Startsida
av Tom Bruno
Tom Bruno
0 foruminlägg
3 artiklar
Franchising i den form vi känner till idag har utvecklats i USA och där ligger man fortfarande långt före resten av världen när det gäller antal koncept, antal enheter, andel av bruttonationalprodukten, erfarenheter osv.

 

Tillväxten i denna organisationsform är imponerande och sker nu även i hela den industrialiserade delen av världen i ett accelererande tempo. Det finns idag c:a 350 (när artikeln skrevs - idag finns det runt 750st olika franchisekoncept i Sverige enligt HUI) olika franchisekoncept som är verksamma i Sverige och franchiser har i vårt land sålts i större omfattning under c:a 30 år. Det finns alltså mycken samlad erfarenhet i landet om detta eftersom det under åren sålts flera tusen olika franchiser här och man haft möjlighet att studera utfallen under lång tid.

Vad är fördelarna med franchising?

Franchising är enkelt uttryck ett sätt att rationalisera produktionen av tjänster på samma sätt som Henry Ford tillskivs införandet av det löpande bandet och alltså rationaliseringen av produktionen av industriprodukter. Det är därför franchising är här för att stanna och utvecklas starkt under många år framåt!

Franchising är alltså oslagbart kostnadseffektivt eftersom man i sådana organisationer kan utnyttja många stordriftsfördelar samtidigt som man låter drivkrafterna i det egna småföretagandet utvecklas och blomstra.

Fler för- och nackdelar med ett franchisekoncept

Bra och mindre bra franchiser

På samma sätt som överallt annars så finns det både bra och väl fungerande franchisekoncept, liksom även bristfälliga och mindre väl fungerande. Och detta syns inte utanpå, utan man måste själv kolla fakta noga.

 

Oftast fungerar verksamheten som franchisetagare enligt plan, franchisetagaren tjänar bra med pengar och trivs väl i sin roll.

Mera sällan, men ändå inte helt ovanligt, så sviktar omsättningsvolymerna och marginalerna i en franchiseverksamhet. Resultatet kommer senare och/eller blir lägre än vad såväl franchisegivare som franchisetagare har tänkt sig. I sådana fall kan det för en franchisetagare bli fråga om långa arbetspass, för litet löneutrymme och kanske rent av en nödvändighet att slarva med redovisning av inkomster osv.

Ibland är balansen mellan de avgifter franchisegivaren betalar och den service han får inte rätt. Är avgiften för låg kan franchisegivaren få problem att prestera sin del av jobbet, är den för hög kan franchisetagarna få det jobbigt.

 

De flesta franchiser som säljs i Sverige är svenska. Bland de utländska koncept som etablerats i Sverige har enligt min erfarenhet de flesta misslyckats, i vart fall i början. Även om koncepten fungerar i USA, Tyskland eller England, så är det långtifrån säkert att dom fungerar här. Ett utländskt koncept bör göras om, anpassas och provas i Sverige innan det borde få säljas.

Franchisegivarens förpliktelse

Franchisegivaren är skyldig att lämna utförliga och korrekta uppgifter om sin franchise och att vara försiktig i valet av franchisetagare, men i verkligheten kan det vara både si och så med de lämnade uppgifterna och det är inte många franchisegivare som tackar nej när det kommer en kapitalstark intressent som vill vara med. Så detta går inte att förlita sig på.

Läs fortsättningen: Vad skall man tänka på vid köp av en franchise?

Visa kommentarer 14
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
Jannica Pihl
| Anmäl | 13 år sedan
Intressant artikel och roligt att läsa om annorlunda företagsformer. Skulle vara roligt att läsa lite seriösa artiklar om "folkets franchising" eller nätverkshandel också. Denna företagsform har t o m stora företag som Toyota och Coca-cola börjat jobba med. Läste en intressant artikel om det i Östgöta Correspodenten 15/1 2003 på nätet.Jag såg själv en möjlighet att bygga upp något nytt, utan att riskera stora kapital som jag gjorde då jag startade butik. Idag samarbetar jag med ett stort Japanskt företag som har ett gott rykte och samarbetar med många stora organisationer inom hälsa t.ex.World Federation of Chiropractic.
detta har gett mej och många andra en ny möjlighet i livet....
Åsa Jansson
| Anmäl | 13 år sedan
Bra artikel men det är svårt att veta vilket franchisekoncept man ska välja. Jag har kollat på flera olika och det känns som om Mc-donalds och andra skräpmatkedjor är ute. Starbucks gillar jag men det verkar inte finnas i Sverige.
Jannica vad menar du med folkets franchise? Är det sälja schampo och pulverdieter du tänker på?

Må väl! /Åsa
Björn Pettersson
| Anmäl | 13 år sedan
Folkets franchise är helt fantastiskt, det finns flera olika företag, jag själv arbetar för Herbalife, för mer information kan ni kolla in www.victus.nu Men det finns ju givetvis andra företag ute på marknaden också, och just det här med folkets franchise ökar expotionsartat just nu, och kommer bara bli större och större!! Trenden ser ut att hålla sig i minst 15-20 år till enligt experterna. Det finns många böcker att köpa om detta.
Mwi80
| Anmäl | 12 år sedan
Ett nytt koncept i den svenska franchisevarlden ar Naked Juicebar. Nytankande, halsosamt och kul! Kolla pa www.nakedjuicebar.se
Lapp-Janne
| Anmäl | 12 år sedan
Allt detta snack om folkets franchise. |:
Ihärdighet är väl bra men inte rekryterar ni folk här väl!? Eller försöker ni bara få medhåll om att det kan funka?
Att lyckas med den slags franchise (MLM, nätverksmarknadsföring, direktförsäljning, och alla namn som finns) är precis lika svårt (om inte svårare då du inte kontrollerar allt) som att lyckas med vilket företagande som helst. Ett "vanligt" franchisekoncept hade jag valt före utan att blinka.
Naked Juicebar verkar t ex vara ett fräscht tillskott!
| Anmäl | 12 år sedan
Tack för matnyttig artikel om franchise. Finns mer att läsa om franchising på CorpTrader.se
Jannica Pihl
| Anmäl | 12 år sedan
Svar till Åsa. Företaget jag jobbar med har i över 30år satsat på forskning och utveckling av produkter som förbättrar vår närmiljö så att vi på ett enkelt sätt ska kunna förebygga vår hälsa inom alla de viktiga elementen sömn, luft, vatten, näring och motion. Vi kommer att vara med på Wellnessmässan i Göteborg till våren för att visa hur unikt detta koncept är. det finns andra bra företag som sysslar med hudvård, näring, pulverdieter m.m. men det var inget som passa mej..

Vänligen/Jannica
MartinL
| Anmäl | 12 år sedan
Nu när vi ändå talar om folkets franchise så fråga dig själv följande:

1. Är investeringen sådan att "vanligt" folk har råd att starta upp den? (Mc Donald's, Pressbyrån, ICA kräver myyycket pengar för att starta).

2. Hur snabbt kan du få tillbaka det investerade kapitalet och gå plus?

3. Måste du rekrytera andra för att lyckas eller kan du bara sälja produkter och/eller kombinera detta som du vill?

4. Finns det några månatliga krav på inköp?

5. Är företaget och produkten väl etablerat och finns det något unikt att erbjuda marknaden?

Om du verkligen vill hitta ett FOLKETS Franchise så måste du kolla in www.SlimLife.se och möjligheterna som erbjuds. Företaget Unicity har passerat kriterierna för att få kalla sig en Franchise (något som vanliga, mindre seriösa MLM företag knappast har). Givetvis finns det alltid förlorare och vinnare inom alla verksamheter men den som är seriös och förstår att rikedom inte kommer över en natt kan verkligen dra nytta av detta folkets franchise. Dock har Unicity's kompensationsplan unika inslag och till skillnad från andra MLM företag som jag varit i kontakt med (och det är MÅNGA) så har man här möjlighet att generera en väldigt god inkomst redan från dag 1, oavsett om man bara vill sälja produkten eller bygga nätverk.

Till slut. Hitta ett företag och ett koncept ni tror på och arbeta långsiktigt. Oavsett om det gäller traditionellt företagande, renodlat franchise, MLM/Network Marketing etc.

Lycka till!

Mvh
Martin L
www.SlimLife.se
Elisa Wilhelmsson
| Anmäl | 12 år sedan
Mycket intressant ämne och kull att det diskuteras. "Vanlig" traditionell franchise är oftas förknippat med höga avgifter för att komma igång. Du får då tillgång till upparbetat koncept, erkända produkter o.s.v. Bra för många, men inte alla. Folkets franchise som många kallar traditionella mlm-bolag kan vara en lösning att på sikt bygga upp en hållbar verksamhet till en rimlig investering.
Vi på www.folketsfranchise.se har gått steget längre och erbjuder bra vinstmarginal från start, ett beprövat och tryggt sätt att bygga upp en stabil verksamhet till en låg investeringskostnad. Utan stor lokal, utan massa inventarieinköp och utan personalanställningar! Besök occ gärna och anmäl Ditt intresse.
Välkommen, Elisa
PRojektledare Folkets Franchise
Hugo Martinsen
| Anmäl | 12 år sedan
Folkets franchise är fantastiskt, det finns flera olika företag många mlm företag, jag arbetar för Herbalife, för mer information kan ni kolla in www.saludable.eu Det finns ju givetvis andra företag ute på marknaden också ett annat exempel är amway som har fungerat sedan 50 talet, och just det här med folkets franchise ökar expotionsartat just nu, när den gemena man kan se att det går att tjäna pengar med en liten invistering på 1000-1500 kr för att komma igång !! Då gäller det att hitta någon som både kan detta, samt kan ge en utbildning så att man kommer igång och ger stöd och råd på vegen. Så var det för mig. Det finns böcker att köpa om detta, men mitt råd kolla runt på internet och se vad som finns. Faller du för Herbalife gå in och kolla på www.salud.se "arbeta hemifrån med oss" så får Ni mer att läsa om när det gäller Herbalife
trött på mgm
| Anmäl | 12 år sedan
Håller med Lapp-Janne. Multi-level marketing, nätverksförsäljning Pyramidförsäljning och allt vad det kallas är på många sätt på gränsen till vad som är lagligt. Att det är lagligt beror vad jag förstår på att pyramid försäljningen har en teoretisk möjlighet till förtjänst, även om inte nya försäljare rekryteras. I praktiken krävs dock en omfattande nyrekrytering för att försäljningsverksamheten ska ge vinst för den enskilde säljaren, eftersom denna måste delas i flera led. Oriflame, Mary Kay, Amway, Nature's Own, Herbalife, ACN Telecom är nog de mest kända av dessa företag.
MLM-branschen hade en mycket stark tillväxt under 1990-talet, men har gått ned kraftigt efter det, när den fått dåligt rykte via många som förlorat pengar.
För att MLM ska fungera måste deltagaren vara aktiv och kontinuerligt ragga nya deltagare. Även när man fyllt sin egen kvot måste man hjälpa dom som liggen i leden under sig att fylla deras så att ens pyramid växer och därmed inkomsten.
Den största delen av försäljningen är självklart till dom egna leden (use the products, heter det). Visst är det bra att själv använda det man säljer men om ett försäljnings koncept går ut på att majoriteten av all försäljning säljs till de egna återförsäljarna är någonting fel.
MGM är till en del en franchise men även till en del ett pyramidspel. Tänk om över 50% av MC´Donalds eller 7/11's försäljning gick till de egna leden.....

Det är synd att ett franchise forum i så stor grad ska används till reklam för denna typ av försäljning.
franchise -
| Anmäl | 12 år sedan
Tack för intressant artikel. Att starta ett eget genom franchising är ett sätt att snabbt komma igång. Perfekt med ett färdigt varumärke och koncept samt få ta del stordriftsfördelar.
bolagsförsäljning
| Anmäl | 11 år sedan
Intressant artikel. Har själv gått å fundera på att öppna nya amerikanske concept fast på den svenska marknaden. De tenderar ju att ligga ett par år före. Subway t.ex. tycker jag e ett lyckat företag, har dock ingen koll på om de gör några pengar.
chippe
| Anmäl | 10 år sedan
Det ny fötetagandet i den nya ekonomin skulle jag vilja se det som. Den Nya Trenden
Nästa gång du hör en vän eller kollega tala entusiastiskt om SOHO, ta då inte för givet att dom pratar om New York. I dagens affärsvärld betyder SOHO "Small Office/Home Office" - dvs. litet kontor/hemma kontor, en av dagens största ekonomiska explosioner