Fel fakturanummer

21
Hej, jag undrar vad man vidtar för åtgärder (om några?) när jag råkat skicka iväg en faktura med fel löpnummer. Betalningen kom in, och då angav kunden förstås det felaktiga numret (inte deras fel).

Alltså, fakturan som skulle haft nr 153 fick nr 151. Och det fanns ju redan sedan tidigare en faktura med nr 151, men det märkte inte jag förrän nu.

/Lina
193
Om du har enskild firma har det absolut ingen betydelse vilket fakturanummer du anger.[br][br]Men det är så klart mer praktiskt att kunna följa upp inbetalningar om fakturorna har olika nummer.[br][br]Vad som gäller för aktiebolag vet jag inte säkert, men det är antagligen mer strikt där.
206
[br]Oavsett firmaform så skall fakturor kunna följas i nummerordning, löpnummer, därav att man inte bara tar bort en felaktig faktura (och saknar ett nummer) utan skickar en kreditfaktura om det blir något fel.[br]Att du gjort detta misstaget är inte hela världen så länge: 1. du har faktura nr 151 som den var från början i bokföringen, 2. du stryker då nr 151 på den andra fakturan som också heter 151 och skriver för hand 153 på den (man skall inte stryka helt utan det skall framgå vad som stod från början) och registrerar även den i bokföringen, skriv gärna för hand varför så att det klart och tydligt framgår vad som råkat hända. 3. nästa faktura får nummer 154.[br][br]Om man inte har en klar och tydlig löpnummerordning så riskerar man att bli schöntaxerad (upptaxerad) av skatteverket vid en granskning då skatteverket kan anse att det saknas fakturor och att man därmed inte tagut upp alla intäkter man har haft. [br][br]Se även:[br][br]Krav på hur en faktura ska se ut finns även i annan lagstiftning än bokföringslagen. Enligt mervärdesskattelagen ska en faktura dessutom bl.a innehålla uppgift om:[br][br]    * ett unikt löpnummer för varje faktura[br]    * säljarens registreringsnummer till moms[br]    * säljarens och köparens namn och adress[br]    * varornas mängd och art eller tjänsternas omfattning och art[br]    * beskattningsunderlaget (priset före moms) för varje momssats[br]    * den eller de momssatser som gäller[br]    * den moms som ska betalas[br][br]http://www.skatteverket.se/fordigsomar/arbetsgivareinfotxt/bokforing.4.18e1b10334ebe8bc80005195.html#31.3dfca4f410f4fc63c868000527
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.