Bokföring av lager (lite bråttom!)

2
Hallå! Jag representerar inget företag eller så, utan en ideell förening, men måste ha hjälp med min bokföring av kunniga (snart bokslut!).



Det är så att jag har tagit över efter den gamle kassören (som har flyttat till USA) som bokförde i en manuell bok för hand. Jag har gått över till datorbokföring med programmet SPCS Administration 200.



Enligt förra årets bokslut hade vi ett försäljningslager (lite böcker och så) för 3700:-. I år har vi köpt in tröjor för 4000:- vi ska sälja.



Därför undrar jag nu:



1. Hur konterar jag inköpet av tröjorna (direkt betalade per PG) så att försäljningslagret (1400) ökar?



2. Jag har läst på nåt ställe om att man ska göra nån form av inventering vid årsslutet (eller oftare). Vad ska det vara nödvändigt för? Kan man inte kontera så att man skriver ner lagret (1400) varje gång man säljer något istället?



Isåfall skulle man vid årsslutet inventera hur mycket lagret har ökat eller minstkat och bokföra det på 1490 respektive 4***. Men hur kommer lagret (1400) att minska om man bara bokar på 1490??



Tacksam för svar så fort som möjligt!

//Mathias
488
Stora företag med stora lager behöver mer avancerade metoder för att bokföra sina lager än vad du behöver. För dig fungerar det utmärkt att göra såhär: [br] [br]Om du bokför tröjorna [br] [br]1940 kredit [br]1400 debet [br] [br]så hamnar tröjorna i lagret. Inventeringen (minst en gång om året, nämligen vid bokslutsdagen) är till för att kolla att allt som finns bokfört i ert lager verkligen existerar per bokslutsdagen. T.ex. böckerna som fanns upptagna förra årsskiftet. Har ni sålt något av dem? Isåfall måste de bokas bort från lagret, om det inte redan har gjorts. Då bokför du: [br] [br]1400 kredit [br]4010 debet [br] [br]Lycka till!
488
Glömde säga att det är inköpspriset du ska boka bort från lagret när du säljer något! Ditt försäljningspris bokför du [br] [br]1940 debet [br]3010 kredit
2
Tack för svaret! [br] [br]Hur ska man bokföra när man just har sålt en vara? [br] [br]Finns det ingen metod där man skriver ner lagret med lika mycket som inköpsvärdet varje gång man säljer en vara?
488
Jojomän, du kan bokföra lagerminskningen varje gång du säljer en vara. Eller också kan du boka mot 4010 varje gång du säljer en vara, och så justera lagret i samband med att du inventerar det vid årsskiftet.
488
Jag kom på att min sista förklaring var nog lite slarvig. De två metoder som jag tror skulle passa bäst för dig är antingen: [br] [br]att du bokför inköpen mot lagret, och en lagerminskning när du säljer något (försäljningspriset bokas på ett 3-konto, förstås) så som jag beskrev innan... [br] [br]... eller också att du bokför era inköp mot 4010 (eller 4000 eller vad du har) varje gång du köper varor som ni tänker sälja. Sedan justerar du lagret när året är slut. Vid bokslutet ska konto 1400 innehålla just de varor som finns i lagret då, enligt inventeringslistan. Mellanskillnaden som du ska justera bort vid bokslutet bör vara inköpspriset för de varor som har sålts under året men köpts under tidigare år. Inköpskostnaden för dem ska du boka bort från 1400 och istället lägga på konto 4010 (en del använder 4900 "Förändring av lager" istället för 4010 men det tycker jag är överkurs vid så små belopp som dina). [br] [br]Lycka till!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.