Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Att köpa en franchise i Sverige - några råd

Dela artikeln
tisdag, 13 november 2007 14
Att köpa en franchise i Sverige - några råd

Franchising i den form vi känner till idag har utvecklats i USA och där ligger man fortfarande långt före resten av världen när det gäller antal koncept, antal enheter, andel av bruttonationalprodukten, erfarenheter osv.

Tillväxten i denna organisationsform är imponerande och sker nu även i hela den industrialiserade delen av världen i ett accelererande tempo. Det finns idag c:a 350 (när artikeln skrevs - idag finns det runt 750st olika franchisekoncept i Sverige enligt HUI) olika franchisekoncept som är verksamma i Sverige och franchiser har i vårt land sålts i större omfattning under c:a 30 år. Det finns alltså mycken samlad erfarenhet i landet om detta eftersom det under åren sålts flera tusen olika franchiser här och man haft möjlighet att studera utfallen under lång tid.

Vad är fördelarna med franchising?

Franchising är enkelt uttryck ett sätt att rationalisera produktionen av tjänster på samma sätt som Henry Ford tillskivs införandet av det löpande bandet och alltså rationaliseringen av produktionen av industriprodukter. Det är därför franchising är här för att stanna och utvecklas starkt under många år framåt!

Franchising är alltså oslagbart kostnadseffektivt eftersom man i sådana organisationer kan utnyttja många stordriftsfördelar samtidigt som man låter drivkrafterna i det egna småföretagandet utvecklas och blomstra.

Fler för- och nackdelar med ett franchisekoncept

Bra och mindre bra franchiser

På samma sätt som överallt annars så finns det både bra och väl fungerande franchisekoncept, liksom även bristfälliga och mindre väl fungerande. Och detta syns inte utanpå, utan man måste själv kolla fakta noga.

Oftast fungerar verksamheten som franchisetagare enligt plan, franchisetagaren tjänar bra med pengar och trivs väl i sin roll.

Mera sällan, men ändå inte helt ovanligt, så sviktar omsättningsvolymerna och marginalerna i en franchiseverksamhet. Resultatet kommer senare och/eller blir lägre än vad såväl franchisegivare som franchisetagare har tänkt sig. I sådana fall kan det för en franchisetagare bli fråga om långa arbetspass, för litet löneutrymme och kanske rent av en nödvändighet att slarva med redovisning av inkomster osv.

Ibland är balansen mellan de avgifter franchisegivaren betalar och den service han får inte rätt. Är avgiften för låg kan franchisegivaren få problem att prestera sin del av jobbet, är den för hög kan franchisetagarna få det jobbigt.

De flesta franchiser som säljs i Sverige är svenska. Bland de utländska koncept som etablerats i Sverige har enligt min erfarenhet de flesta misslyckats, i vart fall i början. Även om koncepten fungerar i USA, Tyskland eller England, så är det långtifrån säkert att dom fungerar här. Ett utländskt koncept bör göras om, anpassas och provas i Sverige innan det borde få säljas.

Franchisegivarens förpliktelse

Franchisegivaren är skyldig att lämna utförliga och korrekta uppgifter om sin franchise och att vara försiktig i valet av franchisetagare, men i verkligheten kan det vara både si och så med de lämnade uppgifterna och det är inte många franchisegivare som tackar nej när det kommer en kapitalstark intressent som vill vara med. Så detta går inte att förlita sig på.

Läs fortsättningen: Vad skall man tänka på vid köp av en franchise?

Kommentarer

 • Mwi80
  Mwi80 fredag, 13 juni 2008

  Ett nytt koncept i den svenska franchisevarlden ar Naked Juicebar. Nytankande, halsosamt och kul! Kolla pa http://www.nakedjuicebar.se

 • Björn Pettersson
  Björn Pettersson söndag, 27 april 2008

  Folkets franchise är helt fantastiskt, det finns flera olika företag, jag själv arbetar för Herbalife, för mer information kan ni kolla in http://www.victus.nu Men det finns ju givetvis andra företag ute på marknaden också, och just det här med folkets franchise ökar expotionsartat just nu, och kommer bara bli större och större!! Trenden ser ut att hålla sig i minst 15-20 år till enligt experterna. Det finns många böcker att köpa om detta.

 • Åsa Jansson
  Åsa Jansson måndag, 03 mars 2008

  Bra artikel men det är svårt att veta vilket franchisekoncept man ska välja. Jag har kollat på flera olika och det känns som om Mc-donalds och andra skräpmatkedjor är ute. Starbucks gillar jag men det verkar inte finnas i Sverige.
  Jannica vad menar du med folkets franchise? Är det sälja schampo och pulverdieter du tänker på?

  Må väl! /Åsa

 • Jannica Pihl
  Jannica Pihl tisdag, 13 november 2007

  Intressant artikel och roligt att läsa om annorlunda företagsformer. Skulle vara roligt att läsa lite seriösa artiklar om "folkets franchising" eller nätverkshandel också. Denna företagsform har t o m stora företag som Toyota och Coca-cola börjat jobba med. Läste en intressant artikel om det i Östgöta Correspodenten 15/1 2003 på nätet.Jag såg själv en möjlighet att bygga upp något nytt, utan att riskera stora kapital som jag gjorde då jag startade butik. Idag samarbetar jag med ett stort Japanskt företag som har ett gott rykte och samarbetar med många stora organisationer inom hälsa t.ex.World Federation of Chiropractic.
  detta har gett mej och många andra en ny möjlighet i livet....

Fråga vår expert om franchising

Ställ din fråga här rörande franchising. Din fråga kommer att besvaras av ledande experter och publiceras sedan på sajten. När svaret är publicerat får du ett mejl.
Rubrik
Din e-postadress
Meddelande

Senaste nytt

Välj kommun från listan