Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Anställningsbevis?

Anställningsbevis? 07 feb 2007 11:49 #6969

Hej!

Nybörjarfråga - jag ska inom kort anställa och vet inte riktigt hur det funkar med anställningsbevis. Det exemplar jag har fått tillhanda verkar vara något från facket med kollektivavtal som underlag, något som inte kommer att tecknas.

Var får jag tag anställningsbevisblanketter? Vad mer bör jag tänka på när jag anställer, mer än att fylla i detta och sätta igång?

anställningsbevis 07 feb 2007 14:39 #6986

Internet erbjuder en uppsjö av sådana blanketter som man kan ladda hem

eller så köper du ett exemplar hos någon pappersgrossist.

Du kan också göra ett eget anställningsbevis i datorn, se bara till så att du följer någon mall.Sedan är det viktigt att man som arbetgivare vet vilka rättigheter den anställde ha, men även skyldigheter. Kan bli surt i efterhand.

Läs igenom kollektivavtalet, så får du en uppfattning :wink:
Hälsningar Stefan
Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt

Re: Anställningsbevis? 07 feb 2007 15:59 #6989

  • DFT
  • DFT's Avatar
  • OFFLINE
  • Jag postar några inlägg till..
  • Inlägg: 720
GoranS wrote:
Det exemplar jag har fått tillhanda verkar vara något från facket med kollektivavtal som underlag, något som inte kommer att tecknas.


Det har du väl läst nu att det varken är upp till dig eller din anställda att bestämma om du ska ha kollektivavtal eller inte. Facket frågar inte efter din önskan eller din vilja de ställer kravet den dagen de upptäcker att du finns.

Re: Anställningsbevis? 07 feb 2007 16:43 #6990

Redkon wrote:
GoranS wrote:
Det exemplar jag har fått tillhanda verkar vara något från facket med kollektivavtal som underlag, något som inte kommer att tecknas.


Det har du väl läst nu att det varken är upp till dig eller din anställda att bestämma om du ska ha kollektivavtal eller inte. Facket frågar inte efter din önskan eller din vilja de ställer kravet den dagen de upptäcker att du finns.När jag besökte facket så talade hr Fackombudsman om att så inte är fallet. Endast då arbetstagaren kräver kollektivavtal är jag skyldig att teckna sådant, däremot så skulle dom ringa och tjata på mig ifall jag i samråd med arbetstagaren väljer att anställa utan kollektivavtalet som underlag.

Anställningsbevis? 07 feb 2007 17:21 #6992

Man kan tycka vad man vill om det här med kollektivavtal eller inte.

Men faktum kvarstår att stat, kommun, landsting och flera andra företag

kräver att leverantören har kollektivavtal vid upphandling.
Hälsningar Stefan
Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt

Anställningsbevis? 07 feb 2007 18:41 #6997

Med tanke på hur ruttet facket agerat mot Sallads-Sofia i GBG, kan det inte finnas en vettig småföretagare som frivilligt tecknar kollektivavtal.Nånting är helt åt h-e med svenska anställningsregler. Det är mycket märkligt att en anställd ska ha större rättigheter i min firma, än vad jag har själv...... :oSedan sitter de styrande och fackpamparna och undrar varför företagen inte vill anställa........ jag tror jag vet varför......... :nono

Re: Anställningsbevis? 07 feb 2007 19:37 #7009

  • DFT
  • DFT's Avatar
  • OFFLINE
  • Jag postar några inlägg till..
  • Inlägg: 720
GoranS wrote:
Redkon wrote:
GoranS wrote:
Det exemplar jag har fått tillhanda verkar vara något från facket med kollektivavtal som underlag, något som inte kommer att tecknas.


Det har du väl läst nu att det varken är upp till dig eller din anställda att bestämma om du ska ha kollektivavtal eller inte. Facket frågar inte efter din önskan eller din vilja de ställer kravet den dagen de upptäcker att du finns.När jag besökte facket så talade hr Fackombudsman om att så inte är fallet. Endast då arbetstagaren kräver kollektivavtal är jag skyldig att teckna sådant, däremot så skulle dom ringa och tjata på mig ifall jag i samråd med arbetstagaren väljer att anställa utan kollektivavtalet som underlag.Du kanske skulle be det Fackombudet att ta ett snack med facket i Göteborg, verkar som om de missat den delen i deras regler när de blockerat en salladsbar i flera månader.Det beror ju också på i vilken branch du är. Inom hela byggsektorn gäller det ex att du måste fråga facket om lov om du vill anlita ett företag och de beviljar inte lov såvida inte bolaget har ett häng/kollektivavtal med dem.

SV: Anställningsbevis mall 28 jun 2008 08:13 #18905

Här har vi tagit fram en mall till ett anställningsbevis i Excel som bara är att fylla i och skriva ut.


Ladda ner mall: Anställningsbevis


Måste jag skriva anställningsavtal / anställningsbevis?

Svar:
Även muntliga anställningsavtal gäller, men enligt lagen om anställningsskydd (LAS) måste en arbetsgivare ge skriftlig information om vilka anställningsvillkor som gäller om anställningen är längre än tre veckor. Informationen måste lämnas inom en månad.

Det är särskilt viktigt att skriva anställningsavtal om anställningen är tidsbegränsad eftersom huvudregeln enligt LAS är att en anställning gäller tills vidare om inte annat har avtalats. Även vid provanställning är det viktigt att man skriftligen avtalar om det. Observera att för arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal kan det innebära att ett anställningsavtal alltid måste skrivas.


Källa: Nutek

Välj kommun från listan