Angående fakturering när köparen betalar i förskott

35
Hej! Ännu en fråga från en orolig/ivrig nybliven företagare. Hoppas någon vänlig själ tar sig tid och svarar på denna.



Jag säljer nya varor på tradera. Som betalningsalternativ erbjuder jag förskottsinbetalning till pg samt postförskott. Hur utfärdar jag fakturan om kunden efter avslutad auktion betalar varan i förskott varefter jag skickar varan till kund när pengar kommit in till kontot.



1) Skall jag utfärda en vanlig faktura eller en sk. "kontantfaktura" där jag skriver "betalt" och sen beloppet för varan + fraktkostnad?



2) vad ska jag skriva för fakturadatum? Varan och fakturan skickas ju tillsammans. Skriver jag datumet när pengarna kom in på mitt konto eller skriver jag datumet då jag utfärdat fakturan och sen skriver jag aktuellt "leveransdatum" då jag skickar allt?



Rörigt? För mig i alla fall!
488
Nädå, inte så rörigt. [br] [br]1) Oavsett om du använder rubriken "Faktura" eller "Kontantfaktura" är det bra att du skriver "betalt 2006-xx-xx". Moms och andra belopp skriver du som vanligt. [br] [br]2) Fakturadatum är när du skriver ut fakturan. I texten på fakturan skriver du datumet när pengarna kom in på ditt konto (se svar 1). Det är inte fel att skriva leveransdatum också. [br] [br]OBS! Om du redovisar moms månadsvis ska du ta med försäljningen och momsen på den månad när du får pengarna ifall det är en förskottsbetalning (tex 2006-10-31). Om du använder den automatiska momsrapporten i ditt bokföringsprogram behöver du alltså justera den manuellt (penna och papper) för detta, eftersom momsrapporten vill ta med försäljningen och momsen i den månaden när du skriver ut fakturan (tex 2006-11-02).
35
Tack Karin! [br] [br]Ditt svar är mycket tydligt. Om jag fattat rätt så skriver jag en vanlig faktura enligt konstens alla regler + att jag skriver "betalt 2006-xx-xx" (datum då pengarna kom in på mitt konto) sen fyller jag även i leveransdatum då jag skickar fakturan till kund. [br] [br]Om jag skickar varan+ faktura samtidigt per postförskott då? Då borde jag väl bara ta bort "betalt 2006-xx-xx" (eftersom jag ej ännu fått betalt för varan) samt tillägga "leveranssätt: postförskott" i fakturan? [br] [br]/flat7
488
Jajamän.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.