av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1254 artiklar

Att rekrytera en chef ställer höga krav på dig som företagare. Nu behövs en person med specifik kompetens och ledarskapsförmågor. Det finns flera fallgropar att undvika så du slipper gå igenom en dålig rekrytering och starta på noll igen.

Sänk stressen - interimschef

 

Stressa inte fram rätt person för jobbet. Lättare sagt än gjort när en hel avdelning står utan chef och, inte sant? Under rekryteringsprocessen kan du anlita en interimschef via interimrekryterare som Brightmill. Du berättar vad du söker efter och de gör resten. När de har hittat en lämplig kandidat får du så klart chansen att intervjua och ta referenser. Att ha en interimschef lättar bördan på dig och hela avdelningen. Och vem vet, kanske interimschefen passar så bra att denne får stanna?

Vet inte vad du söker - skapa en kravprofil

Gå inte in i processen utan att en kravprofil. Du behöver lista ut vilka kompetenser och egenskaper en ny chef behöver. Om du själv inte är djupt insatt i arbetsuppgifterna på avdelningen, kan du prata med avdelnings anställda och få lite tips på vad som krävs och om den förra chefen saknade något. Fundera på avdelningens framtid. Om det handlar om en IT-chef behöver du ta pulsen på IT-marknaden. Vilka krav kan ställas på avdelningen framöver?

Få bättre svar - lär dig intervjua

Det är svårt att veta om du hittat rätt kandidat om du inte ställer rätt frågor. Och du behöver också ta dig förbi skönmålningen som många gör för att framstå i bättre dager. Det är lätt att överdriva sina kompetenser istället för att erkänna vilka områden man behöver lära sig mer om. En kompetensbaserad intervju är den bästa tekniken och bygger på att du ställer samma frågor till alla du intervjuar. Ta fram 4-6 olika kompetenser som finns med på kravprofilen och formulera frågor som passar dessa. Det kan vara en fördel att vara två under intervjun, en som tar anteckningar och den andra intryck. Jämför efteråt med varandra för att se om ni fick samma uppfattning.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.