Förskottsbetalning - men de betalar inte!

117
Hejsan!



Jag har sålt lite grejer via tradera och då råkat ut för (nu) två gånger att de inte betalt när jag skickat vinnarmail med faktura osv. Hur gör jag då? Måste jag bokföra det på något sätt eller ska jag bara snöra fakturan (fast då blir ju alla andra nr fel, så det antar jag att jag inte kan)? Urjobbigt läge!



Hoppas på att kunna få svar strax, hamnar lite efter i bokföringen när jag liksom inte vågar göra något för att jag är osäker kring sånthär. 🙂



Tack på förhand!
206
Förklara lite mer är du snäll, du skickar fakturan men inte varan? varan får de först när de betalat, eller? [br]när de inte betalar bjuds varan ut till försäljning igen? [br] [br]fakturanummer skall alltid följa varandra det har du rätt i, så har du inte skickat varan är väl lämpligast att du gör en kreditfaktura [br] [br]har du skickat varan och inte får betalt för den, trots påstötningar, så blir det istället en kundförlust
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
117
Ja, precis - som måga andra på tradera.com tillämpar jag förskottsbetalning, då det dessvärre inte tycks vara helt ovanligt med mer eller mindre oseriösa köpare. [br] [br]Vad innebär att jag gör en kreditfaktura? I nuläget skriver jag alla fakturor i word (säljer max 3 saker per dag och avser senare använda min webbutiks integrerade fakturasystem), och jag är ärligt talat inte så haj på detdär. :) Hur bokför jag den sedan?
206
när du bokför din faktura använder du antar jag [br] [br]1510 debet [br]2611 kredit [br]3010 kredit [br] [br]en kreditfaktura blir då tvärt om [br] [br]1510 kredit [br]2611 debit [br]3010 debit [br] [br]när du skickar en faktura så är ju fakturan ett bevis på att du har tjänat pengar i företaget även om du inte fått pengarna än, du får betala både moms och skatt på dessa inkomster, kreditfakturan skall ju då minska den inkomsten då du inte tjänade några pengar i slutändan och minskar momsen och skatten med motsvarande summa. [br]När du sedan säljer varan och skickar en ny faktura ökar dina inkomster igen. [br] [br]fakturan gör du en kopia på *alltså skriver in samma uppgifter som på orginalet* men du sätter minustecken framför beloppen.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
488
Skulle tro att du kan internkreditera i de fallen, d.v.s. du skriver en kreditnota / kreditfaktura som får ett eget nummer och som du stoppar in i din egen bokföring, men du kanske inte bryr dig om att skicka den till "kunden" ifall han ändå inte verkar bry sig. Krediteringen sker bara internt i ditt eget bolag.
117
Jag bokför med kontantmetoden, så jag har alltså inte bokfört fakturan än - då den inte är betald. Men fakturan finns ju ändå i nummerordningen.. Så dendär lösningen funkar ju inte riktigt! Förlåt för att jag glömt bort att nämna detta, det är som så självklart för mig att jag inte tänker på det, då jag inte gjort på något annat sätt!
206
Jo visst fungerar den iaf, du gör en kredit och häftar ihop med orginalet och sätter in den på "sin plats" i bokföringen, du kan även bokföra den 1510 debit, 1510 kredit då det blir lättare att hitta den (iaf om du bokför i dator), men det måste du inte, om du råkar ut för att skatteverket kontrollerar din bokföring så visar fakturan och krediten att du inte hade någon försäljning då, i annat fall kan de mycket väl påpeka att det saknas fakturanr och sköntaxera dig till en högre intäkt, som du inte haft. [br] [br]Alternativt skriver du på fakturan att den inte är betald, makulerad eller någon annan förklarande text och sätter den längst fram eller längst bak i pärmen, så den finns med i anslutning till bokföringen. [br] [br]*alla sätt är bra utom de dåliga ;-)*
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
68
Köp via Tradera är ett bindande avtal. Då du dock säljer i egenskap av ett företag har kunden rätt till ångervecka (är det 2 eller 3 enligt distansavtalslagen eller vad den heter?) [br]Har kunden inte hört av sig skriftligen under den tiden och hävt köpet kan du helt enkelt lämna in en ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogden, dvs i praktiken stämma kunden för avtalsbrott.
117
[quote="sm2uyn"]Köp via Tradera är ett bindande avtal. Då du dock säljer i egenskap av ett företag har kunden rätt till ångervecka (är det 2 eller 3 enligt distansavtalslagen eller vad den heter?) [br]Har kunden inte hört av sig skriftligen under den tiden och hävt köpet kan du helt enkelt lämna in en ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogden, dvs i praktiken stämma kunden för avtalsbrott.[/quote] [br] [br]Jo, det hade jag nästan förstått.. Men jag vill faktiskt inte göra det! Jag tycker att det är onödigt att bråka när jag s a s inte förlorat några pengar på det, bara tjugo minuter på att skicka ett mail till tradera om att jag vill ha avgiften för auktionen krediterad samt lite frågetecken kring bokföringen. :) [br] [br]Det är säkert någon stackars lilltjej som inte hade pengar och inte hade vett/mod att helt enkelt svara på mailet och skriva att så var fallet, eller något!
117
[quote="Bokf. Kontrollera"]Jo visst fungerar den iaf, du gör en kredit och häftar ihop med orginalet och sätter in den på "sin plats" i bokföringen, du kan även bokföra den 1510 debit, 1510 kredit då det blir lättare att hitta den (iaf om du bokför i dator), men det måste du inte, om du råkar ut för att skatteverket kontrollerar din bokföring så visar fakturan och krediten att du inte hade någon försäljning då, i annat fall kan de mycket väl påpeka att det saknas fakturanr och sköntaxera dig till en högre intäkt, som du inte haft. [br] [br]Alternativt skriver du på fakturan att den inte är betald, makulerad eller någon annan förklarande text och sätter den längst fram eller längst bak i pärmen, så den finns med i anslutning till bokföringen. [br] [br]*alla sätt är bra utom de dåliga ;-)*[/quote] [br] [br] [br]I regel bokför jag en betald försäljning såhär (skriver in summorna som skulle blivit på hennes köp - som jag skulle skrivit när hon betalt om hon nu hade betalt..): [br]1930 debet 56,00 kr [br]3051 kredit 39,20 kr [br]3520 kredit 5,60 kr [br]2611 kredit 11,20 kr [br] [br]Jag bokför med SPCS administration 200 och som sagt med kontantmetoden. Jag har fått för mig att man inte använder kontot för kundfordringar då, så därför förstår jag inte riktigt din förklaring? [br] [br]Med det sista, menar du att det skulle vara OK att inte föra in det i bokföringen alls (iom att ingen transaktion eller lagerförändring skett), utan bara stoppa in fakturan längst bak i pärmen och skriva "ej betald, makulerad" på den? Är det ett bra sätt eller ett dåligt? ;-)
206
Även om du inte vanligtvis använder 1510 när du bokför så kan det vara läge att göra det just här istället för 1930, då det inte rör sig om en verklig in och utbetalning, och det blir då enklare att stämma av 1930 som då har samma in och uttag som kontoutdraget. Men det gäller bara om du bestämmer dig för att bokföra fakturan. [br] [br]Jag antar att du använder någon form av verifikationstext när du bokför i spcs: tex faktura nr: XX varje gång du bokför en försäljning. Det kan då vara bra att bokföra även detta fakturanummer med konteringen [br] [br]1510 debet 56 kredit 56 (istället för 1930) [br]3051 debet 39,2 kredit 39,2 [br]3520 debet 5,6 kredit 5,6 [br]2611 debet 11,2 kredit 11,2 [br] [br]på det sättet tar kontona ut varandra, och det saknas inte något fakturanummer i bokföringen. [br] [br]I det andra fallet gäller att Allt som sker skall finnas i eller i nära anslutning till bokföringen. [br]Alltså du använder kontantmetoden och har inte fått några pengar för den här fakturan därför vill du inte bokföra den, men du har skickat en faktura och den har ett fakturanummer, för att inte bli ifrågasatt, att fakturor saknas, av skatteverket vid en kontroll så måste du spara fakturan i anslutning till bokföringen, i tex samma pärm, den finns ju då med och kan granskas även om den inte är bokförd, texten på förklarar vad som skett "ej betald" och även kontoutdraget från banken visar att ingen transaktion *insättning* skett den dagen. [br] [br]naturligtvis kan man spara allt sådant i en annan pärm, men man måste då såklart komma ihåg att lämna även den pärmen vid en kontroll, har man inte så många verifikat på ett år så att det fyller en hel pärm så kan det vara onödigt att "behöva" köpa en pärm till för några enstaka papper [br] [br]Ett dåligt sätt är att slänga eller "tappa bort" fakturan och ge skatteverket en dålig ursäkt vid en kontroll ;-)
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
206
Förtydligande: [br] [br]du måste inte använda just 1510 om du väljer att bokföra den, det finns även andra konton som kan fungera på samma sätt tex 2999 debet och kredit, så länge du inte använder 1930 då det inte är en riktig in och utbetalning.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
720
[quote="more"]Hejsan! [br] [br]Jag har sålt lite grejer via tradera [/quote] [br] [br]Du har inte skrivit om det är nya eller beg saker du säljer. Tänk på att konteringen vid försäljning av begagnat inte alls ska se ut på det sättet som du gör.
117
[b]Bokf. kontrollera:[/b] Tusen tack! Jag ska kika lite noggrannare på det du skrivit imorgon, jag har "sent på kvällen"-huvudvärk nu! ;-) Att inte bokföra fakturan alls för att istället anteckna och lägga den bakom ett eget registerblad längst bak i pärmen tycker jag låter rimligt (rimligast nästan), även om det inte låter som att det vore helt galet att bokföra den heller.. Får fundera på dethär imorgon! Hm, tack så mycket iallafall! :-) [br] [br][b]RedKon:[/b] Tack så mycket, då vet jag det till framtiden om jag skall sälja något begagnat iallafall. :) Detta är iallafall nya grejer! *pustar ut lite* Hoppas att jag gjort rätt iallafall.. Är ständigt orolig för denna bokföring!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.