Hur bokför man vid postförskott m.m. vid distanshandel?

2
Hejsan...



Hoppas någon orkar läsa igenom det här, för jag skulle verkligen behöva lite hjälp med att få struktur på detta. (Jag har ett AB, faktureringsmetoden, månadsvis)



Jag har en nystartad webbutik där våra kunder kan välja mellan 4 olika betalningsalternativ.

- Faktura (14 dagars betalningtid)

- Postförskott (pengar in på kontot när kunden hämtar paketet från posten)

- Kreditkortsbetalning (pengar direkt in på kontot när kunden handlar)

- Förskottsbetalning till bankgiro (kunden måste sätta in pengarna på bg innan vi postar iväg paketet)



När det gäller fakturor så vet jag ju att jag måste ha en fakturapärm där fakturorna står i nummerordning. Hur är det med resterande betalningssätt, är det ett krav att de också måste in i någon speciell pärm i nummerordning? Eller räcker det att de finns i bokföringen?



Och vilka kontonummer och verifikationer ska jag egentligen använda vid de olika betalningssätten? Nåt sånt här har jag tänkt mig...



-Faktura:

Försäljning (3010) KREDIT, Kundfodran (1510) DEBET, Verifikation: fakturan

Kundfodran (1510) KREDIT, Bank (1940) DEBET, Verifikation: bankkonto utskrift



- Postförskott:

Försäljning (3010) KREDIT, ??? DEBET, Verifikation: ?

??? KREDIT, Bank (1949) DEBET. Verifikation: bankkonto utskrift



- Kreditkortsbetalning:

Försäljning 3010 KREDIT, Bank (1940), Verifikation: Utskrift på korttransaktionen (wallit)?



- Förskottsbetalning till bankgiro:

Försäljning (3010) KREDIT, ??? DEBET, Verifikation: ?

??? KREDIT, Bank (1949) DEBET. Verifikation: bankgiro utskrift



Jätte tacksam för all hjälp.

MVH Julia
34
Hej hå läste detta och såg fram emot svaret, men det fanns inget. [br]Jag har liknande fundering men med tillägget att jag skickade varor mot postförskott och betalade med privata kortet. [br] [br]Om varan skall betalas med 1000 kr och frakten är 175 kr så kommer den som hämtar ut det att betala in 1175 kr via postförskott på mitt bankgirokonto. [br] [br]När jag skickar det så bokför jag det som en kundfodring 1175 kr mot moms 235 kr och försäljning 940 kr . Hur bokför jag pengarna som jag lagt ut med privata kortet? (eller kassan om jag hade haft företagsplånboken med mig). [br] [br]Fint om ngn kunde reda ut detta åt mig. [br]Stefan [br]www.orsak.se/orsak/stefan
www.shop.orsajarn.se
488
Hej Julia / smii! [br]Det var många frågor och ganska grundläggande. Har du tänkt sköta din bokföring själv? Du behöver nog skaffa dig mer kunskaper än du kan få genom korta svar på det här forumet. Jag skulle varmt rekommendera att du går en kurs i bokföring. Björn Lundén har också givit ut en bok om bokföring som jag ofta har sett rekommenderad (har inte läst den själv så jag har ingen egen åsikt). [br] [br]Ett bra alternativ är också att leja bort bokföringen i början, så att den inte börjar släpa för mycket, och ta över den själv när du har lärt dig lite mer. [br] [br]Om du har ett AB måste du ha en revisor. Din revisor kan vara ett väldigt bra bollplank kring många redovisningsfrågor, men det blir dyrt om revisorn (med sin timtaxa) ska lära dig bokföring ända från grunden. [br] [br]Den av dina frågor som går fortast att svara på är den om fakturapärmen: Det räcker att alla dina verifikationer (=fakturor, kvitton, bankavier m.m.) sitter i en pärm tillsammans i (någorlunda) tidsordning. Om företaget har stora mängder fakturor kan det vara praktiskt att ha dem i en separat fakturapärm men det är inget krav. Isåfall ska din vanliga verifikationspärm innehålla någon form av hänvisning till fakturorna i fakturapärmen. Alla dina kundfakturor måste vara numrerade och du får inte hoppa över något nummer. Däremot måste de inte börja på nr 1. Dessutom ska du ha en (annan) nummerserie för alla verifikationer (alltså inte bara fakturor utan alla sorter). Den nummerserien börjar om på nr 1 vid varje nytt räkenskapsår. [br] [br]Glöm förresten inte momsen när du konterar! [br] [br]Jag önskar dig ett stort lycka till!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.