunden med olika nätverk i ytterligare några decennier. Sedan kommer det nya generationer,  med nya värderingar och syn på världen.

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 03:16 #24872

 • Jan-E O
 • Jan-E O's Avatar
 • OFFLINE
 • Mycket flitig postare
 • Inlägg: 338
 • Tack mottaget: 19
Hmm. Tja det förklarar ändå inte vad som är skillnaden på manligt och kvinnligt företagande  :-\ Varför ens använda denna term!?

Som du Robaino skriver - var det inte jämställda vi skulle bli? Det blir vi väl knappast med dela upp oss i grupper.

Det låter lite som "kvinnor kan" som var en het mässa för några år sedan (kanske är fortfarande) - behövs det verkligen en mässa för bevisa att kvinnor kan.. :mrgreen:

Får inte alla dessa bidrag och flummigheter motsatt effekt..

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 05:48 #24873

Jag tror inte nödvändigtvis att mässor och bidrag behöver ge motsatt effekt - det beror nog på generationer och självförtroende. En äldre generation där kvinnor kanske varit kuvade, med hänvisning till swetrots inlägg, kan dessa kurser och budskap som "kvinnor kan" vara behövliga tror jag. Jag känner nog dels äldre kvinnor som aldrig skulle våga  (fast det är nog mest min gammelmormors generation och min gammelmormor skulle ju aldrig orka företaga idag...), dels känner jag dem som verkligen tycker och återkommande uttrycker att "kvinnor kan" och gör något av det (flera 40-talister). De gör det lite för att "bevisa" att kvinnor kan. De bryr sig nog inte om några bidrag, men gärna mässor och kurser.

Jag tror fortfarande att mässor och liknande är bra för dem som inte riktigt har självförtroendet att starta eget. Bidragen... tja, det lockar nog bara över vissa som tvekar att starta till att just starta (liksom man i andra länder ger bidrag på 10 000kr för att de ska skaffa barn). Dvs, bidraget är nog till för det politikerna avsett det. Personligen hade jag aldrig en tanke på att det skulle finnas bidrag för kvinnligt företagande när jag startade... varför skulle det, liksom? Så jag kan mycket väl förstå jämställdhetsfrågan som tagits upp i tråden. Men bidraget lär försvinna när fler kvinnor vågat ta klivet, tror jag... Det är ju det bidraget är till för (antar jag - har inte kollat upp det).
Jessica Jäger
Sångerska och kulturproducent
www.jessicajager.se

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 07:21 #24875

Man fick bidrag för att köpa miljöbilar för att gå mot ett mer hållbart samhälle...
RFSU får pengar för att ge transsexuella ett fördomsfritt samhället.
Organisationer får bidrag för att förbättra invandrares integration.
Kvinnor får bidrag för att samhället ska bli mer jämställt.

Samhället ska väl arbeta mot jämställdhet och allas lika värde. Sedan om de ger 10 000 kr i näven eller lägger ut 10 000 i utbildning tycker inte jag gör någon skillnad.

Om det finns en grupp som samhället förtryckt i 1000 år så har de rätt att få lite extra hjälp...

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 07:48 #24876

 • Jan-E O
 • Jan-E O's Avatar
 • OFFLINE
 • Mycket flitig postare
 • Inlägg: 338
 • Tack mottaget: 19

Om det finns en grupp som samhället förtryckt i 1000 år så har de rätt att få lite extra hjälp...


Oj. Hur menar du?

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 08:04 #24877Om det finns en grupp som samhället förtryckt i 1000 år så har de rätt att få lite extra hjälp...


Oj. Hur menar du?


Att samhället inte låtit kvinnor få samma möjligheter som oss män. Om vi nu låtit detta pågå i x antal år så tycker jag att vi har en skyldighet att så fort som möjligt ge dem förutsättningar för att komma upp till vår nivå.
Om detta görs med hjälp av pengar, och det fungerar, så tycker jag att man ska pumpa in pengar.

Ingen ifrågasätter väl att judarna skulle kompenseras av tyskarna efter andra världskriget!?

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 08:40 #24878

 • Jan-E O
 • Jan-E O's Avatar
 • OFFLINE
 • Mycket flitig postare
 • Inlägg: 338
 • Tack mottaget: 19Om det finns en grupp som samhället förtryckt i 1000 år så har de rätt att få lite extra hjälp...


Oj. Hur menar du?


Att samhället inte låtit kvinnor få samma möjligheter som oss män. Om vi nu låtit detta pågå i x antal år så tycker jag att vi har en skyldighet att så fort som möjligt ge dem förutsättningar för att komma upp till vår nivå.
Om detta görs med hjälp av pengar, och det fungerar, så tycker jag att man ska pumpa in pengar.

Ingen ifrågasätter väl att judarna skulle kompenseras av tyskarna efter andra världskriget!?


Med samhället menar du alla vi män och kvinnor antar jag.. Eller bara männen?
Kan kvinnor jämföras med det judarna råkade ut för?

Men vad är poängen med att det ska vara lika och att vi ska mer ha "kvinnligt företagande"? Det hade väl varit jämt om samhället ville det, för alla vi är ju samhället..

Intressant att en kvinna har svarat i tråden och hon (Hej Cantaton) skriver att hon inte förstår varför kvinnor ska ha extra bidrag när de ska starta företag.
Det verkar vara en liten klick kvinnor och en massa män (som kanske har dåligt samvete eller vill verka duktiga i andra kvinnors ögon) som lyfter fram detta.

Fler kvinnor måste väl ändå bli förbannade!? Jag vet många men de flesta är tysta och ja, varför ska man ens bry sig..

Men om jag hade fått starta 100 meter längre fram än alla andra i ett 1km lopp för att jag var man eller på något annat sätt inte var jämlik (enligt domarna) så hade jag blivit :evil:

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 08:51 #24879

Männen har ju haft ett försprång på 100 meter så länge man kan komma ihåg...

Och samhället är ju inte ALLA eftersom kvinnan inte är jämlik.

Kvinnorna ska bara ha försprång tills de får samma förutsättningar som vi män...

När det gäller judarna så kanske det var en stark jämförelse men de är ju en grupp som förföljts i 1000-tals år och ligger kanske snart i samma division som kvinnan... :)

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 09:56 #24882

Jag vet inte riktigt vart du vill komma med den här provokationen?

Vad är det för direkt stöd en kvinna får från samhället som en man inte är berättigad till? Kan du visa på något?

Jag vet att det finns olika offentliga institutioner där man främjar bildandet av kvinnliga nätverk inom företagande. Grunden för det får man om man tittar igenom styrelserna i landets företagarföreningar och organisationer där kvinnorna är i minoritet. Tittar man på befintliga företag så är kvinnorna i minoritet. Ser man till företagens styrelser så är kvinnorna i minoritet. Ju större företag, desto större skillnader.

En mycket stor förklaring till att det i verkliga maktpositioner, de stora bolagens styrelser, är ett underskott på kvinnor förklaras gång efter annan med att det är svårt att hitta kvinnor med erfarenhet av företagande på lite högre nivå. Därför är ett viktigt steg mot ett jämställt samhälle att vi få fler kvinnor att starta företag, att vi skapar ett samhälle som gör det möjligt att vara gravid och spädbarnsmamma samt företagare samtidigt, och att vi uppmuntrar kvinnor att få sina företag att växa.

Jag ser inte att det på något sätt skulle vara diskriminerande mot män, utan det handlar bara om att vi som nation för att behålla vår position måste ta tillvara alla resurser i samhället. Det har hänt  mycket sedan "kvinnor kan", och det kommer att hända mer. Jag ser fram emot det.

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 12:31 #24883

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720

Rätt så stora delar av det kvinnliga företagandet är också "jungfrulig mark"  :D Det har inte funnits företag i flera av dessa branscher särskilt länge. Skatteprejudikaten är få, det offentliga regelverket är lite luddigt och ändras ofta och det är mycket nytt att upptäcka.

Ekonomiskt tycker jag inte att man skall göra skillnad, men kvinnligt företagande tror jag behöver lite eget stöd i grunden med olika nätverk i ytterligare några decennier. Sedan kommer det nya generationer,  med nya värderingar och syn på världen.


Men detta var väl väldigt fördomsfullt. Den "jungfruliga marken" du syftar på har väl i grunden inget med kvinnligt företagane att göra, utan med en privatisering av delar av den offentliga sektorn. Så menar du att det bara inom den sektorn kvinnor ska driva företag eller anser du att också män som startar företag där också behöver stöd på samma sätt.

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 12:52 #24884

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720


Att samhället inte låtit kvinnor få samma möjligheter som oss män. Om vi nu låtit detta pågå i x antal år så tycker jag att vi har en skyldighet att så fort som möjligt ge dem förutsättningar för att komma upp till vår nivå.
Om detta görs med hjälp av pengar, och det fungerar, så tycker jag att man ska pumpa in pengar.VI har en skyldighet att ge DEM möjlighet att komma upp på VÅR nivå!!! Vad är det för skitsnack ärligt talat. Det finns inget som jag tycker är så kränkande för den såkallade
kvinnokampen som en manlig feminist som ska slåss för kvinnors jämlikhet. På det sättet säger man ju direkt som du, eller indirekt i mer politiskt korrekta termer att kvinnor som grupp är så menlösa, oerfarna och okunniga att de inte ens kan driva sina egna frågor utan behöver hjälp av männen för det.

Om man nu håller resonemanet strikt runt själva företagandet så finns det massor av företag som startar med bidrag av olika slag och det är både kvinnliga och manliga. Det finns också massor av företag som startar utan något bidrag också där både kvinnliga och manliga.

Om jag tittar på de företagare som finns runt mig så är det i sak ingen skillnad på om det är kvinna eller man som driver det, de som har kunskap i sitt område och vet vad de gör lyckas, resten går i graven oavsett om det är kvinna eller man som startar.


SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 13:04 #24885

 • Robaino
 • Robaino's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 638
 • Tack mottaget: 3
Hej!

VI har en skyldighet att ge DEM möjlighet att komma upp på VÅR nivå!!! Vad är det för skitsnack ärligt talat. Det finns inget som jag tycker är så kränkande för den såkallade
kvinnokampen som en manlig feminist som ska slåss för kvinnors jämlikhet. På det sättet säger man ju direkt som du, eller indirekt i mer politiskt korrekta termer att kvinnor som grupp är så menlösa, oerfarna och okunniga att de inte ens kan driva sina egna frågor utan behöver hjälp av männen för det.

Om man nu håller resonemanet strikt runt själva företagandet så finns det massor av företag som startar med bidrag av olika slag och det är både kvinnliga och manliga. Det finns också massor av företag som startar utan något bidrag också där både kvinnliga och manliga.

Om jag tittar på de företagare som finns runt mig så är det i sak ingen skillnad på om det är kvinna eller man som driver det, de som har kunskap i sitt område och vet vad de gör lyckas, resten går i graven oavsett om det är kvinna eller man som startar.


Hatten av, underbar att läsa  :bravo :bravo

MVH

R

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 13:20 #24888
Att samhället inte låtit kvinnor få samma möjligheter som oss män. Om vi nu låtit detta pågå i x antal år så tycker jag att vi har en skyldighet att så fort som möjligt ge dem förutsättningar för att komma upp till vår nivå.
Om detta görs med hjälp av pengar, och det fungerar, så tycker jag att man ska pumpa in pengar.VI har en skyldighet att ge DEM möjlighet att komma upp på VÅR nivå!!! Vad är det för skitsnack ärligt talat. Det finns inget som jag tycker är så kränkande för den såkallade
kvinnokampen som en manlig feminist som ska slåss för kvinnors jämlikhet. På det sättet säger man ju direkt som du, eller indirekt i mer politiskt korrekta termer att kvinnor som grupp är så menlösa, oerfarna och okunniga att de inte ens kan driva sina egna frågor utan behöver hjälp av männen för det.


Det handlar om att ALLA ska kämpa för ALLAS lika värde och förutsättningar. Att alla ska kämpa för att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män tycker jag är en självklarhet!

Och ditt argument om att män som tycker jämlikhet är viktigt skulle tycka kvinnor är menlösa, oerfarna och okunniga och inte kan driva sina egna frågor är ju som att säga att svarta får väl klara av rasfrågan själva eller judarna fick väl ta hand om nazisterna själva eller miljön får väl ta hand om sig själv... ...varför ska någon utanför blanda sig i!?

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 14:17 #24891

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720


Det handlar om att ALLA ska kämpa för ALLAS lika värde och förutsättningar. Att alla ska kämpa för att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män tycker jag är en självklarhet!

Och ditt argument om att män som tycker jämlikhet är viktigt skulle tycka kvinnor är menlösa, oerfarna och okunniga och inte kan driva sina egna frågor är ju som att säga att svarta får väl klara av rasfrågan själva eller judarna fick väl ta hand om nazisterna själva eller miljön får väl ta hand om sig själv... ...varför ska någon utanför blanda sig i!?


Kvinnor har samma förutsättningar som män åtminstone sist jag tittade efter. Naturligtvis finns det kvinnor som helt enkelt inte har förutsättningar för att kunna driva ett företag men i de fallen beror det på att de saknar specifik yrkeskunskap eller viljan att starta något eget. Men skulle just det vara något typiskt kvinnligt eller något som gör att en kvinna inte är jämstäld en man så måste jag ju fråga varför det finns trots allt finns män som är nöjda med att gå till jobbet varje dag och trivs med att stå vid löpande bandet. Är det helt enkelt för att vissa människor helt enkelt inte vill ha/ta det ansvar som "makt" innebär eller är det så att det finns en liten kvinna i alla dessa män som gör att de i grunden är ojämställda och inte fått samma förutsättningar som "riktiga män".

Det finns inte en enda branch eller verksamhet som är så jämlik som företagande, dina kunder kommer aldrig att fråga vilket kön du har så länge du vet vad du gör och kunderna blir nöjda med ditt arbete. 

För att ta en liknelse till:

Det finns två idrottlag på en ort, det ena är ett hockkylag det andra ett bandylag. Om någon från hockylaget vill börja spela bandy så har han rätt goda förutsättningar. Man får ju anta att han har kondition, är åkskicklig, har en viss bollkänsla osv, däremot är ju vissa moment annorlunda och framförallt spelar man med helt olika regler. Vilket är då rimligast, att den som vill byta sport lär sig de nya reglerna eller att han tvingar hela hans nya lag att spela efter ishockyregler eftersom det är de regler han kan?

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 14:18 #24892

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720

Hej!

VI har en skyldighet att ge DEM möjlighet att komma upp på VÅR nivå!!! Vad är det för skitsnack ärligt talat. Det finns inget som jag tycker är så kränkande för den såkallade
kvinnokampen som en manlig feminist som ska slåss för kvinnors jämlikhet. På det sättet säger man ju direkt som du, eller indirekt i mer politiskt korrekta termer att kvinnor som grupp är så menlösa, oerfarna och okunniga att de inte ens kan driva sina egna frågor utan behöver hjälp av männen för det.

Om man nu håller resonemanet strikt runt själva företagandet så finns det massor av företag som startar med bidrag av olika slag och det är både kvinnliga och manliga. Det finns också massor av företag som startar utan något bidrag också där både kvinnliga och manliga.

Om jag tittar på de företagare som finns runt mig så är det i sak ingen skillnad på om det är kvinna eller man som driver det, de som har kunskap i sitt område och vet vad de gör lyckas, resten går i graven oavsett om det är kvinna eller man som startar.


Hatten av, underbar att läsa  :bravo :bravo

MVH

R


Tack, tack

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 24 mar 2009 16:52 #24894


Men detta var väl väldigt fördomsfullt. Den "jungfruliga marken" du syftar på har väl i grunden inget med kvinnligt företagane att göra, utan med en privatisering av delar av den offentliga sektorn. Så menar du att det bara inom den sektorn kvinnor ska driva företag eller anser du att också män som startar företag där också behöver stöd på samma sätt.


Det har inte mer med kvinnligt företagande att göra än det faktum att många företag statas av kvinnor i just dessa branscher, eftersom de har utomordentlig kompetens och erfarenhet där.

Naturligtvis får män bilda nätverk, och har gjort så i århundraden, där de på olika sätt lockat samhället att stödja deras idéer och strävanden.

Välj kommun från listan