Inköp innan registreringen är klar

6
Hej alla kunniga!

Har sökt efter svar på otaliga ställen, men inte riktigt lyckats hitta ett svar som passar in på min fråga.



Jag lämnade för några dagar sen in en ansökan/anmälan om enskild firma, till Skatteverket och Bolagsverket. Jag har såklart ännu inte fått några klartecken.



Problemet/frågan är följande:

Jag skulle behöva köpa in en bärbar dator till företaget så snart som möjligt. Finns det någon möjlighet att få tillbaka ingående moms på inköp som görs innan själva registreringen är klar, eller måste ALLT vara klappat och klart när jag gör inköpen? Finns det ytterligare krav för att jag ska få tillbaka ingående moms?



Har valt momsredovisning månadsvis, om nu det har nån betydelse. Betyder det att jag också får tillbaka ingående moms varje månad?



Det blev tre frågor, hoppas någon kan svara.

Tack på förhand!
101
Hej! [br] [br]Du kan dra av utgifter för bolaget ett halvår tillbaka från registreringsdatum, och därmed få tillbaka momsen. Gäller bara att spara alla kvitton. [br] [br]Månadsvis momsredovisning betyder att du får betala utgående moms varje månad och att du får tillbaka den ingående momsen. Dessa kvittas mot varandra, så därefter får du se om du får tillbaka några momspengar. [br] [br]//Marta
6
Har för mig att jag någonstans har läst att detta endast gäller under samma kalenderår? [br] [br]Hur lång tid tar det för Skatteverket att ge klartecken? Vad händer om det drar ut på tiden och inte blir klart förrän efter årsskiftet. Står jag då där med mina produkter och kan glömma att få tillbaka momsen?
37
Stämmer verkligen svaret om att man får dra av moms upp till ett halvår före uppstart? [br] [br]Är nästan säker på att du inte får tillbaks någon moms före det datum företaget är registrerat. [br]Däremot kan du ha kostnader före starten och dessa kan du bokföra med hela beloppet (inkl momsen) som kostnad och detta gäller sådant som du har haft upp till kalenderåret före starten.
206
[quote]Svar på vanliga frågor - [br]Nystartade företag [br] [br]Jag tänker starta en näringsverksamhet nästa år men kommer att göra en del rätt kostsamma investeringar i maskiner och annat redan i år. Kan jag få tillbaka den ingående momsen på investeringarna omedelbart? [br] [br]När det finns särskilda skäl kan Skatteverket efter ansökan besluta att den som påbörjat en verksamhet ska ha rätt till återbetalning av ingående moms i verksamheten trots att någon omsättning inte förekommit (uppbyggnadsskede). För återbetalning fordras att investeringar gjorts i maskiner och andra tillgångar. Genom detta ges möjlighet för kompensation för ingående moms på förvärv som görs innan verksamheten kommit igång.[/quote] [br] [br]Annars gäller att: [br]Man får dra av kostnader som man har haft under det år verksamheten påbörjades och närmast föregående kalenderår. [br] [br]Då du lämnat in registreringshandlingarna bör du anses vara startad, beroende på vilket datum du anmält som startdatum? Om anmält startdatum har passerats så kan jag inte se något hinder till varför du inte skulle kunna köpa en dator nu och dra momsen på din första momsredovisning, även om du inte fått klartecken än.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
6
Det där måste vara Skatteverkets sätt att svara på en fråga, utan att egentligen svara på frågan :lol: [br] [br]I svaret skriver de att "den som har påbörjat en näringsverksamhet ska ha rätt till återbetalning [...] trots att någon omsättning inte förekommit". Vad har omsättningen med det hela att göra, just i denna fråga? Vidare skriver de att man ska "ges möjlighet för kompensation för ingående moms". Kompensation? Jag skulle vilja ha det svart på vitt att jag får tillbaka momsen på [i]hela[/i] beloppet, på en gång. Men någon sådan entydighet verkar inte Skatteverket vilja bjuda på. [br] [br]På vissa ställen har jag läst att vid inköp som överstiger 2 000 kr, betalas momsen tillbaka under t.ex. en treårsperiod. Ligger det någon sanning bakom detta påstående? [br] [br]Ber om ursäkt om jag verkar trög, men jag vill inte stå där med skägget i brevlådan när Skatteverket meddelar att jag inte får tillbaka några pengar.
206
haha, ja du har helt rätt, citatet kopierat från skatteverkets hemsida ;-) [br] [br]omsättningen har med det att göra på så sätt att du egentligen inte är momsredovisningskyldig förrän du har en momspliktig intäkt. [br] [br]Ja du får tillbaka momsen på hela beloppet på en gång, men beloppet över 2000 som du hänvisar till kan jag bara härröra till tidigare avskrivningar, nya belopp gäller: 5000 kr för små företag, 10 000 kr för medelstora företag och 20 000 kr för stora företag. [br]Vid köp av inventarie för över 5000 kr + moms dras hela momsen direkt, men på själva kostnaden (beloppet exkl. moms) får man göra avskrivningar under flera år. Hela kostnaden redovisas därför inte som en utgift under inköpsåret utan delas upp på flera år då inventarien räknas som en tillgång i företaget och kan säljas då den inte längre behövs. [br] [br]Kärnan i det hela är vilket datum du angett som startdatum för företaget.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
6
Ooh, nu dyker min tröga sida upp igen. Vi tar mitt specifika fall, så kanske det klarnar (för mig) :oops: [br] [br]Jag vill köpa in en bärbar dator och ett USB-minne. Det kommer landa på ca 12 000 kr (inkl. moms). Får jag då tillbaka de 3000 kr jag betalat i moms, den första månadsredovisningen? [br] [br]Jag angav 1 nov som startdatum. Angav även (något i överkant) 20 000 kr i anskaffningskostnader. Har det nån betydelse i hela den här cirkusen? [br] [br]Tack för alla svar! Hoppas jag inte tröttar ut er!
720
Du får tillbaka din moms om du väntar tills onnsad med att handla. Eftersom du angett 1/11 som startdatum för verksamheten så är det då du kan börja driva företaget även om inte du hunnit få tillbaka registreringen från SKM. [br]Att kompenseras för moms i uppbyggnadsskedet är något som gäller betydligt större investeringar än en dator. Tänk er ex ett företag som ska bygga en fastighet och bedriva kontorshotellverksamhet. Verksamheten kan ju omöjligt börja förrän fastigheten är byggd och klar men samtidigt är det ju under denna tid som bolaget kommer att ha massor med kostnader och moms att få tillbaka. I det läget kan man alltså ansöka om att bli momsregistrerad fast man vet att man inte kommer att bedriva någon momspliktig verksamhet förrän om kanske ett år när fastigheten är klar.
6
Ironiskt värre. Pratade med en anställd på Skatteverket idag. Hon påstod att jag skulle få tillbaka momsen om jag handlade idag. Så jag beställde. Nu läste jag vad Redkon skrivit och blev stel som en pinne :o
206
Skatteverket brukar inte invända mot att man drar moms på inköp gjorda upp till ett par månader innan företagsregistreringen, och de förstår även vikten av att kunna dra moms även som liten företagare med mindre investeringar än ett byggföretag. [br] [br]Har du beställt datorn så skickas fakturan inte förrän du hämtat datorn antar jag? och hur lång tid skulle det ta för dem att leverera? det troligaste är att de inte kommer skicka fakturan innan den 1/11 och problemet är löst, annars kan du alltid kontakta företaget du beställt ifrån och be dem fakturera tidigast 1/11 ifall du vill vara på den säkra sidan :)
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
6
Jag betalade med VISA! :cry:
206
Bokför köpet den 1/11 som första verifikation. [br] [br]Det är inte troligt att skatteverket kommer att göra några invändningar mot det, framför allt inte när du pratat med dem och fått uppgiften att du får det.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.