av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1259 artiklar

Det kommer inte som en nyhet för någon att det är viktigt med en hälsosam arbetsplats. Då personalen trivs på jobbet så märks det. Produktiviteten ökar och sjukskrivningar minskar. Det finns mycket att göra för att skapa en god arbetsmiljö. Många gånger så fokuseras det allt för mycket på den stora bilden och då finns risken för att man inte inför de små förändringar som kan bli så viktiga.

 

Med god arbetsmiljö så skapas konkurrenskraft. Folk skadas och dör fortfarande på jobbet. Men siffran på 35 personer år 2013 är bra mycket ljusare än den på 400 år 1955, så visst går det framåt.

Här är några viktiga saker som inte behöver kosta en massa tid och pengar men som kan leda till stora förbättringar vad gäller anställdas trygghet och trivsel på jobbet.

Vi går in och ut på ett smidigt sätt

Du kanske inte tänker på porttelefon och passersystem i samband med hälsa på jobbet men det här är faktiskt sådant som får betydelse. En större arbetsplats kan ha många som rör sig i lokalerna dagligen. Även om du känner igen dina närmaste medarbetare så kan du ju inte med säkerhet veta om ett främmande ansikte är en besökare till en avgränsande avdelning eller kanske din nya chef!
Men när det finns ett bra passersystem som är gjort för att säkra att de som befinner sig i lokalerna har anledning till detta så känns det tryggare. Det spelar ingen roll att du inte känner igen ett ansikte i korridoren. Du kan lita på att det här är en person som har fått tillåtelse att komma in.

 

Det är tyvärr inte så sällan som det kommer nyhetsrapporter om brott på skolor såväl som på arbetsplatser. Om det inte finns någon kontroll över de som kommer in på er arbetsplats så kan det leda till att personal inte känner sig så säker och trygg som den borde göra. Det påverkar hälsan eftersom en känsla av otrygghet kan leda till oro som gör att det blir svårare att fokusera på arbetet. Med en modern porttelefon, enkla koder och ett samordnat system för gäster så råder det inga tvivel om att alla som finns på jobbet är behöriga personer.

Ett passersystem behöver inte bli en dyr historia. Ni behöver inte ens byta ut befintliga lås för att lägga till ett system som gör att alla ingångar är under uppsikt. Detta samtidigt som det blir lättare för anställda att ta sig ut och in när som helst. Företag såsom Titan Beslag erbjuder lösningar.

kvinna-kontor

Ergonomi behöver inte vara besvärligt

 

Varje arbetsgivare har ett ansvar att jobba med säkerheten på jobbet. Här ingår även ergonomi. Det är klart att äldre inredning kan behöva bytas ut för att det ska bli säkrare att jobba många timmar på kontoret. Men det betyder inte alltid en stor kostnad. Ibland så går det att införa mindre förändringar som leder till att jobbet blir säkrare och hälsosammare. Då skärmar är placerade på rätt sätt så blir de bättre för ögon. Det går också att lägga till skydd som gör att man får skugga då solen skiner in genom det öppna fönstret.

Dessutom så kan det vara klokt att ordna med en kurs på jobbet. Under några timmars tid så kan ni alla lära er hur det går att minska på stress för kropp och sinne. Det behöver inte vara svårare än att du lär dig hur du ska jobba med pauser och enklare rörelser för att förhindra skador som kan uppstå då du sitter vid ditt skrivbord.

Mindre buller!

Buller är vanligare än vad många tror, och buller är inte samma sak som en grävskopa som jobbar under ditt arbetsfönster. Faktum är att mindre oväsen från trapphus och fönster med sämre isolering tids nog kan ge negativa effekter. Det går till exempel att ändra om till fastighetsboxar för att få bort dörrarna med inkast. Inkasten släpper in buller såväl som kyla och lukt. Det här är en mindre förändring som på lång sikt kan leda till en bättre arbetsplats.

Om ni byter från inkasten till fastighetsboxar i entréplan så slår ni ju också ett slag för brevbärarens arbetssituation och det är inte så dumt. Se till att alla blir medvetna om detta. Då du känner att du gör något bra för någon annan så mår du faktiskt bättre!

Bättre kunskap om behov

Vad fattas på er arbetsplats? Socker till kaffet, en skön fåtölj, godis i receptionen, inneskor… När ni samlas för att prata om det här så kan det komma som en överraskning att Janne på lagret tycker att ljudsystemet för radion är uselt, om det ens finns ett system med högtalare. Dessutom så menar Pia att den trasiga fönsterkarmen vid hennes fönster slår i vinden på ett sätt som är otroligt irriterande.

Det gäller att träffas och prata om arbetsmiljö med jämna mellanrum. Det dyker ofta upp små saker som är enkla att åtgärda men som betyder så mycket för de som påverkas. Ett snabbt möte där alla får säga vad som fungerar och vad som kan förbättras är allt som krävs. Kanske finns det en gemensam vision som kräver lite mer. Med medvetenhet om detta så går det att samarbeta för att genomföra förändringen. Det är också bra för hälsan. Att dra igång projekt som är unikt utformade för arbetsplatsen ger bättre gemenskap. Ett gemensamt mål om en studieresa, trevligare matsal, utbildningsevent eller kanske eget gym på jobbet… Det blir roligare att gå till jobbet och det märks förstås på produktiviteten!

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.