Starta Aktiebolag

2
Jag undrar en sak. Om jag och en kollega ska starta ett aktie bolag tillsammans hur ska man då fördela ägandet på bästa sätt?
1472
246
Det där är en knepig fråga, som kan leda till konflikter redan när man startar, och det är ju inte så lyckat. Vanligen tar man ju 50/50, vilket i sin tur kan leda till låsningar i framtiden. Sen kommer ju nästa fråga, och det är fördelningen i styrelsen. Ska det vara två ledamöter, eller en ledamot och en suppleant? I så fall blir ledamoten den som är ansvarig för det mesta, och dessutom kan bestämma som den vill. Aktieägarna är ju de som bestämmer hur styrelsen ska se ut, men det är styrelsen som leder bolaget och är ansvarig. Så det där bör ni resonera noga om.
2
Jag har hört att det kan bli problem med utdelning av vinster om det är delat 50/50
1472
246
Nja, det beror väl på vad man menar med 'problem'? Problemet är väl möjligen att det inte blir så jättemycket per delägare. Om ni bara är två som driver bolaget så lär ni knappast komma upp i lönebaserad utdelning, utan är hänvisade till schablonutdelning, som nu är runt 150 000 per år. Per person blir det alltså bara 75 000.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.