Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Finansiering för egenföretagare

Dela artikeln
fredag, 19 maj 2017 0
Finansiering för egenföretagare

Det går att starta ett eget företag med väldigt lite, men det är betydligt lättare när man har finanserna i ordning – särskilt om man vill komma igång snabbt. I absolut bästa fall har man själv tillräckligt med pengar i form av besparingar eller andra tillgångar för att kunna få en rivstart, men mer sannolikt är att det krävs investerare eller ett lån för avsparken.

Se över vilka möjligheter du har för att låna pengar hos Lånemäklaren. De hjälper dig att ansöka om lånet från alla banker på en gång, vilket både ökar chansen att få det godkänt och dessutom ger dig fler alternativ. Det finns många olika typer av lån, så det gäller att göra lite efterforskningen för att få det bästa och det rätta lånet.

Mark Cuban sa att ”bara idioter startar ett företag med ett lån”, men stämmer det verkligen? Hans poäng är att ett lån alltid medför sig ett negativt kontantflöde, eftersom avbetalningar måste göras varje månad. Hur stora de är och hur stor inverkan det har på ditt företag beror på vilken typ av lån det är, samt vilken typ av företag du driver.

Att låna pengar för att starta ett nytt, obevisat typ av företag är riskabelt, men att låna pengar till ett bevisat koncept, till exempel för att öppna en ny franschise, är en bra idé. Om du är säker på att du kan börja sälja på en gång och att försäljningen kommer att dra in mer än lånekostnaden så är det en bra idé. Om du däremot startar ett eget företag som kanske inte gör vinst på ett par år kommer lånet att bli en fotboja.

Låt säga att räntan landar på 6-8%. Detta till skillnad mot en investerare, som vill ha 100% utdelning på sin andel varje år. Istället för att ge bort 50% av företaget i utbyte mot 500,000 kronor i kapitalfinansiering kan du ta ett lån på en miljon och endast behöva betala tillbaka 1,1 miljoner på ett par år.

Om det är rätt val för dig beror som sagt på flera faktorer. Gör en utvärdering och fundera hårt på saken. Finska eller finlandssvenska läsare kan besöka Lainanvälittäjä för att få mer information om att låna pengar i Finland.

Välj kommun från listan