Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Sänk dina driftkostnader

Dela artikeln
torsdag, 24 augusti 2017 0
Sänk dina driftkostnader

Som företagsägare vill man gärna sänka sina kostnader lika mycket som man ökar sina intäkter, men det är svårt. I grund och botten handlar det om att dra in mer pengar än som spenderas. För att få igång ett nystartat bolag krävs det inte bara driv, tid och förmåga, utan även pengar. Det kan vara väldigt mycket pengar. Så hur gör man för att starta eget, eller om man redan startat företaget och redan har slut på pengar?

Du behöver pengar tidigt i ledet, till exempel för att:

  • Starta företaget och/eller etablera AB
  • Köpa in nödvändig utrustning + material
  • Anställa personal
  • Köpa, hyra eller renovera lokaler
  • Göra en annan typ av investering

I vissa fall finns kontanterna där, men är inte nödvändigtvis tillgängliga för ändamålet. De kanske behövs för att hålla företaget flytande genom att betala löner och räkningar, eller bara för att vara beredd på motgångar.

Beroende på vilken bransch du verkar i så kanske du kan hyra den nödvändiga utrustningen. Det tenderar att vara väldigt dyrt, men om målet är att få igång bolaget så snart som möjligt så kan du börja med att hyra all eller en del av utrustningen. Om du exempelvis är fotograf kan du hyra all kringutrustning till en början och sedan köpa in egna armaturer, lampor, reflektorer, etc. allt eftersom.

Så, istället för att tömma företagskassan för att renovera eller köpa ny utrustning är ett annat alternativ att hyra det som behövs. Ytterligare ett alternativ är att helt enkelt låna pengar till att köpa utrustningen. Du måste fortfarande betala en räkning varje månad, men när den sista avbetalningen är gjord är grejerna dina - och du får förmodligen större valmöjlighet på så väl utrustning som på kostnader.

Tänk efter först

Gör alla uträkningar noggrant för att se dina faktiska kostnader och för att kunna jämföra olika alternativ. Verkar kostnaderna för höga? Kanske du kan locka till dig nya klienter och låta kunderna betala räkningen varje månad?

I många fall är ett företagslån det bästa alternativet, eftersom det är företaget som ansvarar för lånet istället för individen och för att det finns särskilda villkor för företag. De kommer även med särskilda krav och det är inte säkert att du eller din firma kan få ett företagslån.

För ett redan etablerat företag krävs vanligtvis bevisad försäljning och vinst för att ett företagslån ska godkännas. Du behöver eventuellt visa balansräkning, bokslut och deklarationer. Om lånet specifikt är till för att starta företaget så kallas det ibland för startup-lån, vilket istället kräver en sund, välgenomtänkt affärsplan och budget, utöver en god privatekonomi.

Om du inte har möjligheten att ta ett företagslån så finns det så kallade blancolån, som ges till privatpersoner, utan säkerhet. Det viktigaste att tänka på med privatlån är att de måste betalas tillbaka inom den angivna låneperioden.

Det är alltid värt att jämföra olika erbjudanden innan man godtar ett lån. Olika långivare kan ha olika räntor, villkor, tjänster och avgifter. Det går alldeles utmärkt att själv lämna sin ansökan till alla banker och långivare som kan tänkas godta den, men det går även att använda sig av nätbaserade tjänster som ansöker och jämför åt dig.

Välj kommun från listan