av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1259 artiklar

Froda gör det bästa vi kan för att förmedla det faktum att investeringar är något spännande – till och med kul! Så, för att hjälpa alla som tvekat på att investera i sina företag, har vi satt ihop en lista med faktorer för en bra investering.

Ha kunskap om investeringen

 

Att ta reda på så mycket du kan om investeringen är A och O. Vad finns det för risker och möjligheter? Har andra företag gjort liknande investeringar? Hur gick det för dem? Ta kontakt med ett flertal leverantörer och jämför både priser och villkor. Genom att ta reda på så mycket information som möjligt har du ett bra beslutsunderlag att ta ställning till.

Utvärdera långsiktigheten

Hur länge kommer den här investeringen att hålla? Det är viktigt att väga investeringskostnaden mot tidsperioden som investeringen kommer att hjälpa din verksamhet. En bra investering kännetecknas ofta av sin förmåga att hjälpa dig under en längre tid. Detta är speciellt viktigt om det handlar om en stor investering som oundvikligen kommer att bli kostsam för dig.

Räkna på lönsamheten

Den här punkten är en av de viktigaste när det kommer till den ekonomiska vinningen av en investering. Med hjälp av förenklade metoder kan du snabbt räkna på investeringens lönsamhet. Om du ska investera i varulager räknar du fram vinsten enligt nedan: Försäljningspris x Enheter – Inköpskostnad x Enheter = Vinst Om du investerar i ny utrustning är det viktigt att bestämma hur många år den nya utrustningen kommer att vara duglig (hur många år du skriver av den på). Exemplet nedan visar att det är förutsättningen för att kunna räkna ut vinsten. Årlig omsättning genererat av utrustningen x Antal år – Total kostnad för utrustningen = Vinst Att räkna på lönsamheten är det bästa sättet för att avgöra om du kommer att tjäna på detta eller inte. Om du behöver låna för att investera, glöm inte bort att addera alla kostnader för lånet på kostnaden – ibland blir uppläggningskostnader, dröjsmålsränta och andra administrativa kostnader mer än man tror.

Läs även om fem saker att tänka på innan du tar ett företagslån

Tänk hållbarhet

Det finns en annan parameter att ta in i sin investeringskalkyl som inte handlar om personlig vinning. Och det är investeringens hållbarhet. Är den snäll mot miljön och samhället? Även det är en viktig aspekt att tänka på när du förbinder dig till något.

Lita på din erfarenhet

 

Denna punkt kan vara lättare sagt än gjort. När du arbetar med något du älskar och bryr dig om är det större chans att du lyckas. Och glöm inte att du ofta är expert på din egen verksamhet, och många gånger har bättre känsla än andra för vad nästa satsning bör vara!

Nästa steg

När du väl beslutat dig för att investera gäller det att hitta finansiering. Som egenföretagare kan det vara svårt att få lån hos de stora bankerna. På Froda har vi specialiserat oss på just mindre företag och hjälper dessa att växa. Vi möjliggör snabba lån till schyssta priser.

Här kan du enkelt jämföra olika företagslån

Froda brinner vi för utveckling och vi jobbar ständigt med att vägleda egenföretagare genom olika investeringstankar. Om du behöver hjälp eller har frågor kring vad en bra investering är – hör av dig till oss, vi svarar gladeligen på alla dina frågor!

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.