värdering av pub/restaurang

19
säkert i fel del av forumet admin får väl flytta då 🙂

hur skall man värdera en  pub restaurang?  då siffrorna friseras av alla till minsta möjliga vinst för att slippa skatta bort vinsten  är det  ytterst svårt att gå till banken med bokslut  etc  för att låna pengar

efter att kikat  runt  lite  på olika objekt  kan jag se att  priserna ligger på ungefär 50% av omsättningen 

men finns det  någon "korrekt"  bedömning av värdet  man kan ta med sig ??  då det i de allra flesta fall handlar om inkråm man köper ... var  hittar  man tex en  som kan göra en  verklighets nära bedömning av  ett värde  inför  ett eventuellt köp


i  mitt  fall  så ligger  köpeskillingen  på nära samma siffror som omsättningen  och  rent spontant känner jag att det är  på tok för mycket  pengar

törs man ens  nämna inför banken  det "andra" alternativet av  ett  köp  eller ska man tala tyst om sådant ?
632
3
Omsättningen har ju väldigt lite med värderingen av bolaget att göra. Det mesta handlar om utvecklingen och vad vinsten är/kan bli.[br][br]Varför är alla så rädda för att göra vinst? Gör du inte vinst får du inte ut några pengar ...[br][br]Men det går att skriva mycket om detta...[br][br]En årsredovisning tycker jag nog visst borde visa ganska bra hur läget ser ut i företaget...
19
det är sant  då det  nuvarande drivs som enskild firma  är det svårt att se  hur allt är fördelat i inkomster  på de  papper jag har fått  ..[br]oms  ligger  på ca 1.6 -1,8  under 10    en del sämre  under 09  i krisens spår  men  vinsten  är dålig  pga    lite  investeringar mm [br]  siffrorna  är  inget  banken  vill ta till sig  ens  när man förklarar för  dom .. det verkar svårt att  få någon inom bankerna som förstår sig  på hur restaurang världen fungerar  ... frågan  är  om en  "korrekt" värdering ens  kan få dom med på noterna
632
3
Det är givetvis mycket svårare att få en bild av hur verksamheten gått när den bedrivits i en enskild firma. För att få någon koll alls bör man få se nuvarande ägarens tidigare deklarationer.[br][br]Det huvudsakliga i värderingen borde väl ligga i:[br]* Eventuell fastighet som nuvarande ägaren äger.[br]* Inventarier i form av köksutrustning och övrig inredning.[br]* Har det genererat vinst, och kommer den att fortsätta göra det?[br]* Hur viktig är nuvarande ägaren för verksamheten, hur stor del har han i att restaurangen går bra? Skulle man tappa gäster om han slutade?[br]mm mm
19
jo allt det  där  har vi koll på  det rör sig om hyres lokal  men man köper då alltså  inventarier samt  inneliggande lager samt en redan vinst drivande rörelse [br]även om vinsten  är lite på papper  och de  förändringar som ligger  i min/vår plan kommer att under turist  månaderna  höja oms  rejält inte med dubbelt kanske men nära på  men det  är  fortfarande  inget man kan "visa" banken  och låna pengar på  så  det  är lite av en  räv sax  hela vägen ,, ska  man vara  realist  och  gå på de siffror man  har sett  och vet att  stället har  eller  ska man  dra sin "fantasi" budget  dvs så som man tror  att det skall bli utan att man tar i  över vad som är möjligt ..  har  08  och 09  i års rapporter 

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.