Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Kvinnligt företagande - vad är det?

SV: Kvinnligt företagande - vad är det? 29 mar 2009 18:15 #25038

  • DFT
  • DFT's Avatar
  • OFFLINE
  • Jag postar några inlägg till..
  • Inlägg: 720


Jag kan dra lite konkreta exempel också :)

Drev för några år sedan en online-baserad bokshop ihop med en vän (kvinna). Och när någon inte betalade brukade vi alltid ringa upp personen ifråga och titta om något var fel eller om de ville dela upp betalningen (innan det gick till inkasso). Alltid när hon ringde så var det i stort sett ingen respekt från kundens sida. Speciellt om det var män som svarade. Då var det "lilla gumman" attityden. Och då kanske ni säger att det var henne som person som var lite mesig men jag kan lugnt påstå att jag är en större mes än hon, och jag fick alltid respekt när jag ringde och påminde om betalningar.
Detta gällde även vissa leverantörer. Jag togs på större allvar.


Respekt förtjänar man och tycker man inte att man får så mycket respekt som man borde så säger man till. Jag har en gång stött på en säljare som ringde och bad mig koppla honom till den som verkligen bestämde i företaget. Ett par väl valda ord från mig och jag kan lova att den säljarens karriär blev kort på det företaget och jag är övertygad om att han sedan den dagen inte har några förutfattade meningar. Men inte gjorde det på något sätt mina möjligheter att driva mitt företag vidare svårare, problemet hamnade ju snarare på hans bord.
Sedan så har jag jobbat inom bygg i flera år och där skulle jag inte vilja vara kvinnlig företagare. Fördomarna är enorma och kommer en kvinnlig säljare inom branschen tas hon inte på samma allvar eftersom kvinnor kan väl inget om bygg!?.


Har du provat? För det är inte svårare än annat bara du visar att du vet vad du gör. Några kvinnliga säljare har jag dock inte stött på men de kanske har roligare saker att sälja istället.


Ta t.ex. skolan. Sveriges största arbetsplats. I förskola och grundskola är kvinnor i klar majoritet - ett ganska lågavlönat yrke. I gymnasiet börjar det bli mer jämt fördelat mellan könen - lite bättre betalt. I högskolan är männen i klar majoritet och detta är klar bättre betalt än i de två lägre distanserna

Ta sjukvården och äldreomsorgen som exempel. Även här ser man ju samma mönster.

Att tro att vi har samma förutsättningar är ju bara dumt. Samhället leder in män och kvinnor i olika spår. Det kvittar om lagen ger män och kvinnor samma rätt att gå i skola, starta företag, rösta mm. Det är ju i slutändan vad samhället sätter för normer som gör att kvinnor anser att de måste ta ett jobb på ett äldreboende istället för på det lokala byggföretaget...


Jag har svårt att se något fel i normen som säger att en elektriker ska ha yrkesbevis för att få börja dra el i ett bygge, på det viset känns det betydligt säkrare att bo och tända lampor i huset. Att sedan samhället mer eller mindre tagit bort krav på utbildning för att jobba i åldringsvårdet är knappast byggarnas fel. Den dagen tjejer också är beredda att satsa på utbildningen och gå sina lärlingsår och jobba heltid på ett bygge så är det bara att börja söka jobb, men utan utbildning inget jobb.


Egentligen är det ju meningslöst att fortsätta debatten, du har din åsikt och jag har min och vi kommer aldrig att bli överens i sakfrågan. Däremot skulle du ju faktiskt kunna ge mig rätt i att jag nog har större erfarenheter än du av hur det i verkligheten är att driva företag som kvinna.

Välj kommun från listan