Bekräfta ägare av ett företag?

78
2
Jag håller på att göra en ny webbsida där användare kan lägga upp befintliga företag i ett register. Ägarna av företaget kan i ett senare skede registrera sig som ägare av just det företaget. När ägaren har fått sitt företag under kontroll kan han betala för att få företaget att synas bättre i listor, ungefär som traderas system för när man vill att sin auktion ska synas bättre.

Frågan är: Hur kan jag som administratör bekräfta att personen som anmäler sig vara ägare av företaget verkligen är ägaren?
Kan man be om t.ex kopia registreringsbeviset/fskattesedel med stämpel som säger att det överensstämmer med originalet eller likande? Detta kan gälla relativt stora företag och inte enbart enskilda firmor. Någon bra ide?

Jag vill att detta ska kunna bekräftas på ett relativt lätt och enkelt sätt, jag vill inte göra det onödigt svårt.
2066
2
Det står inte på registreringsbeviset om du är ägare eller inte till ett AB, det enda som står är vilka som sitter i styrelsen.[br]Sen är ju frågan, jag som har aktier i Swedbank, ska jag kunna registrera mig som ägare?[br][br]Styrelsen är nog smidigare, då kan du gå in på allabolag.se och kolla det.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
78
2
[quote author=Jonathan link=topic=7078.msg32960#msg32960 date=1273491846][br]Det står inte på registreringsbeviset om du är ägare eller inte till ett AB, det enda som står är vilka som sitter i styrelsen.[br]Sen är ju frågan, jag som har aktier i Swedbank, ska jag kunna registrera mig som ägare?[br][br]Styrelsen är nog smidigare, då kan du gå in på allabolag.se och kolla det.[br][/quote][br][br]Intressant, har du något bra exempel på ett AB och ett personnummer jag kan binda ihop på något sätt?[br][br]Användarna som registrerar sig på min sida kommer vara tvungna att ange personnummer så om personnummer kan bindas till ett företag så hade detta varit de simplaste och lättaste sättet men att kolla upp det kan vara svårare med aktiebolag.
632
3
Jonathan var redan inne lite på det. [br][br]Men det enda du kan kontrollera är vilka personer som sitter i styrelsen. På dem kan du få personnr osv via olika tjänster.[br][br]Vem som är ägare i ett aktiebolag finns det inga offentliga handlingar som berättar.
78
2
[quote author=krjh link=topic=7078.msg32975#msg32975 date=1273519829][br]Jonathan var redan inne lite på det. [br][br]Men det enda du kan kontrollera är vilka personer som sitter i styrelsen. På dem kan du få personnr osv via olika tjänster.[br][br]Vem som är ägare i ett aktiebolag finns det inga offentliga handlingar som berättar.[br][/quote][br][br]Sant men oftast sitter väll ägaren i styrelsen eller så har åtminstone styrelsen makten att annonsera?
632
3
Ja oftast sitter ju ägaren i styrelsen, men det kan ju vara flera ägare, men bara en person i styrelsen osv osv.[br][br]Styrelsen är ju dock dem som tar besluten i företaget. Kan ju vara en VD, styrelseledamot, styrelseordförande osv osv.
78
2
[quote author=krjh link=topic=7078.msg32977#msg32977 date=1273520313][br]Ja oftast sitter ju ägaren i styrelsen, men det kan ju vara flera ägare, men bara en person i styrelsen osv osv.[br][br]Styrelsen är ju dock dem som tar besluten i företaget. Kan ju vara en VD, styrelseledamot, styrelseordförande osv osv.[br][/quote][br][br]Men om jag meddelar att endast en person från styrelsen kan registrera sig som "ägare" (lite fel ord i detta tillfälle) så borde det inte vara några större problem för ägaren att se till att någon från styrelsen registreras sig och anmäler sig som "ägare" om dom vill utnyttja tjänsten. Så länge dom vet hur man ska gå till väga borde det inte bli några problem. Eller hur?
78
2
Ett annat ord för "ägare" som täcker alla bolagformer?
632
3
Skulle man kunna använda sig av företagsledare istället. [br][br]Måste väl inte vara just "ägaren" som registrerar sig?[br][br]
78
2
[quote author=krjh link=topic=7078.msg32980#msg32980 date=1273521019][br]Skulle man kunna använda sig av företagsledare istället. [br][br]Måste väl inte vara just "ägaren" som registrerar sig?[br][/quote][br][br]Åhh bra namn :)
2066
2
"Kontaktperson", "Firmatecknare". Fundera också på rutiner för att byta person och hur det hanteras.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
44
Firmatecknare tycker jag passar bäst alternativt kontaktperson
Mobilanpassad Hemsida - www.marcusk.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.