av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1256 artiklar
Behöver verkligen mindre företag betala avgifter för att spela musik?

 

Vi får ofta frågan om mindre företag verkligen måste betala avgifter för att spela musik i sin butik, salong eller restaurang. En vanlig myt verkar vara att endast större företag, med en stor kundbas, behöver betala dessa avgifter.

Tyvärr är så inte fallet.

Vill du spela musik, oavsett om det är radio eller spellistor i Spotify, i en kommersiell miljö behöver du betala avgifter till Stim och Sami. Nästan all musik, framför allt de populäraste låtarna från radio, är skyddad under upphovsrättslagen. Därför behöver du betala avgifterna till Stim och Sami för att ha rätt att använda musik där kunder vistas. Bland alla saker en företagare har att göra kan vi förstå att sätta ihop en spellista med ”laglig” musik kanske inte är högsta prio. Det är därför Soundry finns. Vi fungerar som ett lagligt alternativ till att betala dessa avgifter. I denna artikel ska vi försöka reda ut och förklara de vanligaste missuppfattningarna och frågorna vad gäller musik för företagare.

Vad betyder egentligen “royalty free”?

När man säger att musiken är ”royalty free” menas det att det inte krävs att man betalar ”royalties” för att använda den. Royalty är den avgift du betalar skaparen av låten för att använde dennes verk. Vill du ha ”royalties” för dina verk kan du anmäla dig till Stim och Sami som då samlar in royalties åt dig när din musik används. Avgiften som Stim och Sami samlar distribueras sedan mellan artisterna som är kopplade till organisationerna.

Att betala kreatörer på detta sätt tenderar att gynna större artister med resurser att kräva betalning. Mindre artister får ofta inte många kronor per låt under ett år, pengar som ofta inte betalas ut då man måste nå upp till en viss summa innan man har rätt att begära ersättning av Stim och Sami. När någon erbjuder musik som är ”royalty free” har man satt upp en annan betalmodell. Oftast får artisten betalt i förhand för att släppa rättigheterna till ett verk. Detta har många fördelar då det underlättar för artister att kunna få en stabil inkomst och leva på sin musik, även om dom inte blir nästa Beyoncé.

 

För att förtydliga så innebär “royalty free” inte att musiken är gratis att använda för vem som helst, man måste fortfarande betala ägaren av verket. Men man slipper betala licensavgifter. Termen är jämförbar med “tax free” som vi alla känner igen från flygplatser. Det blir billigare för att du slipper betala vissa avgifter, men kvaliteten är densamma.

Kan jag inte bara använda mitt Spotify-konto för att spela musik?

Det flesta streaming-tjänsterna är idag delade i privata och företagskonton. Det privata kontot, t.ex. Spotify premium (99kr/månad), får inte användas i kommersiell miljö. För att spela musik i t.ex. en butik måste du ha deras alternativ för företag (599kr/månad). Då finns inte samma utbud av musik, men du kan spela musiken som finns i din butik. Men även om du har ett företagskonto måste du fortfarande betala avgifter till både Stim och Sami då du endast betalar för själva tjänsten.

Är musiken verkligen så viktigt?

I en artikel hävdar OneMusic Australia, Australiens motsvarighet till Stim och Sami, att spela musik i en butik, restaurang, salong eller café är en stor fördel för företaget. 78% av restauranggästerna säger att dom njuter mer av mat och dryck om dom hör musik i bakgrunden samtidigt som 70% säger att dom stannar längre på restaurangen.

Kan jag inte använda musik jag köpt, som CD’s eller album i iTunes?

 

Det korta svaret är nej.

Det något längre svaret är att många blandar ihop att köpa musik med att äga rättigheterna till musiken. När du köper en CD eller en låt från iTunes kan man säga att du egentligen ”leasar” rätten att lyssna på musiken. Det fungerar precis som med Spotify, du kan lyssna på musiken hur mycket du vill privat, men inte spela den för dina kunder.

Vad händer om jag spelar musik i butiken utan att betala licensavgifter?

Stim och Sami har enlig lag rätt att samla in pengar från företag som använder licensierad musik. Har du använt musik under en längre tid, utan att betala avgifter, kan dessa organisationer starta en rättsprocess mot ditt företag. Så extrema åtgärder är ovanliga, men det har hänt. Oftast kommer en representant från någon av dessa organisationer in i din butik, du får en tillsägelse och sedan ett inbetalningskort för nästa kvartal. Det estimeras att över 80% av alla företag inte betalar rätt licensavgifter. Det är mycket pengar på spel för dessa organisationer och man kan räkna med att de kommer att bli mer aggressiva i sina metoder framåt.

Låt oss sköta det tråkiga

Det som gör Soundry unikt är att vi erbjuder en komplett plattform för all musikstreaming för företag. Den månatliga kostnaden täcker alla kostnader för att få använda musiken i kommersiell miljö, tillgång till över 65 professionellt ihopsatta spellistor, samt alla licensavgifter! Du får även ett certifikat som intygar att du spelar musik lagligt i butiken, om någon skulle fråga. Att driva ett företag är ofta associerat med att hålla både budgetar och tider. Soundry erbjuder den mest kostnadseffektiva lösningen på marknaden, samtidigt som du slipper sitta och sätta ihop egna spellistor och hålla dom uppdaterade. Det är bara att välja genre och börja spela musik i ditt befintliga ljudsystem.

Alla låtar i en spellista måste ha en sammanhängande känsla men ska fortfarande vara varierad och inte innehålla några explicita texter. Därför har Soundry ett stort team av musikspecialister som ser till att alla spellistor hålls uppdaterade med musik anpassad för kommersiella miljöer. Detta görs för att dina kunder, men framför allt dina anställda, inte ska tröttna på musiken.

Lyssna själv, testa Soundry gratis idag!

 

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.