Röster i dotterbolag

16
Hej!

Finns det någon som vet om det är skillnad på:

att ha ett moderbolag som äger 70% av alla aktier i ett dotterbolag och resten (30%) ägs av en privaperson.

Eller att moderbolaget äger 66,66%, privatperson äger 33,33%?

(dessa är privata aktiebolag)

Vår revisor sade nämligen att 70/30 vad det man skulle ha och som moderbolag ska man inte understiga 70% av rösterna. Men sedan förklarade inte han varför, och nu får jag inte tag på honom, men måste omgående få svar på detta.


Tack så myclet på förhand!!!

Med vänliga hälsningar!

Maria
589
1
Det gör absolut ingen skillnad (förutom den uppenbara i röst- och ägandeandelen).[br][br]Däremot: Om moderbolaget har mer än 90% av rösterna så blir det tillåtet med koncernbidrag mellan bolagen. Något man använder för att t.ex. täcka upp förluster i något av bolagen o.dyl.
16
TAck så mycket för ditt svar![br][br]Menar du då även att:[br]Om privatpersonen ger upp 3% av sina aktier och moderbolaget också 3% till en tredje privatperson, blir det ingen skillnad för moderbolaget?[br][br]Så här:[br]moderbolag: 67%[br]privatperson1: 27%[br]Privatperson2: 6%[br]
589
1
Jag kanske var lite snabb där. Din revisor kan ha tänkt på utomståenderegeln.[br][br]De som äger/ska äga aktier, arbetar de i företaget?
16
Japp båda är anställda i dotterbolaget
589
1
OK, det hade nämligen varit skillnad om de INTE varit anställda eller på annat sätt bidragit till företaget. När de är anställda gäller mitt första svar. Det vore trevligt om du kunde skriva ett svar i den här tråden när du pratat med din revisor, så att vi får reda på vad det är han menar skillnaden består i.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.