Starta eget när fortfarande anställd!?

13
1
Tjenare alla glada  :mrgreen:

Har länge haft funderingar på att dra igång en liten sidoverksamhet jämte min anställning!
Jag är grafiker/originalare på ett företag som säljer bland annat reklampennor. Jag har från tidigare arbetsplatser samt vänner och bekanta fått väldigt mycket förfrågningar på grafiska jobb(fixa lite visitkortsdesign och dylikt) vilket inte konkurrerar med verksamheten på företaget där jag är anställd. Vad jag kan se i mitt anställningsavtal finns inget som säger att jag inte får starta företag! vad jag undrar är; finns det någon annan lag eller bestämmelse som säger att ja måste ha arbetsgivaren medlåtande innan jag kan starta ett företag eller är det bara att köra? Jag hade nog tänkt starta enskild firma eller liknande...tips?

Tack på förhand!

mvh Uffe
1165
Eftersom det trots allt är rätt så närliggande områden kan det vara bra att man berättar för arbetsgivaren vad man gör, så att inga missförstånd uppstår. Så länge du är anställd där bör du heller inte göra arbeten åt din arbetsgivares kunder, för det blir mycket lätt intressekonflikter och en lite oklar roll om huruvida vilket företag man representerar.[br][br]Naturligtvis får inte ditt företags arbete ske med hjälp av din arbetsgivares utrustning utan dennes tillåtelse.[br][br]Men det finns ingenting som hindrar att du startar ett företag även om du har en anställning. Vi har förmånen att leva i ett fritt land.
13
1
Det låter strålande, dock är mina chefer lite strange, så det kan från dom kanske uppfattas som ett missnöje mot dom eller ett " jaha, då kanske du inte jobbar kvar här länge till"[br]Men det enda jag vill är att inte gå miste om tillfällen att tjäna några extra slantar + att verkligen kunna utföra arbete om tillfälle dyker upp![br][br]Men götta då kan man ju börja planera lite :)[br][br]Tackar för hjälpen!
185
Jag håller med swetrot tillfullo.[br][br]Det bör väl inte uppfattas som missnöje om det är produkter/tjänster din arbetsplats inte erbjuder idag? Och du är väl fortfarande fullt intresserad av att ha kvar din anställning? Så låter det i alla fall när du beskriver. För en rädsla bland cheferna kan ju vara att du säger att du startar en liten firma och vips försvinner du från företaget. Så så länge du är öppen med vad du gör och tänker dig din framtid bör det inte vara några problem. Men det viktigaste är att du inte använder företagets kunder för då finns en stor risk att konflikt uppstår.
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
2360
37
Ett uppdrag jag har är just att göra det omvända, nämligen att erbjuda alla anställda att bli egna företagare i företaget. Konceptet är ganska nytt och skrämande för många men så kommer framtiden att se ut. Jag själv praktiserade det på ett företag jag ägde redan för 45 år sedan med mycket bra resultat, men jag var ju lite före i tiden.  Jag gav också rådet att spara i aktier i stället för att ta pension och eftersom jag levererade till HM varje vecka så var det naturligt att att tipsa om dem. Det började någonstans mellan en krona till 10 kr för en aktie. Jag har inte följt upp vilka som lyssnade på mina råd, men barskrapade blev de inte, utan skulle utan vidare ha några millioner i aktier idag och kunna leva på bara avkastningen.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
185
Intressant. Jag tror faktiskt också att det kommer bli vanligare - för att slippa "krångel" runt löner och liknande. Det är så lätt att bara behöva betala en faktura. Vad är bakgrunden/anledningen till ditt uppdrag, får jag fråga det?[br][br][quote author=lars arenander link=topic=5386.msg26020#msg26020 date=1243022960][br]Ett uppdrag jag har är just att göra det omvända, nämligen att erbjuda alla anställda att bli egna företagare i företaget. Konceptet är ganska nytt och skrämande för många men så kommer framtiden att se ut. Jag själv praktiserade det på ett företag jag ägde redan för 45 år sedan med mycket bra resultat, men jag var ju lite före i tiden.  Jag gav också rådet att spara i aktier i stället för att ta pension och eftersom jag levererade till HM varje vecka så var det naturligt att att tipsa om dem. Det började någonstans mellan en krona till 10 kr för en aktie. Jag har inte följt upp vilka som lyssnade på mina råd, men barskrapade blev de inte, utan skulle utan vidare ha några millioner i aktier idag och kunna leva på bara avkastningen.[br][/quote]
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
2360
37
Bakgrunden är den erfarenhet jag har. Som i så många fall är man ofta låst till att vara anställd så vissa har inte ens tänkt tanken. Antingen man är anställd eller egen företagare på ett företag eller org. så ska man göra ett gott jobb så det är inte så konstigt. Det fina är att man har mycket större möjlighet att faktiskt får mer netto än som anställd + att man har större rörlighet. Har man förtroende för någon så spelar inte rollen hur man får sin betalning, däremot kanske man vill satsa på andra saker utanför det ordinarie som ger bra klirr i kassan genom omfördelning av överskottet. Inom en inte alltför lång framtid kan det tom ses som motsrävigt om man inte går med på att göra som ovan. Fack och andra intressenter kommer naturligtvis att stoppa sådant om det blir regimskifte, men bollen är i rullning så om de lyckas är frågan.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
13
1
Jag tackar och tar till mig av alla tips! Vad skulle man ta sig till utan ett forum som detta![br]Kommer säkerligen återkomma med fler frågor i framtiden![br][br]Ha det gott så länge[br][br]mvh Uffe

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.