Artikeln är granskad och uppdaterad augusti 2023.

Kostnader för telefon klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som kostnader för telekommunikation i kontogrupp 62.

Använder du dig av kontantmetoden så bokför du utgifterna för telefonen när leverantörsfakturan har betalats men använder du dig av fakturametoden så bokför du telefonin först när du får leverantörsfakturan och sedan när du betalar fakturan. I båda fallen ska du även bokföra momsen som normalt är 25 procent på telefoni. Kostnaden för telefoni räknas även som en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen.

Exempel på bokföring av telefoni (fakturametoden)

Med faktureringsmetoden bokför du fakturan både när du får den och när du betalar den.

Ditt företag har mottagit en faktura på er fasta telefon på 1250 kronor inklusive moms. Du börjar därmed att bokföra fakturan som du fått in och sedan bokför du även leverantörsskulden mot ert konto när du betalat fakturan.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

2440

Leverantörsskuld

 

 1250

2641

Moms

250  
 6211  Fast telefon  1000  

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

2440

Leverantörsskuld

1250

 

1930

Konto

 

1250


Exempel på bokföring av telefoni (kontantmetoden)

Med kontantmetoden bokför du bara när du betalar fakturan.

Du har mottagit och betalat en faktura för fast telefoni på 1250 kronor inklusive moms. Detta kan du bokföra så här.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1931

Bankgiro

 

1250

2641

Moms  250

 

 6211  Fast telefoni  1000  

Bokföra inköp av mobiltelefon

Du bokför vanligtvis mobiltelefonen som en förbrukningsinventarie, till exempel på konto 5411. Förbrukningsinventarier har en livslängd på mellan ett och tre år. Därför passar inköpet bra att bokföra där.

Moms på köp av telefon är 25%.

Viktigt att tänka på när du köper in en mobiltelefon till företaget är att det finns en del regler att följa om du även använder mobiltelefonen privat. I enskild firma ska du tänka på att du kan uttagsbeskattas om du även använder företagets mobiltelefon privat. Äger du däremot mobiltelefonen privat så kan du göra kostnadsavdrag för den del som används i företaget.

För aktiebolag kan du i stället få betala förmånsskatt för den del som används för privat bruk. Detta behövs dock inte om du har behov att använda telefonen för företagets ändamål även utanför ordinarie arbetstider.

Tänk även på att det är viktigt att ha ett fastpris abonnemang då det då inte gör någon kostnadsmässig skillnad om du även ringer privat med mobiltelefonen.

Se även: Hur du bokför kostnad för bredband i enskild firma och AB


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.