Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: SGI som egen företagare och anställd samtidigt

SGI som egen företagare och anställd samtidigt 07 mar 2013 09:26 #46273

Jag undrar hur man räknar ut Sjukpenninggrundande inkomst när jag har timanställning på ca 50% och driver eget där jag fakturerar ca 20 000kr/månad. Jag har få utgifter och kostnader i företaget så blir kanske 15 000kr/månad kvar.

Någon som vet hur detta ska räknas fram?

Jag ska vara pappaledig så vill veta om det är värt att ta ut dessa dagar nu i sommar eller spara dem tills min SGI har blivit större.

Re: SGI som egen företagare och anställd samtidigt 08 mar 2013 09:48 #46288

Om man är nystartad ska man begära SGI som om man hade full lön från företaget.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Re: SGI som egen företagare och anställd samtidigt 11 mar 2013 15:53 #46316

Mitt företag är mer än fem år så det gäller dessvärre inte mig.

Någon annan som vet?

Re: SGI som egen företagare och anställd samtidigt 21 mar 2013 10:40 #46422

Jag ringde försäkringskassan och de sa följande:

Har man fast anställning så baseras den delen av månadslönen. Har man timanställning som jag så måste man ha arbetat i minst sex månader för att kunna räkna ut beloppet.

Sen lägger de ihop detta med beräknad inkomst före skatt på den enskilda firman. De ville även ha tidigare års deklaration med i beräkningen.

Som du var inne på Lars så gäller följande om företaget är nystartat. (Inom två år men inte säker jag hörde rätt där). Då ska SGI beräknas på vad en anställd med liknande arbetsuppgifter tjänar och man får då samma sjukpenningsgrunnade inkomst.

En riktigt röra detta och jag läste på andra forum att för en del egenföretagare så har andra regler gällt. Försäkringskassan verkar alltså inte alltid själva veta vad som verkligen gäller.

Men denna damen jag pratade med lät väldigt säker så vi hoppas det är så :tfn:

Re: SGI som egen företagare och anställd samtidigt 21 mar 2013 11:06 #46423

Jag kan hålla med dig att det är en riktig röra och jag använde mig av deras tjänster för länge sedan. Då gällde upptill 5 år. Jag fick mer än dessa 2 år som är standard idag men inte ett absolutum. Till mig sa man att det helt plötsligt var slut men eftersom jag hade skriftligt från dem gick jag vidare till högre instans som konstaterade att jag hade rätt. Sådana små detaljer gör att olika myndigheter måste ändra i sina lagar vilket man kan se i olika rättsfall. Bl.annat kan alla fattiga studenter numera tacka mig föratt de inte behöver bli skuldsatta enl. en annan dom som jag vann i högsta instans. Innan var man riktigt kaxig mot mig men fick konstatera en annan verklighet.

Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Välj kommun från listan