av Redaktionen
Redaktionen
15 följer
19 följare
46 foruminlägg
1167 artiklar

När det kommer till privatekonomi, såsom privatlån och sparande, finns det mycket att lära sig för nybörjare, men också för den som har sparat under en längre period. Vad ska du tänka på innan du börjar investera?

Framgångsrik investering handlar om att fatta beslut som möter dina unika behov och framtida finansiella mål. Ditt personliga utgångsläge påverkar dina beslut. Att investera i sig själv är den smartaste investeringen; att studera eller att samla andra erfarenheter är att prioritera och då kan det vara klokt att överväga ett lån utan UC. Nedan tar vi upp råd vad du bör tänka på inför en finansiell investering. Oavsett om du sparar för att köpa en bostad, pensionssparar eller bygger ett sparkonto till dina barn, så behövs en plan som hjälper dina pengar att växa. Här följer några principer du bör följa för att lyckas med dina investeringar och få pengarna att växa:

1. Var ärlig mot dig själv

 

Vi har alla olika mål med våra investeringar och vi har också olika tidsramar. Vissa har kortsiktiga mål, där det kan handla om att spara till en semesterresa eller en bil. Andra har mål som tar längre tid, som vid pensionssparande. Vi är också olika varandra när det gäller hur stora risker vi är villiga att ta.

Risker känns instinktivt som något man bör undvika, men det kan finnas fördelar med risker gällande investeringar. Större risker kan öka möjligheterna till större vinster och utbetalningar, vilket leder till mer pengar i längden. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan risk och belöning som man känner sig bekväm med - och som också passar in i den tilltänkta tidsramen.

För att bättre lära känna dig själv i din roll som investerare, överväg följande: din risktolerans, dina investeringskunskaper, dina mål, din inkomst, dina tillgångar och din tidsram.

2. Investera regelbundet

Ofta är det enklare att lägga undan en mindre summa vecko- eller månadsvis än vad det är att investera en större klumpsumma. En regelbunden investeringsplan ger dig möjlighet att välja hur ofta och hur mycket du vill spara, och på så sätt blir investeringarna en prioritering och en naturlig del i din budget. Det finns mängder av olika investeringsprogram där pengar dras automatiskt från ditt lönekonto för att investeras i exempelvis olika fonder. Det behöver inte handla om stora summor, den månatliga investeringen kan vara så låg som ett par hundralappar i månaden.

3. Skapa en diversifierad portfölj

Att sprida dina tillgångar över ett brett spektrum av investeringar är ett effektivt sätt att minska risken. Det ökar också den potentiella avkastningen på lång sikt. Att ha en blandning av olika typer av investeringar kan dämpa påverkan från nedgångar, eftersom värdet av några investeringar kanske går upp medan andra går ner.

4. Håll din portfölj under uppsikt

Du bör granska din investeringsportfölj minst en gång per år, antingen själv eller med en ekonomisk rådgivare. På så sätt ser du till att den fortsätter att jobba för dig på ett effektivt och tillfredsställande sätt. Du bör också se över din portfölj och göra eventuella ändringar vid större marknadshändelser, ändrade livsförhållanden (pension, skilsmässa, barn), eller om ditt slutliga mål har förändrats.

5. Investera i samspel med din tidsplan

Vilken typ av investeringar du väljer beror på om du sparar för långsiktiga eller kortsiktiga mål. För långsiktiga mål kan man överväga långsiktiga tillväxtinriktade investeringar. Dina kortsiktiga mål kräver investeringar som är mer tillgängliga med lägre risker. Om du till exempel sparar till en insats för en bostadsrätt vill du säkert ha enkel och snabb tillgång till dina pengar.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.