Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1269 artiklar
I dag finns det väldigt många olika ljudboksappar att välja mellan på marknaden. De ser alla ut på olika sätt, har olika funktioner och mycket annat. Dessutom varierar priserna rejält mellan de olika apparna. Vad är egentligen bra att tänka på när man ska välja en ljudboksapp?

Vilket utbud finns?

 

När du ska jämföra tjänster för ljudböcker är antagligen utbudet det allra första du tittar på. Om de böcker du vill lyssna på inte finns i tjänsten kommer du antagligen inte att välja den. Det kan också vara bra att veta att många ljudboksappar också har e-böcker för den som vill läsa på egen hand. Just utbudet generellt kan skilja sig ordentligt. Några ljudboksappar har också ett dyrare abonnemang för den som vill läsa eller lyssna på de allra nyaste böckerna. Det gör att utbudet blir lite större.

För den som inte har svenskt påbrå, eller för den som helt enkelt vill läsa eller lyssna på andra språk, kan det också vara bra att se över hur ljudboksappens utbud av utländska böcker ser ut. Vissa av apparna har böcker på svenska och engelska, medan andra också erbjuder böcker på danska, tyska och arabiska.

Alla ljudbokstjänster har olika avtal med förlag vilket påverkar deras utbud och det finns tillfällen då dessa avtal avbryts för att sedan förnyas vilket kan påverka utbuden temporärt. Ett bra exempel på detta är när Bonnier bojkottade Storytel under hösten 2019 vilket hade en stor påverkan på Storytels utbud.

Prissättning

Ljudboksappar finns i flera olika prisklasser. I en del av dem betalar man en månadsavgift eller årsavgift för att få tillgång till både ljudböcker och e-böcker i tjänsten. I andra appar får man köpa de ljudböcker man vill ha till styckepris. Det kan också vara klokt att känna till att man ibland inte får tillgång till e-böckerna i alla abonnemang. Man kan då behöva betala extra för att också få tillgång till e-böckerna.

 

Några av tjänsterna har också abonnemang i olika prisgrupper. Priserna beror helt på hur många som ska kunna använda appen och lyssna på eller läsa böcker samtidigt, samt på vilket material man vill ha tillgång till i appen. I vissa appar kan man nämligen inte läsa eller lyssna på nysläppta böcker direkt om man inte har ett dyrare abonnemang.

Hur fungerar appen?

En annan sak du bör titta närmare på är hur appen fungerar. Det ska gå smidigt att hitta böckerna du vill lyssna på eller läsa. För de allra flesta användare är det också viktigt att appen och lyssnandet flyter på. Det ska inte finnas långa laddningspauser, och det får gärna finnas funktioner som gör att man kan anpassa sin läs- eller lyssnarupplevelse individuellt.

Varför bör man jämföra ljudboksapparna?

Det finns flera anledningar till varför man bör jämföra ljudboksappar. En av anledningarna är att du ska finna den app som verkligen passar ditt behov. En annan anledning är att du får en möjlighet att spara pengar. Det kostar en del att prova olika ljudboksappar och därför är det bra att jämföra dem innan du betalar.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.