Hjälp! Inköp av begagnad dator, hur bokför jag det?

5
Hej hopp!



Jag har precis startat en enskild firma och har en dator som är köpt i våras (redan då 1 år begagnad).



Enligt reglerna jag fått från Skatteverket har jag rätt att ta in inventarier i företaget, som är köpta under företagets start-år samt föregående år (dvs hela 2006 och 2005 i detta fallet).



Jag har fått datorn värderad till 4800:- + moms.



Hur gör jag i bokföringen med denna?

Jag kan ju inte betala "pengar till mig själv" för den, så enda poängen med att föra in den (väl?) är väl att påverka resultatet i företaget negativt. Eller får jag även dra av momsen?

Ge gärna exempel (jag vore såååå tacksam!) med konto-nummer för bokföring.



Tusen tack på förhand!



Mvh / Fredrik
206
En vara inköpt från privatperson är det aldrig moms på, så moms får du inte dra. Jag tar därmed för givet att du köpte datorn av en privatperson i våras, stämmer inte det så kan annat gälla, vidare så antar jag att du nu vill sälja datorn till företaget och du i detta fallet är då en privatperson. [br] [br]Förslag på bokföring: [br] [br]ett 12xx konto används, tex 1220 inventarier & maskiner eller 1251 datorer [br] [br]du får som sagt inte lyfta moms så därför blir hela summan inkl. moms inköpspriset [br] [br]1251 debet 6000 kr [br] [br]då du "säljer" den till företaget och inte tar ut det i pengar så passar kontot [br] [br]2018 egna insättningar kredit 6000 kr, men naturligtvis så kan ditt företag betala ut pengarna till dig som privatperson om företaget har pengar (vilket inte brukar finnas i uppstarten). [br] [br]Du får nu göra avskrivningar årligen på den beräknade livslängden. [br] [br]Alternativt säljer du datorn till företaget för 5000 kr och drar av hela summan direkt som en förbrukningsinventarie. [br] [br]konto 5410 debet 5000 kr [br]konto 2018 (om du inte tar ut pengar nu) eller 1930 (om du för över pengar till ditt privata konto) kredit 5000 kr. [br] [br]Den summa som du investerat i ditt företag genom egna insättningar har du naturligtvis rätt att ta tillbaka när det finns pengar i företaget, du kan då använda konto 2013 egna uttag som motkonto.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.