Milersättning avdrag

35
Hejsan!

Jag kör min privata bil 12 mil per arbetstillfälle då jag jobbar åt en specifik kund.
För en sådan dag tar jag betalt per timme, samt 18,50 kr + moms på fakturan per körd mil.
Detta blir då alltså 12 x 18,50 = 222 kr per arbetstillfälle som jag får tillbaka skattefritt.

Det jag undrar... dessa resorna jag gör, kan jag dra av dem en gång till sedan årsvis i deklarationen?
Låt säga att jag jobbar 100 dagar och då får ut 222 kr per arbetad dag bara på resorna. Detta resulterar i 22,200 kr som jag får utbetalt till mig själv successivt under året. Totalt sett 1200 körda mil alltså.
Kan jag föra in denna summa i deklarationen och få ytterligare avdrag för de kostnader som jag haft över 11,000 kr?

I mina öron låter detta orimligt i.om att jag redan fått tillbaka kostnaden via faktureringen, men är detta möjligt att göra?

Tack på förhand!
Mvh David
1470
246
Nej. Eftersom du tar betalt för resan så är det en resa [u]inom[/u] jobbet, inte[u] till [/u]jobbet. De avdragen som görs i deklarationen årsvis, över 11 000, ska vara för resor till jobbet. Dvs hemifrån dig till ditt kontor. Sen när du åker från ditt kontor till kunden, är det en jobbresa inom jobbet. Och oftast har man ju inget separat kontor, så alltså blir det sällan några avdrag. Om du däremot inte tar betalt av kunden för resor, så skulle man ju kunna säga att det är en resa till jobbet varje gång du åker dit. Men det lär man ju förlora på, eftersom de första 11 000 kr går bort.
35
Tack för svar! Då har jag bättre koll på det hela! :)
Anonym
Hej! Är det inte så att man får göra avdrag med 18,50kr/mil oavsett om man fakturerar kunden? Det man fakturerar kunden är väl vanlig inkomst och fakturerar man bara 18,50kr/mil är ju löjligt lågt med tanke på att man behöver betala arbetsgivaravgifter och moms på det också. Som jag vet brukar man räkna alla resor med privatbil i företaget (har underlag med resans syfte, antal körda mil m.m) och får dra av 18,50kr/mil skattefritt. Det är många hantverkare som fakturerar kunden säg 50kr/mil och tar ytterligare 18,50kr skattefritt. Resan till och från kontor är ju något annat då där ska man ha i åtanke att avståndet måste vara minst 50km. Är vi på olika spår?
1470
246
Ja, vi kan nog vara på lite olika spår.. Om man använder sin privata bil för en jobbresa inom jobbet, så får man ta ut en milersättning 'skattefritt' på 18,50 milen, från sitt företag. Det blir ju alltså ett avdrag i företaget, men du själv behöver inte ta upp inkomsten. Det är ju en ersättning för slitage, och bränsle. Sen är det då många som kopplar ihop det med att man bara kan fakturera kunden 18,50, men det är ju , som du är inne på, inte rätt. Man kan fakturera kunden 100 kr/milen om man så vill, och kunden går med på det. Det man fakturerar kunden är ju en ersättning för resan och tiden, och den intäkten hamnar i företaget. Det behöver inte ha nåt med milkostnaden för bilen att göra. Om du däremot har ett kontor inne i stan, och använder din privata bil för att åka från hemmet till kontoret, så är det en resa till jobbet, precis som för en vanlig anställd som åker till sitt jobb. Och den delen gör man då avdrag för i sin vanliga deklaration. Men där är ju först en 'karens' på 11000 kr, så man får ju ha en bit till jobbet om det ska bli nåt. 50 km som du är inne på handlar väl mer om gränsen för att kunna begära traktamente.
Anonym
Precis, jag blandade de privata resorna till kontor med gränsen för traktamente. Annars är vi på samma spår med att 18,50kr är ju skattefri avdrag för alla resor med privat bil i företaget. Det man fakturerar kunden för milersättning är separat inkomst precis som det gäller för en utförd tjänst. :-)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.