av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1201 artiklar

Det finns fler vägar till kapital än någonsin tidigare. Men hur väljer man? Här är fem tips på vägen.

 

1. Se över ditt behov. Innan du söker pengar – är du verkligen på det klara med att du behöver externt kapital? Ibland kan man hitta sätt att hålla nere utgifterna eller sätt att skapa nya intäkter som inte framstod som självklara från början. Se över din affärsidé och leta luckor.

2. Sök kapital i tid. Om du vill söka kapital från investerare så är ett vanligt misstag att man väntar med att söka kapital tills man i princip inte har pengar kvar till att betala löner och löpande kostnader. Då kan det redan vara för sent. För det tar tid att bygga relationer som gör att någon annan tror på dig och är beredd att satsa på din företagsidé. Så tänk mer långsiktigt. Var vill du att ditt företag ska vara om fem år? Vad krävs för att komma dit? Det är den visionen du ska söka kapital för.

3. Se över dina säkerheter. Ett traditionellt företagslån i bank är ofta den ”billigaste” låneformen. Men banken kommer med stor sannolikhet inte vilja låna ut pengar utan någon form av säkerhet. Även om man ofta får rådet att inte belåna sitt privata boende för företagets skull, så hamnar många där ändå. Fundera över vad du är beredd att riskera.

4. Granska marknaden. Det finns fler vägar till kapital idag än någonsin. Traditionella banklån, riskkapital från statliga Almia eller till exempel gräsrotsfinansiering via crowdfunding eller crowdlending. Sätt dig in i fördelar och nackdelar med alla. För de finns.

 

5. Jämför kostnaden. Gå inte till första bästa låneinstitut som säger ja till dig. En skillnad i ränta som inte låter så stor kan betyda stora belopp över tid. På krea.se kan du skriva in hur mycket du vill låna (upp till 5,000,000kr) och hur lång återbetalningstid du vill ha. Därefter får du upp till 16 olika låneförslag inom ett dygn. Bara att välja det som verkar mest fördelaktigt för dig!

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.