Värdepappershandel i enskild firma

6
Kan man registrera en enskild firma som har som verksamhet att bedriva handel med aktier, optioner och övriga värdepapper?



Bokför man isåfall mot konto 1350 för t.ex aktier i andra bolag?
488
Du får fråga Skatteverket vilken verksamhet du kan registrera in. [br] [br]Jag har för mig att jag har läst om ganska stränga krav för att aktiehandel ska beskattas som näringsverksamhet. Skatteverket har någon regel tror jag om hur många affärer du måste göra per år, och det är rejält många.
12
Det finns ingen definition av värdepappersrörelse i inkomstskattelagen men av ett rättsfall RÅ81 1:4 framgår att handeln måste rikta sig mot utomstående kunder och inte enbart ske för egen räkning. Om man driver verksamheten i aktiebolag ställs enligt praxis inte samma krav. Se RÅ 1988 ref 45 I. [br] [br]Men man får vara försiktig med att placera kapitaltillgångar i aktiebolag eftersom de kan anses sakna samband med rörelsen och beskattas hos delägaren. Lex Uggla.
oves the job you hate.
Redovisningsbyrån på Lilla Essingen.
En seriös, trygg och ansvarsmedveten samarbetspartner för småföretagare. Vi levererar högkvalitativa tjänster inom redovisning, bokslut, skatter, moms och juridik.
589
1
Som de andra har sagt: Kolla med Skatteverket, det är långtifrån säkert att de godtar detta. [br] [br]OM de godtar det så blir aktierna i det här fallet lageraktier, som alltså INTE ska bokföras som finansiella anläggningstillgångar (konto 1350 t.ex.), utan istället bland lagertillgångarna. Värderingen vid bokslut blir också annorlunda när det rör sig om lageraktier.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.