Platt-TV avdragsgill?

1
Jag har enskild firma och jobbar som mediekonsult och fotograf. Nu har jag tänkt köpa dator och visningsutrustning och har stött på ett frågetecken. Är en platt lcd-tv avdragsgill som datorskärm? Har tänkt använda den i ett mobilt showcase. Den har VGA-ingång men dessutom TV-mottagare vilket gör att jag inte vet hur skatteverket kommer att reagera.



Någon som vet?
206
Ring till skatteverket 0771- 567 567 och fråga. [br] [br]Om du har behov av den i företaget borde den vara avdragsgill, framför allt om du förklarar ditt behov av att kunna visa kunden hur deras jobb ser ut/kommer att se ut. Behöver du komma runt problemet tv-mottagare så förklara varför en tft-skärm inte går att använda vid visningar.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
640
5
[quote="johnau"]Jag har enskild firma och jobbar som mediekonsult och fotograf. Nu har jag tänkt köpa dator och visningsutrustning och har stött på ett frågetecken. Är en platt lcd-tv avdragsgill som datorskärm? Har tänkt använda den i ett mobilt showcase. Den har VGA-ingång men dessutom TV-mottagare vilket gör att jag inte vet hur skatteverket kommer att reagera. [br] [br]Någon som vet?[/quote] [br] [br]Behöver du TV:n i ditt företag är den avdragsgill. Om den är platt, rund eller trekantig spelar ingen roll :wink: [br] [br]//R
134
Läste en artikel från skatteverket för ett tag sen där de tog upp [br]exemplet platt-tv, just för att det är så poppis idag. [br] [br]Det visade sig att alldeles för många som inte hade rätt att dra av TV:n [br]på företaget gjorde det. Bla, som datorskärm (som i teorin är rätt). [br]Men OM det sen blir koll så ska man ju kunna bevisa för SKV att TV:n [br]används i företaget och i ditt fall gör den ju tydlgein det, så det är [br]bara att tuta och köra!
/ www.peffen.com // Grafisk formgivning för tryck & webb
20
Antar att platt-TV räknas som tveksamt avdrag och bör specificeras under öppet yrkande i deklarationen för att undvika skattetillägg vid granskning. Är det någon som fått igenom ett sådant öppet yrkande på just platt-TV? Vad var motiveringen isf?
1616
4
Det finns särskilda skäl till platt tv som man borde kunna motivera. Ex för digitala presentationer där det krävs bra upplösning vilket de gamla tv-apparaterna inte kan leverera som innehar en sämre upplösning än dagens nya teknik. Att dessa tv-apparater kan kopplas som datorskärmar är vanligt idag med tanke på utvecklingen samt att storleken på en tv och kostnaden är betydligt billigare än vad en datorskärm är i format större än 24 tum. Därmed borde de i och med kopplingen även kunna kallas bildskärmar.
Må väl!
1073
139
[quote author=bt23 link=topic=1015.msg11965#msg11965 date=1189585310][br]Antar att platt-TV räknas som tveksamt avdrag och bör specificeras under öppet yrkande i deklarationen för att undvika skattetillägg vid granskning. Är det någon som fått igenom ett sådant öppet yrkande på just platt-TV? Vad var motiveringen isf?[br][/quote][br][br]Varför väcka den björn som sover?[br][br]Gör man ett öppet yrkande i deklarationen är det väl som att man själv medger att den bokförda kostnaden är tveksam. Och man väcker som sagt björnen (skatteverket), så att den kanske just därför inleder en granskning.[br][br]Stig Forsberg[br][b][url=http://www.enskildfirma.nu]www.enskildfirma.nu[/url][/b][br]
193
Jag är inte särskilt insatt i huruvida det går att motivera avdrag för platt-tv eller inte.[br][br]Personligen skulle jag akta mig för att ta upp det som avdrag - just med anledning av det som andra sagt här - du kan få problem från Skatteverket eftersom de gjort den erfarenheten att fler dragit av platt-tv än de har anledning till.[br][br] >:(  Aj aj! Då kanske Skatteverket väljer att gå igenom hela din bokföring i en revision... och så kanske du åker på skattetillägg! (Skatteverket har en märklig roll här, de är både tillsynsmyndighet och domstol, vilket också har kritiserats från flera håll av exempelvis Skattebetalarnas Förening.)
2360
37
Stig har helt rätt väck inte den björn som sover och dra av den om du har den i arbetet. Det värsta som kan hända är att du inte får avdraget något skattetilägg skulle då jag inte godta utan klaga till Regeringsrätten och gjorde alla det så blev det med sannorlikhet än ändring. Jag själv fick till en lagändring när det gällde en paralell till detta när jag satt i nämnd och inte godtog vad man föreslog och efter mycket diskussion fick jag rätt. Själv har jag ett annat ärende uppe just nu i Regeringsrätten  (1/5) om annan dumhet.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
[quote author=stifor link=topic=1015.msg11971#msg11971 date=1189607073][br][quote author=bt23 link=topic=1015.msg11965#msg11965 date=1189585310][br]Antar att platt-TV räknas som tveksamt avdrag och bör specificeras under öppet yrkande i deklarationen för att undvika skattetillägg vid granskning. Är det någon som fått igenom ett sådant öppet yrkande på just platt-TV? Vad var motiveringen isf?[br][/quote][br][br]Varför väcka den björn som sover?[br][br]Gör man ett öppet yrkande i deklarationen är det väl som att man själv medger att den bokförda kostnaden är tveksam. Och man väcker som sagt björnen (skatteverket), så att den kanske just därför inleder en granskning.[br][br]Stig Forsberg[br][b][url=http://www.enskildfirma.nu]www.enskildfirma.nu[/url][/b][br][/quote][br]Man väljer öppet yrkande för att slippa eventuellt skattetillägg.[br][br]Om man inte väljer öppet yrkande så FÅR man skattetillägg (större eller mindre) om SKV kommer och granskar och avdraget inte går igenom.[br][br]Det går INTE, som Lars skriver att klaga till Regeringsrätten på ett sånt skattetillägg, det tar inte Regeringsrätten upp. Så enkelt är det. Där hade faktiskt Don Quijote större chans mot sina väderkvarnar.[br][br]Men i det här fallet tror jag inte att det skulle vara några problem (förutsatt att du kan visa att du verkligen behöver en skärm i den storleken), förutsatt, givetvis, att du inte kostnadsför TVn/skärmen direkt, utan för den som inventarier och skriver av på den.[br][br]Däremot är jag ganska säker på att SKV INTE skulle godta en LCD-TV som datorskärm för en enskild företagare som har kontor hemma, givet att den hänger där hela tiden.
206
[br]Tänk på att du i sådana fall motiverar och formulerar dig väl, en bra formulering/motivering går lättare igenom än en mindre bra formulering.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
589
1
Helt klart är det så, Redov.Kontrollera (så konstigt det känns att skriva det som "namn").
2360
37
Gången vid överklaganden är följande.  Först fram och tillbaka till skv, nästa instans är länsrätten och därefter kammarrätten. Är man inte nöjd med det svaret kan man gå vidare till regeringsrätten men för att de ska ta upp en sak till prövning är att något i grunden varit felaktigt och att man kan visa på det. Jag har hört att det är endast 3 % som får rätt där av de ärenden man tar upp. Är man inte nöjd kan man begära resning. men då krävs ännu starkare bevisning. Det är inte alls säkert att det blir strafftillägg. Det är en formuleringsfråga, dessutom är det inte omöjligt att man får rätt. Jag hade själv ett sådant ärende en gång i skattenämnd men då gällde det en extra TV och då hade vi en annan regering, så då spelade det ingen roll att jag i just det speciella fallet hade en annan uppfattning.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
20
Verkar som om många tycker att jag absolut inte ska försöka mig på ett öppet yrkande utan bara bokföra som vilken utgift som helst och låtsas som ingenting. Vågar man verkligen göra det?[br][br]Vad är det värsta som kan hända om jag skulle åka på granskning och de skulle ge avslag på TV:n först då? Hur mycket är skattetillägget på och är det ett faktiskt brott som man blir dömd för? Kan ju i ärlighetens namn inte säga att jag inte kommer ha TV:n hemma till större delen av tiden.[br][br]Hur vanligt är det egentligen med revision?
589
1
Skattetillägget, om det blir något, är på upp till 40% av beloppet. Något ytterligare straff lär det ju inte bli i ett sånt här fall.[br][br]Hur vanligt det är? Vet inte, men inte så vanligt. Men jag tycker inte att det är ett skäl att ge råd som går emot våra skatte- (och redovisnings-) regler.
589
1
[url=http://skatteverket.se/skatter/ovrigt/beloppochprocent2007.4.7459477810df5bccdd4800032404.html#h-Skattetillagg]Om skattetillägg.[/url][br][br]Länken fungerar inte riktigt, man får manuellt gå ner till Skattetillägg.
206
[br]Håller med du, jorgen. Har man inte en betydande övervägande användning av tv:n i företaget skall man köpa den privat och hålla företaget utanför...[br][br]Däremot så kan det förutom skattetillägg även bli tal om bokföringsbrott om man ser ett upprepat mönster av avdrag på sådant som inte hör till företagets verksamhet.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
2360
37
Jörgen! Givetvis ska man inte gå emot lagar och förordningar som det står men jag vet inte om du känner till att det finns en lathund med undantag därför att lagarna är mossiga eller så dåliga att de inte passar in i dagens samhälle. Man försöker på skv att gå på de gamla reglerna till 100% och till kanske 95 % accepterar okunniga om det regelverk man har till sitt förfogande och anställda får en klapp på axln och kanske löneförhöjning för effektivitet, så var det i alla fall enligt en bok av en avhoppad skattechef och då gällde det att höja taxeringsvärden över verkligt värde. Man håller varandra om ryggen och när ett ärende börjar brännas byts personen ut och in träder olika grader av taxeringsexperter. När det visar sig att inte de heller klarar av det hela sänds saker vidare. Jag har ett sådant fall där man ljugit ihop sitt svar när man inte klarat av verkligheten.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
Men det gällde knappast platt-TV, va? Försök att hålla dig till ämnet, Lars, det blir så mycket lättare att diskutera då.
2360
37
Om du läste inlägget så skulle du förstå att det just gjorde det.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1073
139
[quote author=Jorgen link=topic=1015.msg12024#msg12024 date=1189717617][br]Skattetillägget, om det blir något, är på upp till 40% av beloppet. Något ytterligare straff lär det ju inte bli i ett sånt här fall.[br][br]Hur vanligt det är? Vet inte, men inte så vanligt. Men jag tycker inte att det är ett skäl att ge råd som går emot våra skatte- (och redovisnings-) regler.[br][/quote][br][br]Självklart ska man inte rekommendera någon att i sin rörelse ta upp kostnader för något som i själva verket är en privat angelägenhet.[br][br]Men att, som i det aktuella fallet med en platt-tv, göra ett öppet yrkande i inkomstdeklarationen känns helt fel. Det är ju i praktiken som att "erkänna sig skyldig". Det kan liknas vid idrottsmannen som i en tävling går in med inställningen att "jag kommer inte att vinna", den blir nog ett lätt byte för motståndaren.[br][br]Var ska gränsen dras, ska målaren som köper penslar göra ett öppet yrkande om dessa eftersom han kan använda dem för att måla i sitt eget hus (vilket han iofs antagligen gör)?[br][br]Så, bt23, mitt råd är att antingen tycker du att tv:n tillför nytta i rörelsen och bokför den utan något öppet yrkande i kommande inkomstdeklaration, eller så tycker du inte att den tillför nytta och bokför den inte alls.[br][br]Stig Forsberg[br][b][url=http://www.enskildfirma.nu]www.enskildfirma.nu[/url][/b][br][br]
589
1
Det märks att du inte är skattekonsult, Stig. Det är i och för sig inte jag heller, men jag jobbar dagligen med dem.[br][br]Om det är tveksamheter (vilket det är i det här fallet) rekommenderas att göra öppet yrkande, av de orsaker jag redan nämnt.[br][br]Att jämföra det här med målare som köper penslar är bara löjligt (eftersom det inte finns någon som helst tvekan om att målaren behöver penslar) och ger ingenting till diskussionen. Samma sak med taxeringsvärden på hus.[br][br]Men visst, om SKV kollar upp målaren och han köper osedvanligt många penslar så lär de kräva en förklaring där också. Men det gäller å andra sidan de flesta typer av inköp.[br][br]Tänk också på att bt23 faktiskt skriver:[br][quote]Kan ju i ärlighetens namn inte säga att jag inte kommer ha TV:n hemma till större delen av tiden.[/quote][br][br]Det vore en helt annan sak om bt23 hade ett kontor som inte var hemma och hade TVn där. Då skulle jag inte tveka om att köpa in den i verksamheten.[br][br]Det är min uppfattning, som saken är beskriven, att ett välmotiverat öppet yrkande gör att det här går igenom hos SKV.
1073
139
[quote author=Jorgen link=topic=1015.msg12037#msg12037 date=1189763865][br]Det är min uppfattning, som saken är beskriven, att ett välmotiverat öppet yrkande gör att det här går igenom hos SKV.[br][/quote][br][br]Jorgen, då borde det väl i rimlighetens namn även vara din uppfattning att samma välmotiverade anledning lämnad vid en eventuell kommande skatterevision skulle medföra att SKV även vid den eventuella tidpunkten skulle tycka att inköpet vore OK, eller?[br][br]Och du, vad har taxeringsvärden på hus med saken att göra?[br][br]Stig Forsberg[br][b][url=http://www.enskildfirma.nu]www.enskildfirma.nu[/url][/b][br]
589
1
Taxeringsvärde på hus var det Lars som tog upp. Jag vet inte heller vad det har med saken att göra.[br][br]Nej, om SKV upptäcker felet (om det nu är fel) är det inte lika lätt att få igenom en förklaring. De flesta vill inte tjafsa emot SKV, då det kräver en del resurser och tid som man antagligen istället skulle kunna använda till att dra in intäkter.
2360
37
Jörgen, taxeringen på huset. sätt det i sitt rätta sammanhang.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.