Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig
  • Sida:
  • 1
  • 2

ÄMNE: Hjälp! Får vi göra så här?

Re: Hjälp! Får vi göra så här? 07 okt 2013 13:15 #48008

Ett alternativ är ju följande:

1.) AndreasR överlåter den andel han vill till sin kompis till nominellt värde i ett helt tomt bolag. Funkar även om bolaget är mer värt, givet att kompisen inte får ersättning för utförd arbetsinsats....

2.) Kompisen tillskjuter webbsidan till bolaget (kan ingå som ett villkor för aktieöverlåtelsen). Borde väl funka eftersom regeln om uppskjuten apport inte gällde i privata bolag. Risken för uttagsbeskattning kan man möta med att överlåtelsen avser en hel eller del av en verksamhetsgren. Kompisen blir uttagsbeskattad för moms, men den går väl att lyfta för bolaget. Alternativt köper bolaget websidan mot utställande av av revers av kompisen, som har påtagit sig att lämna ett lika stort kapitaltillskott.

Skulle det funka?
Launch Yrself - www.blue-parks.se

Re: Hjälp! Får vi göra så här? 08 okt 2013 08:56 #48013

Jag hade samma tanke när det gäller moms, eftersom den vän kommer att ha denna hemsida på sin redovisning och då han kommer att vidarebefordra den till dig. Frågan ska kompisen registrera denna hemsida som en tillgång på hans företag? Hur ska han bokföra försäljning eller avyttring när han ska överlåta hemsidan till dig?
Hur viktigt är det att ha denna hemsida som tillgång på ditt företag?

Vad jag vet från många företag är de kostnader alla kostnader relaterade till hemsidan om det inte är riktigt dyrt.
Att ha denna hemsida som en tillgång för företaget blir det mer komplicerat. Det enklaste sättet är att du får denna hemsida och ge honom aktierna på ditt företag. Något som är privat och du behöver inte bokföra något, sedan du tar över alla räkningar som kommer på framtiden för hemsidan som kostnader för bolaget.
Caroline Engström
www.cperedovisning.com

Re: Hjälp! Får vi göra så här? 08 okt 2013 09:27 #48014

Ja, momsen går ju förlorad när man sätter in den i sitt AB, så är det ju oftast med insättningar. Dock blir ju avskrivningsunderlaget i bolaget sen högre eftersom den sätts in som en tillgång inklusive momsen.

När det gäller kompisens försäljning av hemsidan till dig personligen så är det ju inga konstigheter. Han säljer den ju som till vilken privatperson som helst, men får aktier som betalning.
Gör han ingen vinst på försäljningen så blir det ju heller ingen moms för hans del eftersom han har motsvarande summa som ingående moms från det företag som gjort hemsidan.

Bokföringen i bolaget blir att sätta hemsidan som en tillgång. Det är ju bara att skapa ett 12xx -konto, kalla det för 'hemsida' och boka in den.

Motkonto blir företagskontot om bolaget betalar för den, skuld till aktieägare om ni gör ett skuldebrev eller aktieägartillskott om du bara sätter in den.
  • Sida:
  • 1
  • 2

Välj kommun från listan