Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1269 artiklar
Som småföretagare är det inte alltid lätt att få ett företagslån, särskilt inte om företaget är en startup. Många långivare som erbjuder lån till företag vill vanligtvis att verksamheten ska ha varit aktivt under en viss tid. Dessutom brukar det finnas ett minimikrav vad gäller årlig eller månatlig omsättning. Anledningen till detta är för att långivaren ska kunna bedöma företagets betalningsförmåga.

 

Så vilka möjligheter finns för företagare som inte blir beviljade ett företagslån eller en företagskredit? Ett alternativ kan vara ett blancolån utan säkerhet

Hur fungerar blancolån? 

Ett blancolån - eller privatlån som det också kallas - är ett lån utan säkerhet avsett för konsumtion bland privatpersoner. Lånet kräver som tidigare nämnt ingen säkerhet i form av exempelvis personlig borgen eller en fastighet, utan det enda som avgör om kunden får ett lån är dess kreditvärdighet. Därmed kan pengarna användas till vad som helst - till exempel för investeringar i ditt företag.

Denna låneform kan vara ett bra alternativ för småföretagare som inte har möjlighet att teckna ett företagslån. Lånebeloppen ligger på upp till 600 000 kronor och löptiden sträcker sig upp till 20 år. Räntesättningen är individuell, vilket betyder att räntan varierar beroende på kundens personliga förutsättningar. Ju bättre ekonomi du har, desto lägre ränta kan långivaren erbjuda dig.

Krav vid blancolån

Om du är intresserad av att använda ett blancolån utan säkerhet som företagsfinansiering bör du vara uppmärksam på de krav långivaren ställer på låntagare. Kraven kan självklart skilja sig beroende på aktör, men de grundläggande kraven brukar vara att du är 18 år, har en stabil inkomst och saknar skulder hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att få lån, men de kommer att göra lånet dyrare.

Värt att nämna är att ett blancolån passar bäst för de som har ett företag vid sidan av en fast anställning. Detta eftersom långivaren ofta kräver att du ska ha en tillsvidareanställning för att låna. Dessutom kan det bli svårt att sköta återbetalningen om ditt företag ännu inte har ett stabilt kassaflöde. Tänk även på att jämföra blancolån innan du ansöker för att hitta så förmånliga villkor som möjligt.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.