Bokföringsprogram för HB och några andra frågor!

2
Jag och en vän har skickat in en ansökan till BV angående att starta handelsbolag. Jag har EF sen tidigare, men har inte haft så mycket verksamhet så det har bara blivit ett fåtal verifikationer att bokföra så jag är fortfarande något av en företagsnybörjare. Detta har jag gjort i eFRedo, vilket jag gillat. Men eftersom det är anpassat för EF antar jag att det inte funkar toppen att bokföra med ett HB (?).

Så fråga 1: Vilket bokföringsprogram ska vi välja? Största kravet är att priset ska vara ganska lågt. Vi kommer enbart att syssla med verksamheten på fritiden.


2. Vilka punkter är viktiga att ha med i ett kompanjonsavtal?
Vi tecknade handelsbolaget gemensamt. Innebär det att vi båda måste skriva under avtal om vi t.ex. ska öppna bankkonto, ta lån eller sådant för att det ska gälla så vi kan utelämna det i avtalet?

3. Hur fungerar det när vi ska dela upp eventuell vinst? Jag har förstått att man har en egen kontoserie som man bokför med när man t.ex. ska göra en egen insättning. Om vi ska dela lika på vinsterna, ska vi båda då göra lika stora egna insättningar, så att vi får lika stora fordringar på bolaget? Eller ska vi skriva in i kompanjonsavtalet hur vi delar upp vinster? Vi kommer antagligen att dela lika på vinst/förlust.

Annat bra att tänka på med HB, något tips eller så är också välkommet och jätteuppskattat!
13
Jag använder själv OpenERP (http://openerp.com, demo: http://demo.openerp.com/web/webclient/home) och har använt den ett tag nu. Har den anpassad till svenska bokföringsregler och med svenskt kontoplan. Den är riktigt bra för att du kan både använda den på din egen dator och online. Du kan själv ladda ner den helt gratis på http://openerp.com eller så kan du prenumerera på svensktanpassade versionen för 490kr/mån inkl. färdigt installation, automatiska backupper och åtkomst vart du än befinner dig. Kan hjälpa dig om du vill med att komma igång med bokföringen. PMa mig isf. För kompanjonsavtal finns en mall här: http://www.mallar.biz/foretag/avtal-foretag/mall-kompanjonsavtal/ Vinsten kan ni dela upp efter att alla kostnader är betalda. Gör ni eran bokföring rätt så kommer ni alltid kunna se hur mycket vinst som har genererats under en viss period. Då kan ni bara skriva i kompanjonsavtalet hur stora andelar var och en av er ska få och dela upp den beräknade vinsten i företaget i slutet av redovisningsperioden mellan er.
Få en webbplats med drift, utveckling och ebutik med flera betalningslösningar. Börja sälja dina saker online - det lönar sig. Skicka mig PM för offert.
1324
2
Jag tycker du skall kolla med Stig som säljer EFRedo för jag tror att den går att använda i HB också. Hans
2066
2
Jag skulle vilja tipsa om att kolla på FortNox. Smidigt att ha det online och kunna lägga till funktioner när man behöver dem.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2
Tack för tipsen! Jag har redan hunnit skaffa ett program som heter BL Ekonomi, verkar fungera fint och är användarvänligt. En fråga som har kommit upp nu är hur jag ska bokför ifall jag vill köpa en dator till företaget för mitt nyttjande. Jag och den andre bolagsmannen har avtalat att dela vinsten lika oss emellan, men när det gäller inköp av saker som endast 1 av oss kommer använda, anser vi båda att det bör påverka överskottet för den som ska nyttja saken. Hur håller vi enklast reda på detta i bokföringen? I slutet av året blir det ju olika belopp som ska till mitt egna kapital respektive kompanjonens egna kapital.
2066
2
Om den faktiskt är till företaget tycker jag inte ni ska dela upp det, såvida ni inte också tänker dela upp intäkterna som genereras av att du nyttjar datorn... Och om ni inte har en gemensam verksamhet i företaget förstår jag inte varför ni har ett HB och inte varsitt bolag.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
7
Håller helt med. Starta aldrig handelsbolag, massa jobbiga ansvar att knyta till varandra. Till att börja med kan man köra enskilda firmor och fakturera varandra. Om det börjar gå bättre kan man starta ett AB. Gällande bokföringsprogram rekommenderar jag Zenconomy.se !

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.