Övergång hobbyverksamhet till enskild firma

3
Jag håller på att starta en enskild firma och har i dagsläget hobbyverksamhet som jag deklarerar. Hur gör jag med inköpta inventarier och varulager som jag vill få över till företaget?

Jag har köpt som privatperson och deklarerat alla mina inköp och försäljningar som hobbyverksamhet.

1. Skall jag "sälja" till företaget så att jag slutdeklarerar hobby med vinst på försäljningen och att jag bokför på företaget för vanligt varulagerinköp konto med motkonto egen insättning?

2. Eller ska jag inte göra ngt extra i hobbyverks medan jag i företaget bokför en lagerförändring?

3. Eller något annat? Kostnaden för varorna är som sagt redan deklarerad i hobbyverksamheten.

Problemet är att jag har tidigare mailat skatteverket två gånger i detta ärende men de hänvisade bara till en broschyr för enskild firma med ett kapitel om lagervärdering. Så antingen vill de inte svara mer konkret eller så är inte alla kunniga där om hobbyverksamhet.

Stämmer det också att jag ej får dra av mina år med förluster från hobby i min enskilda firma? När jag frågade skatteverket svarade de att det räknades som två olika näringsverksamheter och att man inte fick detta.
3
Någon som vet?
17
Hur gamla är inventarierna? [br][br]Du skriver: [i]Jag har köpt som privatperson och deklarerat alla mina inköp och försäljningar som hobbyverksamhet.[/i][br]Detta innebär i praktiken att din enskilda verksamhet redan äger varorna. [br][br]Det du kan göra är att ta upp ett aktuellt lagervärde som motsvarar värdet efter generella avskrivningar beroende på hur gamla invetarierna är. [br][br]När det gäller varor man tillsätter i en enskild näringsverksamhet brukar man bokför dessa mot kontot egna insättningar 2018. [br][br]Ex [br]2018, Egen Insättning, Kredit 50000[br]1200, Maskiner & Inv, Debet 50000[br][br][br]
Faktureraflera - Redovisning från 690 kr/mån.
Nu vet Du som kund vad Din redovisning kostar!!
3
Tack för ditt svar![br][br]Det handlar inte om inventarier utan varulager som är inköpta i år och förra året. Jag började med hobbyverksamhet 2006 och håller på fortfarande då mitt företag inte kommer igång förrän i slutet av året. Jag köper in smyckesmaterial och skapar smycken i dagsläget som jag också skall göra i EF men där kommer jag att utvidga verksamheten till att sälja material för smyckestillverkning och även andra produkter såsom inredningsdetaljer etc...[br][br]Men i praktiken kan väl inte den enskilda verksamheten äga varorna då skatteverket anser att hobbyverksamheten och den enskilda firman är två helt separata näringsverksamheter? Det fick jag i svar när jag mailade om denna frågan.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.