Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Använda IKEA som grossist?

Använda IKEA som grossist? 04 nov 2009 07:13 #29021

Nybliven medlem på sidan och förhoppningsvis nybliven företagare inom en snar framtid. I väntan på besked om startaegetbidrag så bubblar det av idéer, tankar och frågor inom mig.

Har en liten fråga som jag hoppas att ni kan hjälpa mig med, om inte svara på så iallafall ge mig råd om var jag ska leta ett svar.  :roll:

Jag undrar om det finns något som stoppar mig att handla delar till min produkt från IKEA?
Tex om jag skulle sälja krukväxter i kruka och köpa krukan från IKEA.
Får man göra så?
En annan sak jag klurar på är det här med idrottsklubbars loggor och slogans, är de skyddade på något sätt? Hur tar man reda på det?

Tack på förhand!

SV: Använda IKEA som grossist? 04 nov 2009 07:33 #29022

Du får köpa varor vartifrån du vill och sälja inom EU, det ända som kan stoppa dig är om företaget som gör varan inte vill att du använder deras varumärke. ex om du köper Levi's jeans från Spanien och säljer i Sverige får du göra, men Levi's kan tvinga dig att ta bort deras stämpel från jeansen. Så tror jag det fungerar iaf :) Men du får inte köpa saker som är patenterade och använda i dina egna produkter.

Om loggor osv är varumärkesskyddade kan du kolla på www.prv.se/ men slogans tror jag brukar vara copyrightade/Upphovsrätten så fort de skrivits ner, om den har verkshöjd dvs att "saken" är unik i någon mening. Kraven på verkshöjd är mycket lågt ställda, men i händelse av tvist kring frågan om verkshöjd är det ytterst en domstol som får avgöra om verkshöjd föreligger eller inte.

SV: Använda IKEA som grossist? 04 nov 2009 09:55 #29026

Idrottsklubbars loggor är skyddade, men det brukar kunna gå att komma överens med dem och man betalar en royalty till dem för de saker man förser med en logga. Tyvärr får man som regel göra upp med varje klubb för sig, och det finns inga bra standardavtal att använda sig av.

SV: Använda IKEA som grossist? 09 dec 2009 13:28 #29898

Det är väl kanske inte så smart att köpa dina produkter från sita ledet i kedjan. Då blir din produkt dyrare / marginalen sjunker.

Köp istället produkten från första led.

SV: Använda IKEA som grossist? 15 dec 2009 17:10 #30081

Det kan ändå vara lönsamt att köpa från Ikea då de har så stor volym på varorna så deras pris kan vara lägre än att köpa av tillverkare direkt eller grossist.
Det kan också vara en fördel att inte behöva köpa så mycket åt gången.

Välj kommun från listan