Bilfråga

33
Jag har en enskild firma där jag kör en hel del med min privata bil och tar ut körersättning. Nu tycker jag att jag kör mest i tjänsten och väldigt lite privat, kan jag på något vis ta in bilen i företaget istället eller är det bättre att fortsätta som jag gör nu? Ska företaget köpa bilen så kan jag ju inte dra av någon moms.

Jag kan tillägga att jag har en annan bil också som jag kör dom mesta privata milen med.
33
Ingen som har någon rekommendation på hur jag ska göra?
206
jo, visst har vi det ;-) [br] [br]Självklart kan du ta in bilen i ditt företag istället, och ja beroende på antalet körda mil i tjänsten och de verkliga kostnader du har för skatt, försäkring och reparationer så kan det absolut bli billigare för dig som privatperson att företaget äger bilen. [br] [br]Nej, du kan inte dra momsen när du köper bilen, men du redovisar inte heller moms när/om du säljer bilen. [br]Du får göra avskrivningar på hela köpeskillingen, en värdeminskning som du som privatperson annars själv står för. [br]Alla reservdelar, reparationer och även bensinen du tankar får du dra moms på, en reparation som du som privatperson betalar 1000 för betalar företaget 800 kr för, 200 kr är ju moms tex. [br]Kostnaden företaget har för att äga bilen sänker (troligtvis) det beskattningsbara resultatet i företaget vilket medför lägre egenavgifter och skatt för dig, men det betyder inte alltid att du får mindre pengar i plånboken för det. [br] [br]Du får inte köra fler än 10 resor/år privat och inte mer än 100 mil tillsammans för att inte bli förmånsbeskattad för tjänstebil, det betyder i praktiken att du får köra din privata bil till och från arbetsplatsen och där byta till företagets bil... [br] [br]Det tål att räknas på, med tanke på att du redan nu använder en annan bil för de flesta privata resorna :)
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
33
Tack så mycket för svaret, nu har jag något att räkna på. [br]Hur är det egentligen med körjournal, behöver jag fortsätta med det om jag har bilen på företaget? Det hade varit skönt att slippa det, jag glömmer det ofta som det är nu.
206
Tyvärr, du kommer inte undan [br] [br]Du måste kunna visa att du faktiskt inte använder bilen privat, med en körjournal.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
33
Okej, då får jag väl försöka komma ihåg lite bättre. [br]Jag jobbade på ett företag innan och där fördes ingen journal på varken servicebilarna eller personbilarna, hur kunde dom slippa det egentligen? Det var ett rätt stort företag så dom borde ju inte hålla på och fuska med sånt. [br] [br]Kom på nu att dom redovisade milen en gång per månad, hur fungerar det egentligen?
488
Har ett dimmigt minne av att jag läste om något stort företag som slapp körjournal till sina bilar därför att bilarna var parkerade på firmans inhägnade område på nätterna och nycklarna var inlåsta i ett skåp. Därmed kunde ingen anställd använda dem privat. Jag TROR det ledde till att de slapp körjournal. Eller så minna jag fel. Men Skatteverket lär iallafall knappast köpa den förklaringen från en enmansföretagare.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.