Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Ny skatt på privat sjukvård – så undviker du den

Dela artikeln
torsdag, 21 juni 2018 0
Ny skatt på privat sjukvård – så undviker du den

Betalar du sjukvårdsförsäkring åt dina anställda? Då gäller nya skatteregler från 1 juli 2018 och det kan bli dyrt för vårdtagaren. Men skatten går att undvika ett bra tag – om du planerar smart. Här är tips på hur du ska tänka.

Från halvårsskiftet 2018 blir det vanlig skatt på värdet av privat sjukvård som arbetsgivare betalar. De nya reglerna innebär att skatten kommer att tas ut på förmånen när en arbetsgivare betalar för en sjukvårdsförsäkring eller en räkning åt en anställd för en utförd behandling hos en vårdgivare utanför den offentliga vården.

Finns det då möjlighet att undvika den höjda skatten? Ja, det gör det. I alla fall en rejäl tid framöver, om du planerar smart. Så här gör du:

  • Börja med att kontakta försäkringsbolaget. Om du betalar för en sjukvårdsförsäkring ska du kräva att genast få betala premien för framtida sjukvårdsförsäkringar för så lång tid framåt i tiden, som det överhuvudtaget är möjligt. Så länge premien betalas före 1 juli 2018, är den skattefri för mottagaren av förmånen även om försäkringen skulle gälla i 20 år framåt eller så.
  • Är du som arbetsgivare beredd att betala för en sjukvårdsåtgärd direkt till en vårdgivare. Se då till att ni får ta emot själva fakturan för vårdåtgärden så att den kan betalas före 1 juli 2018. Sen kan själva vårdåtgärden bli utförd senare, utan att det blir någon skatt.

Enligt de nya reglerna blir vårdkostnaden avdragsgill, men ger istället arbetsgivaravgifter som aktiebolag ska betala. Den stora kostnaden drabbar den enskilde anställde.

Lär dig mer!

Hur mycket dyrare det blir med privat sjukvård enligt de nya reglerna? Vilken skattesmäll kan drabba vårdtagaren?

Läs mer om hur kostnaden ser ut

Välj kommun från listan