Kvotering av kvinnor till styrelser bra lösning?

822
48
De flesta av er har säkert uppmärksammat Jens Spendrup och hans uttalanden. Han har fått mycket kritik från alla möjliga håll.

Det skulle vara intressant att höra er syn på detta, ni som driver företag. Varför är det fortfarande få kvinnor i bolagsstyrelser i Sverige? Läser man tidningar och lyssnar på TV så verkar ingen reflektera över varför, bara att det måste ändras och det genast.

Tittar man på statistiken från Tillväxtverket från 2012 så går det att läsa att av Sveriges alla företag drivs idag närmare en fjärdedel, 23 procent, av kvinnor.

En inte allt för vild gissning skulle kunna vara att det behövs fler kvinnor med erfarenhet av företagande innan det blir fler som söker sig till dessa uppdrag.

Är nyfiken på era åsikter.
367
46
Män väljer män -så enkelt är det. (Jag blir generad när jag märket att den organisation jag finns med i på medlemsbasis,har valt en ordförande, som presterade så mediokert som Jens Spendrup gjorde i TV-soffan härom morgonen. Sätt honom i mediaträning omgående.)
Redaktuellt
822
48
Håller med om att han inte var vass där. Har verkligen företagare tid att tänka på sånt - väljer man inte människor efter kompetens? Lätt att utgå från sig själv så klart men hur kan du vara så säker?
367
46
Kan det vara så att det är bekvämast för både manliga VD och ordförande att ha enbart män i styrelsen? Män inrättar sig snabbt under den auktoritära hierarkiska hackordningen. Det är naturligtvis olika förutsättningar beroende på företagets storlek: men enklast ser man den tendensen i de stora börsnoterade företagen. Den närmast löjeväckande serviliteten män emellan blir mycket tydlig på bolagstämmorna.(Se vilka som sitter på första bänk t.ex.) På många håll tycks man tro att den som har mycket pengar, ärvda eller intjänade, har större kompetens att bidra till en organisations positiva utveckling. Som nu i fallet Företagarna t.ex.
Redaktuellt
822
48
Kanske en generationsfråga med om så är fallet. Min första tanke var att då 23% av svenska företag drivs av kvinnor (26% i bolagsstyrelser) så kanske de siffrorna säger något. Att starta eget handlar om det personliga valet, oavsett om det är genetiskt eller socialt som påverkar. Om inte fler väljer att starta företag så kanske inte fler heller väljer vägen in i styrelserummen.
367
46
Så är det naturligtvis. Om knappt en fjärdedel av SE-företag startas/drivs av kvinnor så får man räkna med en motsvarande tendens i styrelserna. Men uppenbarligen finns det tillräckligt med kompetenta kvinnor att tillgå redan, om man bara vill; Statliga/kommunala bolag har ju en mera jämlik statistik. Norge har kvotering om 40 % kvinnor och de som gnällde vid lagens genomförande 2004 står där med ganska röda öron. Företag som har kvinnor i styrelsen ger högre aktiekurs. De ger bättre avkastning och har bättre riskanalys. De 125 Fortune 500-företag som har flest kvinnor i styrelsen levererade betydligt högre avkastning på eget kapital (53 %) än de 125 företag som visade sämsta kvinnorepresentationen. Bryggarsonen Spendrup har mycket att läsa in innan han ger sig in i en debatt om kvinnligt/manligt ledarskap. Och ju förr han kommer i takt med vad EU tycker om frågan desto bättre är det. Inte bara för honom utan för svenskt näringsliv i stort.
Redaktuellt
822
48
Kan inte hitta så mycket vettig forskning på ämnet. Hittade en artikel som säger att [url=http://www.smp.se/ledare/kvoteringslagen-gav-samre-lonsamhet%283234588%29.gm]norska bolag nu går sämre[/url] och det tros bero på att kvinnor med kortare erfarenhet kvoterats in. Har du källor till det du nämnde får du gärna posta dem här. Att siffran på hur många kvinnor som sitter i styrelser är låg går ju inte att säga något om. Frågan är väl bara hur det ska ändras. Tror du på kvotering Imre? Vad säger ni andra i forumet?
86
6
Jag håller med Imre i att det nog är vanligt att män väljer män av den enkla anledningen att de finns i deras affärsnätverk (kompisar). Tyvärr börjar jag tro att kvotering är den enda vägen, det har tagit alltför lång tid redan. Man skäms att det fortfarande är så dålig jämlikhet i styrelserna.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.