Till Sveriges riksdagsledamöter: Sverige behöver ett nytt sätt att hantera konkurser och företag med likviditetsproblem. Del 2.

Fakturaköp, även kallat factoring, innebär att ett företag säljer sina obetalda kundfakturor till ett finansbolag och får därmed in det fakturerade beloppet exklusive en avgift direkt på kontot. Metoden för fakturaförsäljning har blivit vanlig eftersom företagaren snabbt får in sina kundfordringar vilket kan förbättra likviditeten. Men kostnaden för att sälja fakturor är högre än vad många tänker på.

I förra artikeln gick vi igenom betalningsanmärkningar, nu ska vi titta närmare på att sälja kundfakturor och riskerna som detta innebär.

"Sälj fakturan" skyltar de med - men stå emot

Här är ett vanligt scenario när en företagare har ont om pengar. Likviditeten är dålig och fakturor kan inte betalas.

1. Vad ska du göra? Du har försökt allt för att få in pengar. Banken går inte, ditt företag har ju dålig likviditet och i bankens ögon är du därför en risk. Kontaktar du banken kan de dra in din checkkredit. ALMI vill ju ha med banken om det ska bli ett lån, så det går inte. 

Du är desperat, du bara måste ha in pengar, annars är risken stor att du kan sättas i konkurs.

2. Det enda alternativet för att snabbt få in pengar verkar vara att du säljer dina kundfakturor. Du har 100 000 kr i kundfakturor och det kostar bara 3,5% av fakturabeloppet dvs. 3 500 kr så du har 96 500 kr imorgon på ditt bankkonto.

Förföriskt lockande att sälja dina fakturor, eller hur?

3. Med dina pengar kan du nu betala det som är akut. Det är en lättnad, men nu uppstår ett problem. Du har inga pengar som kommer in förrän om 30 dagar. Du har ju sålt alla dina fakturor.

4. Du kommer bli tvingad att sälja dina kommande kundfakturor igen, du har inget annat alternativ.

Hög kostnad att sälja fakturor och minskad lönsamhet

Det kostar ”bara” 3 500 kr att sälja fakturan men det tillkommer årsavgift och hanteringsavgifter.

Varning: en avgift på 3,5 % av fakturabeloppet/månad + avgifter blir ca 3700 kr dvs. 3,7 % Detta är dyrt och dessutom farligt för dig privat och för ditt företag.

Genomsnittligt har företag i Sverige 5–7 % vinstmarginal av omsättningen under normala tider. Vid exempelvis restriktioner och lågkonjunktur är många företag extra ekonomiskt känsliga.

Ett företag som omsätter 100 000 kr/månad x 6 % vinstmarginal = överskott 6 000 kr. Genom att sälja kundfakturorna, vilket kostar ca 3 700 kr med avgifter, så har du givit bort mer än hälften, 62 %, av ditt överskott. Du har bara kvar ca 2 300 kr.

Ditt företags lönsamhet eroderar alltså snabbt på grund av beslutet att ingå ett factoringavtal.

Hör ditt företag till den halva av Sveriges företag som har lägre vinstmarginal än genomsnittet, kan det medföra direkt förlust att sälja fakturorna.

Vem som helst förstår ju att ditt företag håller på att bli ekonomiskt förstört just för att du säljer dina kundfakturor.

Att köpa fakturor extremt lönsamt för finansbolaget

Finansbolaget däremot lånar ut 100 000 kr, som företagets kunder betalar till finansbolaget inom 30 dagar.

Sedan kommer företagaren igen och säljer sina kundfakturor på 100 000 kr och betalar 3 700 kr för att få pengarna 30 dagar snabbare.

Finansbolaget lånar alltså ut samma 100 000 kr 12 gånger på ett år och får betalt 44 400 kr för detta (3 700 kr x 12 mån. = 44 400 kr).

44,4 % ränta dvs extremt lönsamt!

Orsaken till att företagare säljer sina kundfakturor

Företagaren måste ha in pengar, kontanter för att betala akuta skulder. Kan företagaren inte betala dessa akuta skulder, så går företaget i konkurs med alla hemska konsekvenser. Företagaren är i en utsatt situation, står med ryggen mot väggen och orsaken till desperationen behöver inte vara företagarens fel utan externa saker.

Företagaren är, som jurister säger, i trångmål.

Det bindande avtalet

För att kunna sälja sina kundfakturor så måste företagaren skriva på ett avtal på flera sidor med finstilt text skriven på juristprosa.

Denna finstilta avtalstext måste företagaren själv läsa igenom, för han/hon har ju inte råd att ha en egen jurist, som är insatt i juristprosan.

Pressad med penningbekymmer, du är verkligen i trångmål, så du väljer att skriva på. Annars får du ju inga pengar.

Priset för fakturaförsäljning - skuldsatt privat livet ut

Privat kan avtalet med finansbolaget gällande att sälja fakturorna medföra att du blir skuldsatt livet ut.

Nu säger du säkert:

Va! Hur då? Hela livet ut… Nej, det är inte möjligt?

Jo, det är inte bara möjligt, det är så detta föråldrade regelsystem för fakturaköp fungerar.

Det omfattande avtalet som du kände dig tvingad att skriva på inför en fakturaförsäljning, utan att du riktigt förstod innebörden av, säger att;

  • Om till exempel en eller flera av ditt företags kunder inte betalar sina fakturor till finansbolaget, då ska ditt företag återbetala summan till finansbolaget. Det kan ju bli så att en eller flera av dina kunder går i konkurs.
  • Om ditt företag inte kan betala så… Och det kan ditt företag inte då du har förtvivlat ont om pengar. Betalar du inte kommer finansbolaget att begära ditt företag i konkurs. Ditt företag är på obestånd = kan löpande inte betala skulderna. Faktiskt var ditt företag på obestånd när du började sälja dina kundfakturor, för då kunde du inte heller betala dina skulder.
  • Ditt företag är nu satt i konkurs och som det brukar vara i företag som gått i konkurs så finns det nästan inga pengar att betala skulderna med. Det avtal med finansbolaget du känt dig tvingad att skriva på innebär att du är privat skyldig med allt vad du äger och har. Hur ska du nu som privatperson kunna betala tillbaka denna skuld? Och om det är ett större belopp, som det ofta är i företag?
  • Kronofogden kommer att göra utmätning varje år och det blir införsel i lönen. Du betalar 36 % ränta på skulden. Betalningskraven tar inte slut förrän du dör. Det finns nämligen något som heter: efterbevakning.

Risken är att du är körd livet ut. Det är därför reglerna måste moderniseras.

7 tips hur du kan undvika factoringfällan

Här är några goda råd för att du ska slippa att sälja dina fakturor.

1. Ring upp dina leverantörer och be om att få uppskov med betalning eller en avbetalningsplan.

2. Kolla över utgifter - kan du skära ner på något t ex säga upp onödiga abonnemang?

3. Låna pengar på annat håll - till exempel banklån. Det finns även så kallade EU-lån och Almi som kan låna ut pengar.

4. Driv in fodringar.

5. Fokusera på intäkter, sälj mer. Det kan vara svårt i stunder när man är ekonomiskt stressad men lyckas du är mycket vunnet.

6. Har du lån? Ring upp och begär amorteringsfritt ett halvår framåt, dvs. att du endast betalar räntan.

7. Hyresvärden: här finns möjlighet till förhandling vilket kan minska likviditetsbristen just nu.


Missa inte del #3: Konkursen en grym process – tro inget annat

Har du några frågor, kommentera nedan, mejla till [email protected]. Allt är konfidentiellt.

Bengt Hedberg, civilekonom med över 20 års erfarenhet som ekonomisk rådgivare på Konkursombudsmannen.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
12 kommentarer
2020-04-16 12:15
Såå bra att du belyser även detta dilemma för företagare, likväl som ditt inlägg om att våra system borde moderniseras. Det finns många saker i våra system som inte korrelerar med hur samhället fungerar idag. Exempelvis våra konkurslagar. Tack bästa Bengt för ditt engagemang.
Se svar (1)
2020-04-15 11:13
Det största problemet som jag ser det är att Sverige troligen som enda land i världen inte tillåter försäljning av förluster. Hade man infört det( och låtit revisorerna sälja dessa på öppen marknad) skulle leverantörer och banker (om man räknar från hur det blir i andra länder) sällan förlora mer än 20%. Det är alltså staten som är den kriminella busen även i detta. Sverige är ett slavskepp.... Så oavsett vad ni lyfter som problem på denna site...så är det enda jag ser bara en massa symptom på problemet att Sverige inte har en riktig Demokratisk författning ( typ sådan man har i Schweiz) där elit, politiker och administration är tvingade att följa och skydda individens beslut, rättigheter och egendom..istället för att vara en korrupt, förgripande cancer på dem. Se mer...
Se svar (1)
2020-04-15 10:29
Är det bara jag som reagerar på den märkliga uträkningen att finansbolaget får ut 44,4% ränta? Eftersom 44 400 kronor är intäkten för 12 månader ska väl uträkningen göras på 1,2 miljoner och inte 100 000 som år månadsomsättningen?
Se svar (1)
2020-04-15 09:32
Bengt Hedberg, fantastiskt bra och läsvärd artikel här om att sälja fakturor!
Jag har inte gjort det, men tack så väldigt mycket för dessa värdefulla råd för framtiden!
Det är ju uppenbart hur galet det är och jag hoppas att många läser det Du skrivit och förklarat SÅ BRA!
Tusen tack för dessa kloka ord! / Jane
Se mer...
Se svar (1)
2020-04-07 22:30
Problemet är att du kan visa banken, *se här, vi har betalat 200 000 i avgifter till factoring i år*, en check-kredit skulle kostat 20 000. Men banken säger ändå nej.
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.