Moms - har jag förstått rätt?

7
Jag börjar med att be om ursäkt för att jag postar ytterligare en sån här (dum?) tråd med frågor om moms.
Men ni verkar villiga och snabba med era svar så jag hoppas på det bästa 🙂

Jag ringde idag skatteverket för att försöka få lite klarhet och det gick sådär. När vi kom in på momsbiten så hängde jag inte riktigt med.
Men så här förstod jag i alla fall, rätta mig mer än gärna om jag har fattat något fel.
Det rör sig om en enskild firma med redovisning enligt bokslutsmetoden och momsredovisning årsvis.

1. Om jag fakturerar ett EU-företag med VAT-nr (eller företag utanför EU) så ska jag inte ta upp någon moms på fakturan utan endast skriva "Moms tas ej ut enligt §7 15:e kap."
Det gäller fakturering av sk. intellektuella tjänster.

2. När jag får betalt för den fakturan så ska moms på 25% bokföras både på ingående och utgående (för någon typ av statistiks skull) trots att det inte nämns någonting om moms på fakturan (enligt 1. ovan).
Det var här jag inte alls hängde med längre. Kan någon visa rent praktiskt hur en kontering av säg 1000 SEK ska bokföras på de olika kontona om fakturan ser ut enligt 1. ovan? Gärna detaljerat och med förklaringar 🙂

3. Om jag säljer enbart tjänster så behövs ingen momsrapport skickas in kvartalsvis.

4. Om jag köper in en dator till verksamheten så kommer jag inte att få lyfta all moms eftersom en del av min omsättning sker momsfritt enligt 1. ovan.
Hur denna "viktning" ska gå till blev jag inte heller riktigt klok på.
Om vi antar att jag köper in en dator för 4000 kr + moms, hur berörs de olika kontona då om jag räknar med att ha halva min omsättning momsfri?
Precis som ovan skulle jag uppskatta konkreta exempel med detaljer 🙂

5. Om jag skickar iväg en faktura till Kina som är ställd i USD. Räcker det då med att jag bokför den faktiska summan i SEK när jag väl fått betalningen? Eller tvingas jag uppskatta en valutakurs när jag skickar fakturan och sedan redovisa valutavinster/valutaförluster?
Jag redovisar enligt bokslutsmetoden.

Det var nog de frågorna som jag är mest osäker på.
Jag har konstaterat att det inte är lätt att förstå allt som har med bokföring att göra, men jag vill trots det försöka. Att lämna bort all bokföring känns tråkigt och det känns som att jag skulle tappa lite kontroll på hur firman fungerar rent ekonomiskt.

Så om någon skulle vilja ta sig tid att besvara mina frågor så skulle jag vara oerhört tacksam 🙂
8
Jag kan inte tillräckligt mycket om denna fråga för att ge några konkreta svar, men på: [br]http://skatteverket.se/blanketterbroschyrer/broschyr/meny/ao/mo.4.4616442f109bb3f41f380002561.html[br]kan man ladda ner och/eller beställa hem broschyrer om bland annat moms. Det skulle nog vara till din hjälp. Har inte själv granskat dem närmare, men broschyrer av detta slag brukar ha många och bra exempel som visar hur momsen skall räknas ut och redovisas för olika varor och tjänster.[br][br]Det enda jag egentligen kan säga om moms vad gäller Sverige/utomlands är att om du har en icke svensk medborgare som köper en dator av dig att ta med sig hem efter exempelvis semestern så skall denne inte betala moms, men om samma person äter mat, bor på hotell eller åker taxi skall dessa moms tas ut på dessa tjänster. Enkelt uttryckt, moms skall tas ut på alla varor och tjänster som nyttjas i Sverige. Det är varor som köps av icke svenska medborgare och som lämnar landet inom kort som är fria från moms.[br][br]Återigen, detta med moms är inte min starka sida. För konkreta besked, läs broschyrerna eller kontakta skatteverket igen.[br]Lycka till och jag hoppas att mitt svar har kunnat hjälpa dig på något vis i alla fall.
Sandra
FashionSense Sweden
7
På Dodervangs fråga 1 - Du har beskrivit detta helt rätt[br][br]Fråga 2: Du har blandat ihop försäljning och inköp. Vid inköp skall momsen bokföras "fram och tillbaka" så som Du beskriver. Däremot bokför Du ingen moms när Du säljer till EU. Försäljningen skall dock specas på deklarationsblanketten punkt 35 för varor och punkt 39 vid försäljning av tjänst. Bokför bara 1510 debet och kredit t.ex 3015 "Försäljning inom EU"[br][br]Fråga 3: Helt rätt,kvartalsrapporten gäller endast varor.[br][br]Fråga 4: Fel, Även om Du i detta fall säljer momsfritt till EU, så är det ändå momspliktig omsättning som Du har. Det Du är ute efter är s.k. blandad verksamhet, men det gäller då försäljning av produkter/tjanster som generellt är momsbefriade. [br]Du får dra hela momsen på datorn.[br][br]Fråga 5: Du bokför ju inte fakturan förrän Du får betalt. Kursen är i det läget känd och Du får aldrig någon valutadifferens. [b]JO!-[/b] Bokslutsmetoden (kontantmetoden) gäller under hela året - utom på nyårsafton. Då ska nämligen alla fakturor som ännu inte är bokförda läggas in i bokföringen. I det läget måste Du bokföra "Kina-fakturan" till den aktuella dollarkursen. Vid betalningstillfället kanske Du får mer eller mindre betalt än det värdet Du bokförde på nyårsafton -skillnaden bokför Du som kursdifferens.[br][br]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.