av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1259 artiklar

Om du har bestämt dig för att använda factoring som säljfinansiering så finns det flera viktiga saker att beakta och tänka på. Factoring är en etablerad och accepterad metod som blir alltmer populär i Sverige men som också kommer med vissa risker. Om du väljer fel factoringbolag så kan det till och med leda till att du förlorar både pengar och kunder. Men med ett bra factoringbolag så får du fakturaköp och mer som det går att lita på.

 

Här är sådant som du måste fråga dig innan du sluter ett avtal med en factoringtjänst. Var noga med att du blir nöjd med svaren innan du börjar sälja fakturor för att få in kontanter snabbare.

Vad kommer det att kosta?

Det här är verkligen en viktig fråga som ofta får ett svar i procent. Man brukar tala om hur många procent av fakturan som bolaget som köper den kommer att ta. Om det ligger på mellan 1 och 2 procent så kan man verkligen säga att det rör sig om ett bra erbjudande, men det finns också dyrare tjänster som kan vara av intresse. Det man måste titta på då man undersöker vad fakturaköp kommer att kosta är vad man får för pengarna. Dessutom så är det ju viktigt att ta reda på hur flexibelt det hela kan bli. Om man blir låst till att sälja alla fakturor under flera månaders tid så kan det bli mycket dyrare än vad man har lust med.

En flexibel factoringstjänst kan ge mycket bättre priser. De kan skräddarsy paket som är gjorda för att passa din verksamhet. Se alltså på pris i kombination med vad du får och om det kan vara så att det blir billigare om du till exempel väljer bort vissa tjänster eller bara säljer utvalda fakturor.

Vilka tjänster får man?

Vilka tjänster kan man få av ett factoringbolag? Flera! De kan köpa fakturor, ta hand om allt det administrativa och se till att du får korrekt underlag för revisor. De kan också sköta påminnelser och inkasso om det blir nödvändigt. Kommunikationen med kunder kan hanteras på ett exemplariskt sätt. Dessutom så kan factoringbolaget ge fler betalningsalternativ än vad man själv tidigare kunde göra. Det kan vara något som gör fler affärer möjliga.

 

Pengar på ett bord

Hur kommer kunden att uppleva samarbetet?

Det här är också en viktig fråga. Om kunden blir otrevligt bemött och får påminnelser som påminner mer om hot så är det inte bra. Du kan ju inte veta exakt hur det hela kommer att se ut på förhand men du kan ta reda på vad andra har att säga om tjänsten. Läs i forum och be om referenser. Om du ser att andra klagar på att de förlorade kunder då factoringbolaget drev in räkningar på ett högst olämpligt sätt så är det en stor varning. Då spelar det ingen roll om du får riktigt fina villkor och låga priser. Dina kunder kommer ju förhoppningsvis återkomma många gånger om då de upplever att det fungerar bra att jobba med dig.

Är det lätt att få fakturaköp?

Hur smidigt blir samarbetet? Om fakturaköp leder till mer arbete än tidigare så är det inte smidigt. Det kan verka bra att man kan sälja fakturor via bolagets hemsida utan att ens prata med en person men betänk att du kan få ut mycket mer av personlig service. Det ska vara lätt att komma i kontakt med en representant och få personlig vägledning. Dessutom så bör alla krav och regler vara tydliga. Om det blir luddigt så kan man få en överraskning då man kanske inser att det kostade mer med fakturaköp än vad man hade trott, och att factoringbolaget inte alls tar på sig kreditrisken så som det först verkade.

Börja med att kontakta det factoringbolag som verkar intressant. Betänk hur de bemöter dig från start. Det ger dig en god fingervisning om hur väl det kommer att fungera då du blir kund och regelbundet kommer att skicka underlag för fakturor till bolaget.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.